Δωρίστε, Κοινοποιήστε, Βοηθήστε

47058-540-1(1)-960

Αυτή θα είναι μία πολύ σύντομη ανάρτηση.

Σήμερα ήταν η δεύτερη φορά που συνέβη. Την πρώτη, μία κυρία που σέβομαι κι εκτιμώ και που γνωρίζω πως έχει στην κατοχή της αρκετά βιβλία με ρώτησε δημόσια εάν γνωρίζω πού μπορεί να δανείσει κάποια από αυτά. Σήμερα, μία φίλη μου έστειλε ένα μήνυμα: «Η αρχή της νέας σεζόν μας βρήκε αποφασισμένους οικογενειακώς να «ξεσκαρτάρουμε» τα βιβλία μας. Και επειδή είναι πολλά και κάποια διπλά και τρίδιπλα ή πολυδιαβασμένα, μήπως ξέρεις εσύ κάποια δανειστική βιβλιοθήκη (ανά την Ελλάδα) που θα είχε νόημα να χαρίσουμε κάποια βιβλία; Η αλήθεια είναι πως έχουμε από όλες τις κατηγορίες, μέχρι και κάποια πολύ αξιόλογα παιδικά που θα ήταν κρίμα να πάνε χαμένα.»

Με βρήκαν απροετοίμαστη.

Πρόσφατα στενοχωρήθηκα πολύ όταν βρήκα ερμητικά κλειστή τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νισύρου που τόσες φορές νοστάλγησα μέσα στο χειμώνα – και που δεν κατάφερα να της δωρίσω τα βιβλία που είχα μαζί στις διακοπές μου. Έχω κι εγώ βιβλία που θέλω να δωρίσω, να χαρίσω, να τους δώσω νέα ζωή σε ξένα χέρια. Αλλά δεν ξέρω πού και πώς.

Παρακαλώ κοινοποιήστε. Και σχολιάστε εδώ, αν έχετε κάποια ιδέα. Ευχαριστώ. 

23 σκέψεις σχετικά με το “Δωρίστε, Κοινοποιήστε, Βοηθήστε

  1. Ενδεχομένως και η Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών ( http://www.epa.org.gr ) να δέχεται βιβλία για να τα μοιράσει στα μέλη της ή οποιαδήποτε παρόμοια Ένωση ανά την Ελλάδα. Μπορείτε ακόμα να απευθυνθείτε στο παράρτημα του συλλόγου «Χαμόγελο του παιδιού» της περιοχής σας για να ρωτήσετε αν θέλουν βιβλία. Υπάρχει περίπτωση και η βιβλιοθήκη Λευκάδος να χρειάζεται δωρεές
    ( http://www.kolivas.de/archives/105835 ).

  2. Βιβλιοθηκες σχολειων σας κανουν ? δεν ειναι ακριβως δανειστικες για ολο τον κοσμο αλλα υπαρχουν σχολεια με ενδιαφερουσες βιβλιοθηκες παιδικων βιβλιων που θα ηθελαν λιγη βοηθεια

  3. Ξέρω σίγουρα ότι μπορείς να δωρίσεις βιβλία στην ετήσια γιορτή βιβλίου τον Μάιο και στην έκθεση βιβλίου τον Σεπτέμβρη. Και τα στέλνουν σε βιβλιοθήκες νοσοκομείων και φυλακών. Επίσης όπως προαναφέρθηκε, θα ήταν πολύ καλό αν δίνατε τα βιβλία σε βιβλιοθήκες σχολείων, γιατί συνήθως δεν έχουν πολύ υλικό.

  4. Είμαι μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Ηλιούπολης και έχουμε δωρίσει κατά καιρούς βιβλία σε Δημοτικά Σχολεία επαρχίας π.χ. Καλαβρύτων,σε γυναικείες φυλακές,σε πολλά νοσοκομεία,παιδικά βιβλία στα νοσοκομεία Παίδων,αλλά και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης.Εχουμε κάνει μεγάλη εκστρατεία συγκέντρωσης βιβλίων απο τους δημότες της Ηλιούπολης,υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση απο τον κόσμο,πρέπει να γίνει εκστρατεία όμως ενημέρωσης σε μεγαλύτερη κλίμακα και πιο συλλογικά,με σκοπό να βοηθήσουμε πιο οργανωμένα βιβλιοθήκες επαρχίας,άλλά και να μάθουμε ότι τα βιβλία μας είναι πιο πολύτιμα όταν τα μοιραζόμαστε με κάποιους άλλους που ίσως τα έχουν περισσότερο ανάγκη,παρά όταν σκονίζονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

    1. Έχω μερικές σακούλες με βιβλία, κάποια είναι εντελώς καινούρια λογοτεχνικά και δοκίμια και αλλα έχουν υπογραμμίσεις, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Πώς μπορώ να έρθω σε επικοινωνία;

  5. Μπορείτε να δωρίσετε βιβλία σε σχολικές βιβλιοθήκες, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, όπου αυτές λειτουργών. Οι δωρεές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και σχεδόν ο μοναδικός τρόπος απόκτησης βιβλίων από τα σχολεία, ελλείψει χρημάτων.

  6. αυτό που ειπωθηκε για τις φυλακες μου φαινεται πολύ καλη ιδεα. βεβαια μπορει να υπαρχουν πολλοι περιορισμοι στους τιτλους, αλλα ναι τα βιβλια για τις φυλακες ειναι μεν κλισε αλλα είναι το πιο χρησιμο ολων. και δε θυμαμαι μεχρι ποια ηλικια επιτρεπουν στις γυναικες κρατούμενες τα παιδια τους μαζι , ισως ειδικα τα παιδικα σ αυτην την περιπτωση πιανουν πιο πολύ τοπο απ’ οπουδήποτε αλλου. παντως είναι γεγονος ότι οσοι εχουμε βιβλια εχουμε μια αγωνια για την τυχη τους εν τη απουσια μας. σε ποιους θα δοθουν τα βιβλια μου είναι το μονο πραγμα που εχω αναλυσει καταλεπτώς και εχω επιφορτισει τον αντρα μου να το φροντισει.

  7. Γνωρίζω ότι στην Αθήνα η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (πλανητάριο) καθώς και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων δέχονται δωρεές βιβλίων. Ίσως και η Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης.

  8. Εχω κάποιες εγκυκλοπαίδειες π. την ΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ΤΗΣ ,,ΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ,,,,,,,ΜΙΑ ΕΓΚΥΚ.. ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ή ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ .ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς douroufo@yahoo.gr

Σχολιάστε