Αναγνωστικές αποφάσεις 2019

img-5014

Μόνο δύο από τα δώρα που έλαβα φέτος ήταν βιβλία, ευτυχώς δηλαδή. Και τα δύο εμβληματικά στο είδος τους, ήτοι ογκώδη, είναι βιβλία που κατά καιρούς είχα σκεφτεί να αγοράσω και ποτέ δεν προέκυπτε. Οι υπέροχες εκδόσεις, η μία Gutenberg και η άλλη DC Comics, έφτασαν στο σπίτι και με κόπο βρήκαν θέση, έκαστη στο ράφι με τα ομοειδή της, στη μεριά των αδιάβαστων.

Είτε γιατί χαρίζω, είτε γιατί τα διαβασμένα βιβλία ενίοτε μεταφέρονται στο εξοχικό, είτε γιατί δεν ξέρω γιατί, η μεριά των αδιάβαστων βιβλίων στη βιβλιοθήκη μου ασφυκτιά. Φυσικά, υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός λόγος: για κάθε άρτι διαβασμένο βιβλίο που με ενέπνευσε, σπεύδω να αποκτήσω άλλα δυο-τρία, που αμέσως στρογγυλοκάθονται στη μεριά των αδιάβαστων. Αν ήταν παιχνίδι διελκυστίνδας σε κάποια κατασκήνωση, τα Αδιάβαστα θα είχαν πάρει το τρόπαιο προ πολλού στη σκηνή τους, αφήνοντας τα Διαβασμένα κατάκοπα, με γδαρμένα γόνατα να ψάχνουν πώς να ανασυνταχθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στο εικονικό μου ράφι, σε υπολογιστή και κινητό. Τα Αδιάβαστα πολλαπλασιάζονται σαν αμοιβάδες, πολλές φορές δε, δεν θυμάμαι καν πώς ή πότε αποκτήθηκαν κάποια από αυτά. Λίστα ο Ομπάμα με τα αγαπημένα; Τρία αμέσως στο ψηφιακό μου ράφι. Επαίνεσε αφηρημένα μία φίλη κάποια νέα κυκλοφορία; Τσουπ στο ψηφιακό ράφι και αυτή από το wifi της ταβέρνας. Ένα κλασικό αριστούργημα μεταφράζεται εκ νέου μεγαλειωδώς από βραβευμένη λογοτέχνη; Γεια σου και σε σένα, νέο Αδιάβαστο.

Για φέτος λοιπόν αποφάσισα να συνετιστώ. Αρχικά, φλέρταρα με την ιδέα να μην αγοράσω *κανένα* νέο βιβλίο προτού διαβάσω τουλάχιστον είκοσι πραγματικά ή εικονικά Αδιάβαστα. Μετά συνειδητοποίησα ότι ένα τέτοιο resolution θα ήταν τόσο καταπιεστικό όσο το να γίνω vegan, να πινω κάθε απόγευμα καροτόζουμο και να απαντώ δώδεκα μέηλ δουλειάς πριν πιω κάποιο αυτοτιμωρητικό πρωινό πράσινο τσάι κάνοντας επικύψεις. Όχι. Το διάβασμα δεν είναι τιμωρία, για μένα είναι μία τεράστια απόλαυση και θα παραμείνει τέτοια – αλλά με έναν μικρό περιορισμό, που μου αρέσει να τον σκέφτομαι ως άσκηση.

Φέτος, κάθε δεύτερο βιβλίο που θα διαβάζω, θα είναι ένα από τα υπάρχοντα Αδιάβαστα. Όσα δηλαδή απέκτησα μέχρι το τέλος του 2018. Δεν είναι μόνο ότι η διελκυστίνδα πρέπει να ξαναγίνει ένα συναρπαστικό παιχνίδι, είναι ότι θέλω επιτέλους να εκτιμήσω έστω ετεροχρονισμένα κάποια παλιά δώρα, μερικές δικές μου αυθόρμητες αγορές, ίσως να διαβάσω επιτέλους το The Narrow Road to the Deep North που πρότεινε ο Ομπάμα το 2014.

Ενδιάμεσα, βέβαια, μόνο λαχταριστά ολοκαίνουργια παλιά και νέα βιβλία.

Καλή μας αναγνωστική χρονιά!

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Αναγνωστικές αποφάσεις 2019

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s