I want to live like normal people like you

00117218-400x400

Ένα μόλις χρόνο μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της, η 27χρονη Sally Rooney επιστρέφει για να μας θυμίσει ότι η σύγχρονη λογοτεχνία χαρίζει πραγματικά σπουδαία δείγματα, και για να μας πείσει ότι η φωνή ενός συγγραφέα είναι ένας οργανισμός που μπορεί να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται, να μαγεύει διαρκώς.

Η Ιρλανδή Sally Rooney, η οποία πέρσι συγκέντρωσε τα απανταχού βιβλιοφιλικά βλέμματα με το Conversations With Friends, φαίνεται ότι το εννοούσε όταν δήλωνε ότι «έχει μία αποστροφή προς την αποτυχία». Το Normal People, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις προ ενός μηνός, είναι ένα σαφώς πολυπλοκότερο, απαιτητικότερο, στεγνότερο δείγμα γραφής, ένα βιβλίο που αναδεικνύει εξαιρετικά το ταλέντο της Rooney παραμένοντας συνεπές ως το δεύτερο συγγραφικό της βήμα.

Αυτή τη φορά, η Rooney καταπιάνεται με ένα διαχρονικά πολυτραγουδισμένο, μάλλον κοινότυπο θέμα: τη σχέση ενός ζευγαριού διαφορετικών κοινωνικών τάξεων από το σχολείο μέχρι το τέλος των φοιτητικών τους χρόνων στην Ιρλανδία, μεσούσης της παρούσας δεκαετίας. Τα χρόνια που διαμορφώνουν ερωτικές, κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές αντιλήψεις, εκείνα τα χρόνια κατά τα οποία όσοι μας πλαισιώνουν αποτελούν τα αναπόδραστα φίλτρα μέσα από τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

2018-07-29_ent_42831722_I1Η on/off ερωτική και φιλική σχέση του Connell και της Marianne δεν είναι παρά η βελόνα με την οποία η Rooney κεντά ένα αριστούργημα φυσικών, τρυφερών, νευρωσικών, συχνά ενοχλητικών αληθινών διαλόγων, σχολιάζοντας τι σημαίνει να είσαι σήμερα ένας τρωτός, σκληρός, ευαίσθητος, κανονικός άνθρωπος, από εκείνους που συνάπτουν άστατες, ευάλωτες, καθοριστικές σχέσεις. Η Sally Rooney εξερευνά τα δυσερμήνευτα όρια της φιλίας και του ερωτισμού μεταπηδώντας από πυρετικές περιγραφές σεξουαλικής πράξης σε συγκλονιστικά μικροδιηγήματα-ύμνους στην αυθεντική, πραγματική φιλία.

Το Normal People, το οποίο βιβλιοκριτικοί επαίνεσαν ως ένα αριστούργημα του μέλλοντος, διέπεται από μία μετα-brit pop φρεσκάδα, θυμίζει την τρυφερή, ανθρώπινη σκηνοθετική ματιά της Sofia Coppola, υιοθετώντας όμως έντονα την αφαιρετική συγγραφική πρόσέγγιση της μεγάλης Lydia Davis: αν μπορείς να το πεις με λίγες λέξεις, πες το με ακόμα λιγότερες και μη φοβηθείς αν το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο. Συνέχισε να το στρίβεις.

Κόντρα στις προσταγές των καιρών, η ίδια η Sally Rooney έχει αποτραβηχτεί σχεδόν πλήρως από τα μέσα, κατήργησε τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις, αφήνοντας αποφασιστικά το βιβλίο να την προσπεράσει και να σταθεί εκείνο στο προσκήνιο. Όπως και η γραφή της, έτσι και η στάση της είναι τολμηρή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και απολύτως πειθαρχημένη.

Στη σχέση του Connell και της Marianne συνάντησα δικές μου σχέσεις, εκείνες που με σχημάτισαν χωρίς να μου αφήνουν περιθώρια επιλογής, αλλά και εκείνες τις μικρότερες, τις τάχα μου πιο ασήμαντες, τις οποίες αξιολόγησα χρόνια αργότερα. Βρήκα κάποιους φοιτητικούς έρωτες αλλά, κυρίως, πολλές φιλίες, από εκείνες που με άφησαν, τις άφησα, πριν ξαναγραπωθούμε στον κόσμο εκείνο που μόνο εμείς μας καταλαβαίνουμε. Βρήκα χωρισμούς από εκείνους που μας καταστρέφουν μόνο μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας έχουν εξυψώσει. Ναι, είναι ένα βιβλίο too close for comfort, όπως είναι όλα τα βιβλία που δεν μιλάνε για μυθιστορηματικούς υπερήρωες, αλλά για απλούς, κανονικούς ανθρώπους.

 

 

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “I want to live like normal people like you

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s