Νηστεία, ή veganism

IMG_7310

Δεν θα μπω στον κόπο να εξηγηθώ / δικαιολογηθώ / επεκταθώ σχετικά με το γιατί αποφάσισα φέτος να γίνω vegan καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, δηλαδή να κόψω κάθε γαλακτοκομικό προϊόν, να μην τρώω αυγά, ψάρια, και φυσικά καθόλου κρέας. Επιτρέπω στον εαυτό μου μόνο μαλάκια και λοιπά θαλασσινά – όσα δεν έχουν αίμα – και όλα φυσικά τα λαχανοκηπευτικά.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που επιχειρώ να νηστέψω για σχεδόν πενήντα ημέρες, όσες δηλαδή διαρκεί η Μεγάλη Σαρακοστή, και ελπίζω να είναι η δεύτερη που θα τα καταφέρω. Μία από τις προηγούμενες δύο φορές λύγισα, και, οπως με όλα στη ζωή, καμία ζαβολιά δεν γίνεται άπαξ  – ώσπου έφαγα ένα μπέργκερ και εκεί κάπου έληξε το ζήτημα. Φέτος λοιπόν ξεκίνησα πολύ αποφασισμένη, και ήδη έχω επαληθεύσει μερικές υποθέσεις καταλήγοντας σε διπλοτσεκαρισμένα συμπεράσματα:

  • Οι πρώτες πέντε ημέρες της νηστείας είναι μία δοκιμασία για το σώμα, το μυαλό, το μεταβολισμό, την κοινωνικοποίηση. Αλλά περνούν.
  • Το πρωινό είναι το πιο δύσκολο γεύμα.
  • Το γάλα σόγιας είναι μέτριο, το γάλα αμυγδάλου καλό, ενώ το γάλα βρώμης είναι ακόμα καλύτερο. Όλα αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά ακριβά.
  • Το αβοκάντο σώζει ζωές.
  • Το ίδιο και ο μαϊντανός.
  • Το ίδιο και τα μανιτάρια.
  • Αν δεν είσαι φαν των μακαρονιών, του ψωμιού και της πατάτας, όπως εγώ, ίσως έχεις ένα θεματάκι.
  • Η νηστεία εν καιρώ εντατικής εργασίας θέλει πολύ καλό προγραμματισμό στην κουζίνα. Τα ντελίβερι, ή ένα γρήγορο τοστ δεν είναι πια στην εικόνα.
  • Το γυμναστήριο γίνεται λίγο δυσκολότερο.
  • Η έξοδος για φαγητό θα συμπεριλάβει κατά βάση θαλασσινά, συνεπώς ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικά ακριβότερη.
  • Το αλκοόλ θέλει μέτρο. Για την ακρίβεια, ακόμα κι αν δεν το έχεις, σού το επιβάλλει από μόνο του.
  • Δεν πρέπει να επαναλαμβάνεις τις ίδιες εύκολες λύσεις, διότι η μέρα που θα μισείς την ταραμοσαλάτα από τα βάθη της καρδιάς σου δεν θα αργήσει να ξημερώσει.
  • Πρέπει να ρυθμίσεις τη ζάχαρη. Ναι, χρειάζεσαι ενέργεια, αλλά καλό είναι να μην τρως παστέλι, χαλβά και τα συναφή σε καθημερινή βάση.
  • Η γάστρα γίνεται ο καλύτερος φίλος σου. Τα περισσότερα λαδερά και όσπρια γίνονται νοστιμότερα, και διαρκούν περισσότερο.
  • Η εξάπλωση του veganism ανά τον κόσμο σου επιτρέπει πλέον να βρίσκεις εξαιρετικές συνταγές online.
  • Η ινδική κουζίνα ξεδιπλώνεται ως ένα υπέροχο, πολύχρωμο λούνα παρκ.
  • Υπάρχει άπειρο vegan τζανκ εκεί έξω. You must resist.
  • Όταν σε ρωτάνε, να λες την αλήθεια. Όχι, δεν έγινες vegan, νηστεύεις, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό;
Advertisements

5 thoughts on “Νηστεία, ή veganism

  1. Κι εγώ κάπως! Ελπίζω να είναι η 2η πετυχημένη μου προσπάθεια φέτος. Για τις ανάγκες του γυμναστηρίου, βοηθούν πολύ τα ζυμαρικά που προσφέρουν ενέργεια. Όσο για το πρωινό, ανατρέχω εδώ (η ανάρτηση είναι από την πρώτη, πετυχημένη νηστεία)… http://www.dailycious.gr/2014/03/%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF/

  2. Τέλεια! Καλή αρχή! Μπορεί η νηστεία ως νοοτροπία έχει ουσιαστικές διαφορές με το βήγκανιζμ, παίρνοντας και πνευματικές προεκτάσεις, ούσα και ποσοτική μα και ποιοτική και εμβαθύνοντας μα ως αποτέλεσμα, η τάση της χορτοφαγίες δίνει εξαιρετικές ιδέες. Κι εγώ με το βήγκανιζμ έχω βρει ωραίες νηστίσιμες εναλλακτικές. Όσο για το γάλα αμυγδάλου / φουντουκιού / βρώμης μπορείς να το φτιάξεις ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ. Έχω συνταγή για το γάλα αμυγδάλου αναρτημένη μαζί με άλλες για γλυκές απολαύσεις στο μπλογκάκι. Έχω λατρέψει την Deliciously Ella για διάφορες λιχουδιές που μπορείς με αυτές να εμπλουτίσεις και εσύ το πρωινό που λες ότι σε δυσκολεύει.. Καλή Σαρακοστή, λοιπόν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s