Και πώς μπορώ να σ’ αρνηθώ; Κι α θέλω, δε μ’ αφήνει…

978468_ErotokritosCover

Έμμετρη μυθιστορία του 17ου αιώνα / 10.012 ομοιοκατάληκτοι στίχοι ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου στην Κρητική διάλεκτο / Λαϊκή παράδοση / Βαρετό μάθημα στα Νέα Ελληνικά / Μαντινάδες / Σολωμός, Σικελιανός, Ρίτσος: επιρροή κι έμπνευση για τρεις γίγαντες της ποίησης.

Όσο βαριά κι αν είναι η αποσκευή του Ερωτόκριτου του Βιντσέντζου Κορνάρου, δεν πτόησε τους ώμους των Γούση, Παπαμάρκου και Ράγκου. Το graphic novel που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Polaris και κάποιοι είχαμε την τύχη να διαβάσουμε πρόσφατα ενώ κάποιοι άλλοι τη μεγαλύτερη τύχη αν το έχουν ακόμα μπροστά τους είναι το ίδιο γενναίο με τον ερωτοχτυπημένο ήρωα του τίτλου. Και σαφώς εξ’ ίσου επιτυχημένο.

126115-283328

Κάθε σελίδα του Ερωτόκριτου ξεχειλίζει από θάρρος αλλά και αγάπη – όχι μόνο αυτή του νεαρού γιου του πιστού συμβούλου του βασιλιά για την όμορφη βασιλοπούλα – αλλά και αυτή της δημιουργικής ομάδας που ξανάδωσε ζωή σε ένα κείμενο το οποίο, στη συλλογική συνείδηση, είναι εν πολλοίς άγνωστο κι έχει εγγραφεί ως απαρχαιωμένο ή έστω αδιάφορο.

Το θάρρος των δημιουργών είναι πολλαπλό και η αγάπη τους ακόμη μεγαλύτερη. Ο Γιάννης Ράγκος, δημοσιογράφος, επιμελητής και συγγραφέας, ένωσε τις δυνάμεις του με τον πολυσυζητημένο Δημοσθένη Παπαμάρκο του εξαιρετικού Γκιακ, και μαζί αντιμετώπισαν γενναία τη γλώσσα του Βιντσέντζου Κορνάρου, καταφέρνοντας να διατηρήσουν το λυρισμό – ο τρόπος απλός αλλά και τόσο σύνθετος: οι διάλογοι έχουν μεταφερθεί στην νεοελληνική, ενώ η αφήγηση παραμένει πιστή στο αρχικό κείμενο. Ταυτόχρονα, την ατμόσφαιρα διανθίζουν στίχοι γνωστών σύγχρονων ερωτικών τραγουδιών. Λύση λαϊκή και διαχρονική, όπως το πρωτότυπο έργο.

erotokritos-graphic-3

Και τί να πρωτοπεί κανείς για το σχέδιο του Γιώργου Γούση! Με έμπνευση που φανερά εκτείνεται από την κλασική εικονογραφία, μέχρι τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο ο οποίος επηρεάστηκε δραματικά από τον Ερωτόκριτο κατά την τελευταία περίοδό του, με μοτίβα βυζαντινά αλλά και αναγεννησιακά, ο Γούσης δημιούργησε ένα απολύτως σύγχρονο οπτικό κόσμο που αφηγείται την ιστορία των δύο εραστών με δυναμική και συναισθηματισμό.

01-88_erotokritos_2.indd

Ο Ερωτόκριτος των τριών δημιουργών πρόκειται για ένα από τα χορταστικότερα, διδακτικότερα, απολαυστικότερα βιβλία που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Μην τον χάσετε: δεν είναι μία απλή ιστορία αγάπης. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος που, εδώ και πέντε αιώνες, παλεύει και εν τέλει καταφέρνει να δικαιωθεί.

24-6

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Και πώς μπορώ να σ’ αρνηθώ; Κι α θέλω, δε μ’ αφήνει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s