Μάσκες

IMG_3461

Λίγο πριν αφήσω για ακόμα μία φορά το Λονδίνο – τώρα όπως και τότε, και πάλι καλοκαίρι, και πάλι 24 του μήνα, και πάλι με βροχή κι ομίχλη – έτυχε να διαβάσουμε μαζί την πρώτη φράση από το The Recognitions του William Gaddis:

Even Camilla had enjoyed masquerades, of the safe sort where the mask may be dropped at that critical moment it presumes itself as reality.

Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά αμέσως σκέφτηκα μια φράση από την αγγλική μετάφραση των Σημειώσεων του Μάλτε Λάουριτς Μπρίγγε, του συγκλονιστικού κειμένου του Ρίλκε:

I was crying, but the mask would not let my tears escape.

Στο τραίνο προς το αεροδρόμιο σκέφτηκα πως, για ακόμα μία φορά, βρέθηκα για μία εβδομάδα σε ένα παράλληλο τόπο, σε μία παράλληλη ζωή, όπου οι φιλίες, οι σχέσεις και οι συνεργασίες γεννιόνται, ανθίζουν, ωριμάζουν και πεθαίνουν, ενώ οι άλλες, αυτές που έμειναν πίσω, μπαίνουν σε μία παύση μέχρι την επιστροφή.

Αναρωτήθηκα αν φταίει το Λονδίνο. Η οικειότητα του τόπου, οι μυρωδιές του, οι γνωστοί κώδικες, ο καιρός. Ίσως να ήταν οι άνθρωποι. Για έξι μέρες δεν διάβασα καμία είδηση για τη χώρα μου, κράτησα μία εσκεμμένη απόσταση από τους ανθρώπους μου εκεί, έγινα, για λίγο, μία άλλη.

Στο τραίνο προς το αεροδρόμιο φοβήθηκα ότι για έξι μέρες φόρεσα μία μάσκα, έγινα αυτή που δεν ανησυχεί πια κάθε μέρα, για την ακρίβεια δεν νοιάζεται καθόλου, αυτή που λέει άλλα αστεία με άλλους τρόπους σε άλλους ανθρώπους, που γελάει και που κλαίει αλλιώς, που κοιμάται λίγο διαφορετικά και σίγουρα ξυπνάει διαφορετικά, που τρώει αλλιώς. Που ντύνεται αλλιώτικα.

Και μετά ήρθε η επόμενη σκέψη: Ποια είναι όμως η μάσκα και ποιο το πρόσωπο;

This was the all-disguising mask of antiquity behind which the world fits itself as a place.

Μήπως τελικά όλοι μας στην Ελλάδα φορέσαμε μία πελώρια μάσκα φέτος το καλοκαίρι; Μήπως έχουμε αναγκαστεί να κρύψουμε τα πληγωμένα πρόσωπά μας μέχρι να περάσει όλο αυτό; Και, αν είναι έτσι, τότε πότε (αν κάποτε) θα γυρίσουμε πίσω σε αυτά; Πότε θα πετάξουμε τη μάσκα στη θάλασσα;

Δεν ξέρω,

δεν θα μάθω

και τελικά

δεν θέλω να μάθω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s