Η Χρονιά των Μεγάλων Συγγραφέων 11

FullSizeRender (12)

Γραμμένο το 1830, το διήγημα του Honore de Balzac Ένα Πάθος στην Έρημο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων για το σκανδαλώδες θέμα του, ενώ αργότερα αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης εγχώριων συγγραφέων: ο Αντρέας Εμπειρίκος βασίστηκε στο πόνημα του Balzac για να στήσει το δικό του διήγημα Ζεμφύρα ή το μυστικόν της Πασιφάης.

Τοποθετημένο στους αποικιοκρατικούς πολέμους της Βορείου Αφρικής, το Ένα Πάθος στην Έρημο πραγματεύεται τη σχέση ενός στρατιώτη με μία λεοπάρδαλη – μία σχέση οριακά ερωτική και απολύτως ανοίκεια. Ο Balzac χρησιμοποιεί την τεχνική της αφήγησης εντός της αφήγησης για να δώσει το λόγο στον ήρωά του προκειμένου να διηγηθεί τις μέρες και τις νύχτες του στη σπηλιά του αγριμιού, να ξεδιπλώσει εικόνες τροπικές και άγριες, να ψηλαφήσει την ευαίσθητη ισορροπία μίας σχέσης παράφορης και να εξηγήσει την απόλυτη αλληλοεξάρτησή του με το πανέμορφο αιλουροειδές.

Τι προσπαθεί άραγε να πει ο Balzac στο σπουδαίο αυτό διήγημά του; Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της εξαίσιας παραβολής; Όχι, το θέμα δεν μπορεί να είναι μόνο η ερωτική διαστροφή. Το διήγημα ρέει με γλώσσα λυρική και απόλυτα ελεγχόμενη, και λειτουργεί με έναν παραδειγματικά υποδόριο τρόπο: Δέκα μέρες αργότερα, δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι.

FullSizeRender (13)Ο Blazac εξερευνά το πάθος, τη ζήλεια και την ερωτική κατάκτηση ως ένστικτα απόλυτα εγγενή στην ανθρώπινη και μη φύση, στήνοντας ένα σύμπαν απομονωμένο, κλειστοφοβικό και αποπνικτικό. Το δε διήγημα καταλήγει περίπου όπως κάθε καταιγιστικό ερωτικό πάθος – συγκλονιστικά και, ταυτόχρονα απολύτως αναμενόμενα. Ένα σπουδαίο, καταπληκτικό κείμενο.

Υ.Γ.: Το Ένα Πάθος στην Έρημο κυκλοφορεί σε μία εξαιρετική έκδοση, από τη σειρά Ο Άτακτος Λαγός των εκδόσεων Άγρα. Η μετάφραση της Σοφίας Διονυσοπούλου είναι αξιέπαινη. Συνολικά, ένα μικρό κόσμημα, που δεν χρειάζεσαι πάνω από είκοσι λεπτά για να το διαβάσεις – μόνο που μετά θέλεις ώρες, μέρες για να το συζητάς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s