Η Χρονιά των Μεγάλων Συγγραφέων 04

camusΚαι ξαφνικά άρχισα και πάλι να διαβάζω

Ήταν που σταμάτησα να βλέπω ειδήσεις, και ήταν και μία μικρή εκδρομή στην Ισθμία και μία εξερεύνηση των ραφιών εκεί, για να το ανακαλύψω και να αλλάξει η διάθεσή μου.

Ο μικρός δερματόδετος τόμος είχε φτάσει στα χέρια μου μετά από μία εκκαθάριση της βιβλιοθήκης της μητέρας μου, όταν εκείνη έχασε τη δική της μητέρα. Είχε φέρει τα βιβλία σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα, ανακατεμένα και γεμάτα σκόνη. Κάποια τα χαρίσαμε σε φίλους, κάποια τα ανεβάσαμε στο πατάρι, κι εγώ κράτησα τότε ένα-δυο και τα τοποθέτησα στο ράφι ανάμεσα στα κρεβάτια του παιδικού μου δωματίου. Ο δερματόδετος Ξένος του Αλμπέρ Καμύ στέκεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Πανούκλα και στη Μυστική Ιστορία της Ντόνα Ταρτ. Χωρίς καμία απολύτως εξήγηση, το περασμένο Σάββατο τον σκεφτόμουν ήδη από την Εθνική Οδό έξω από τα Μέγαρα, και μόλις φτάσαμε στην Ισθμία το έβαλα στην τσάντα μου.

FullSizeRender

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του Ξένου, τρία χρόνια μετά την πρώτη ελληνική μετάφραση που κυκλοφόρησε ποτέ από τον ίδιο οίκο και μεταφραστή, και που, λόγω παλαιότητας, δεν υπάρχει καν στο Biblionet. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη, και την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ μετάφραση υπογράφει ο ποιητής, πεζογράφος, και δοκιμιογράφος Γιωργής Κότσιρας, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μεταφράσεις του Λόρκα αλλά και της Θείας Κωμωδίας του Δάντη.

IMG_2057

Δεν το κρύβω και δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ: Τόσα χρόνια με απέτρεπε το αυστηρό, παλιομοδίτικο εξώφυλλο, με φόβιζε η γαλλόφωνη γραμματεία, και, ίσως, ενδόμυχα, να προέτασσα μία μετεφηβική αποστροφή προς τα βιβλία της μητέρας μου. Ποιος ξέρει. Η ωρα ήρθε, όμως, και όχι μόνο διάβασα συνεπαρμένη τον Ξένο σε ένα απόγευμα, αλλά μόλις τον έκλεισα θέλησα να την πάρω τηλέφωνο και να την ευχαριστήσω που πριν τόσα χρόνια μού έφερε το βιβλίο μέσα σε αυτή την πλαστική σακούλα. Και κάτι τελευταίο: Η παλιά, λαϊκή σοφία «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ισχύει και για την ανάγνωση.

Advertisements

3 thoughts on “Η Χρονιά των Μεγάλων Συγγραφέων 04

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s