Η Χρονιά των Μεγάλων Συγγραφέων 01

to_miden_kai_to_apeiro

Τελείωσα το Μηδέν και το Άπειρο το Σάββατο το απόγευμα, αφού παρακάλεσα το σπίτι για απόλυτη ησυχία. Είχαν μείνει καμιά εικοσαριά σελίδες, διάβασα την κάθε μία δυο-τρεις φορές, και μετά πήγα στο μπάνιο κι έβαλα τα κλάματα. Έτσι απλά.

Προηγουμένως, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, είχα φροντίσει να ενημερωθώ για το χαμένο γερμανικό πρωτότυπο του βιβλίου, για την αγγλική μετάφραση της συντρόφου του Καίσλερ (την οποία και διάβασα, παρά τις πολλαπλές ελληνικές εκδόσεις), για τις πολιτικές αναλύσεις των δικών της Μόσχας και τη σταλινική εξουδετέρωση της παλιάς τάξης των Μπολσεβίκων.

Κατόπιν, βρέθηκα σε αυτή την ημισχιζοφρενική ψυχική κατάσταση, όπου ήθελα να διαβάσω μονορούφι όλα τα βιβλία-ορόσημα της παγκοσμίου λογοτεχνίας, ενώ ταυτόχρονα πίστευα ότι κανένα εξ’ αυτών δεν θα με ικανοποιούσε όσο το βιβλίο του Άρθουρ Καίσλερ. Το βράδυ βγήκαμε με φίλους, το βιβλίο βούιζε στο μυαλό μου σαν μέλισσα, γύρισα, κοιμήθηκα, και το πρωί, δεν ξέρω πώς, έπιασα από το ράφι μου ένα αδιάβαστο βιβλίο που είχα αγοράσει πριν χρόνια και άφηνα να σκονίζεται.

i-poli1

Χθες, ανάμεσα σε όλα τα κυριακάτικα, διάβασα περίπου πενήντα σελίδες – και φυσικά εκστασιάστηκα. Βρέθηκα, νύχτα, να διαβάζω παλιές συνεντεύξεις του Λιόσα, να μαθαίνω τα πάντα για τη ζωή του. Στα αμέσως επόμενα βιβλία για φέτος προστίθεται η Γιορτή του Τράγου και to Conversation in the Cathedral (που, εκτός αν κάνω λάθος, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά). Βέβαια, κάτι πάλι μπορεί να γίνει και να πιάσω τους Δαιμονισμένους ή το Πόλεμος κι Ειρήνη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Πάντως, την απόφαση την τηρώ ακόμη κατά γράμμα: Φέτος, μόνο κορυφαίοι συγγραφείς και μεγάλα βιβλία. 

Advertisements

4 thoughts on “Η Χρονιά των Μεγάλων Συγγραφέων 01

  1. To Conversation in the Cathedral κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εξάντας με τον τίτλο «Πότε πήραμε την κάτω βόλτα;», αλλά φαίνεται ότι είναι εξαντλημένο.
    Θα σου πρότεινα, επίσης, μιας και ξεκίνησες με τον Λιόσα, να διαβάσεις και το «Μια ιστορία για τον Μάυτα». Είναι (και αυτό) εξαιρετικό.

    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Θα τσεκάρω το «Μια ιστορία για τον Μάυτα», και, όσο για το Conversation in the Cathedral. το είδα πως είχε βγει και πως εξαντλήθηκε. Το έχεις μήπως διαβάσει;

      1. Όχι. Αυτό και το Πράσινο Σπίτι είναι τα μόνα που δεν έχω διαβάσει ακόμα. Θέλω να υπάρχουν 1 – 2 Λιόσα να με περιμένουν. Για τις δύσκολες στιγμές …

  2. Κάτι παρόμοιο έπαθα με την υπόθεση Τουλάγεφ αλλά και με το «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά». Έλεγα διαρκώς σε όλους τις επόμενες μέρες μετά την ανάγνωση γι αυτά τα βιβλία. Λες και είχα κάνει μόλις κάποια μεγάλη ανακάλυψη. Είναι «το δέσιμο» ιστορίας με καλή λογοτεχνία που συγκλονίζει σε αυτά. Μάλλον…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s