Στο Τροντχάιμ Β’

Στο πρώτο δίπλα κάθισα δίπλα σε έναν καθηγητή Ιατρικής. Μου μιλούσε για το Νόμπελ που απονεμήθηκε φέτος στους δύο συναδέλφους του, το ζεύγος Moser, για το "GPS  των ανθρώπων". Μου έλεγε πόσο απλοί άνθρωποι είναι, τη γιορτή στο τμήμα μετά την ανακοίνωση του βραβείου, το πόσο αγαπημένοι, πόσο απλοί είναι. Μου μιλούσε με την ίδια θέρμη και για το τμήμα Jazz Studies του Πανεπιστημίου του Τροντχάιμ, όπου εκκολάπτονται οι επόμενοι μεγάλοι μουσικοί του είδους. Σκεφτόμουν πόσο κοντά μας μπορεί να βρίσκεται γνώση, η αριστεία, η τεχνογνωσία. Πόσο κοντά, και πόσο μακριά.
Στο πρώτο δείπνο  κάθισα δίπλα σε έναν καθηγητή Ιατρικής. Μου μιλούσε για το Νόμπελ που απονεμήθηκε φέτος στους δύο συναδέλφους του, το ζεύγος Moser, για το «GPS των ανθρώπων». Μου έλεγε για τη γιορτή στο τμήμα μετά την ανακοίνωση του βραβείου, το πόσο αγαπημένοι, πόσο απλοί είναι. Μου μιλούσε με την ίδια θέρμη και για το τμήμα Jazz Studies του Πανεπιστημίου του Τροντχάιμ, όπου εκκολάπτονται οι επόμενοι μεγάλοι μουσικοί του είδους. Σκεφτόμουν πόσο κοντά μας μπορεί να βρίσκεται γνώση, η αριστεία, η τεχνογνωσία. Πόσο κοντά, και πόσο μακριά.
Η μεσαιωνική συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει μία αναπαράσταση ενός νορβηγικού χωριού του Μεσαίωνα. Δεν κατάφερα να τραβήξω καλές φωτογραφίες γιατί δεν με βοήθησε το φως, αλλά ήτν εξαιρετική: ακαθαρσίες στους δρόμους, μητέρες που θηλάζουν ενώ πλέκουν, κατοικίδια, τσαγκάρηδες. Ήταν υπέροχη.
Η μεσαιωνική συλλογή του Μουσείου της πόλης περιλαμβάνει μία αναπαράσταση ενός νορβηγικού χωριού του Μεσαίωνα. Δεν κατάφερα να τραβήξω καλές φωτογραφίες γιατί δεν με βοήθησε το φως, αλλά ήταν εξαιρετικά ρεαλιστική: ακαθαρσίες στους δρόμους, μητέρες που θηλάζουν ενώ πλέκουν, κατοικίδια, τσαγκάρηδες. Υπέροχη.
Ένα πρωί περπατήσαμε μέχρι την παλιά κόκκινη γέφυρα για να δούμε το ποτάμι και τα πασαλόπηκτα    ξύλινα σπίτια. Είχε παγωνιά, ο ουρανός και το νερό είχαν το ίδιο, γαλακτερό χρώμα, και οι πολύχρωμοι, ξύλινοι τοίχοι φάνταζαν ψεύτικοι. Τη νύχτα είχε πέσει παγωνιά, και το περπάτημα στο πλακόστρωτο ήταν γεμάτο παγίδες, αλλά τα καταφέραμε.
Ένα πρωί περπατήσαμε μέχρι την παλιά κόκκινη γέφυρα για να δούμε το ποτάμι και τα πασαλόπηκτα ξύλινα σπίτια. Είχε παγωνιά, ο ουρανός και το νερό είχαν το ίδιο, γαλακτερό χρώμα, και οι πολύχρωμοι, ξύλινοι τοίχοι φάνταζαν ψεύτικοι. Τη νύχτα είχε πέσει παγωνιά, και το περπάτημα στο πλακόστρωτο ήταν γεμάτο παγίδες, αλλά τα καταφέραμε.
Κοιτάζοντας γύρω μου συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι μία πραγματική Σκανδιναβική εικόνα.
Κοιτάζοντας γύρω μου συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι μία πραγματική Σκανδιναβική εικόνα.
Ένα βράδυ βρεθήκαμε καλεσμένοι σε ένα παραδοσιακό ξύλινο σπίτι. Φάγαμε τάρανδο με σάλτσα κόκκινων φρούτων και ακούγαμε παραδοσιακή μουσική των Σάμι, της μικρής λαπωνικής μειονότητας του Βορρά.  Μάθαμε ότι έχουν δική του σημαία και παραδόσεις, και χρόνια τώρα αποτελούν ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα για τη Νορβηγία. Η μουσική τους ήταν υπέροχη, λυπητερή και περήφανη μαζί.
Ένα βράδυ βρεθήκαμε καλεσμένοι σε ένα παραδοσιακό ξύλινο σπίτι. Φάγαμε τάρανδο με σάλτσα κόκκινων φρούτων και ακούγαμε παραδοσιακή μουσική των Σάμι, της μικρής λαπωνικής μειονότητας του Βορρά. Μάθαμε ότι έχουν δική του σημαία και παραδόσεις, και χρόνια τώρα αποτελούν ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα για τη Νορβηγία. Η μουσική τους ήταν υπέροχη, λυπητερή και περήφανη μαζί.
Είχα να τη δω 18 χρόνια, από το σχολείο. Δεν κάναμε ποτέ παρέα αλλά την εκτιμούσα πολύ από τότε. Βρεθήκαμε στο καφέ Εννέα Μούσες και μοιραστήκμε ένα γλυκό. Μου μίλησε για όσα έχουμε κάνει ως τώρα και, καθώς το σκοτάδι έπεφτε, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε σύντομα στην Αθήνα.
Είχα να τη δω 18 χρόνια, από το σχολείο. Δεν κάναμε ποτέ παρέα αλλά την εκτιμούσα πολύ από τότε. Βρεθήκαμε στο καφέ Εννέα Μούσες και μοιραστήκαμε ένα γλυκό. Μου μίλησε για όσα έχει κάνει ως τώρα και, καθώς το σκοτάδι έπεφτε, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε σύντομα στην Αθήνα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s