Παραδοσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα: Η επιστροφή

CuckoosΤα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να παραλείπονται: Τα τελευταία χρόνια η αστυνομική λογοτεχνία – πλην ελαχίστων νουάρ εξαιρέσεων – έχει κυρίως γεύση Σκανδιναβίας. Κατ’ εξοχήν όχημα κοινωνικού σχολιασμού, η αστυνομική λογοτεχνία, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η αμερικανική, αποτελούν εσχάτως καθρέφτη κάθε κοινωνικής και άλλη παθογένειας: τρομοκρατία, σωματεμπόριο, παράνομη μετανάστευση, ενδοοικογενειακή βία, παιδοφιλία. Παράλληλα με όλα αυτά τα ωραία, η αμερικανική κυρίως αστυνομική λογοτεχνία έχει εγκολπωθεί κάθε εξέλιξη στο χώρο της εγκληματολογίας: body farms, blood splatter analysis, εντομολογία, όλα στην υπηρεσία της διαλεύκανσης των πιο αποτρόπαιων, ανατριχιαστικών εγκλημάτων.

Με όλα αυτά, είχαμε σχεδόν ξεχάσει την παλιό, καλό, παραδοσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα. Με τις πρώτες βροχές, εάν η διάθεση το απαιτούσε, εμείς οι λάτρεις του αστυνομικού αινίγματος επιστρέφαμε στην Agatha Christie και την P.D. James. Θα μου πεις, γίνεται να γράφονται πλέον απλά, εγκεφαλικά, παλιομοδίτικα αστυνομικά μυθιστορήματα, όταν η τεχνολογία έχει καλπάσει με κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ, και forensic science;

Γίνεται, αν είσαι η J.K. Rowling.

To The Cockoo’s Calling κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο από τον οίκο Little, Brown & Company. Η παραφιλολογία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Η Rowling υπέγραψε το βιβλίο με το ψευδώνυμο Robert Galbraith, το βιβλίο πουλούσε από συμπαθητικά έως καθόλου, η αληθινή ταυτότητα της συγγραφέως διέρρευσε από τη σύζυγο ενός εκ των δικηγόρων του εκδοτικού οίκου, η Rowling ζήτησε τεράστια αποζημίωση, και έκτοτε βέβαια οι πωλήσεις του βιβλίου εκτοξεύτηκαν.

Δεν είναι αυτός, όμως, ο λόγος για να διαβάσει κανείς το The Cockoo’s Calling. Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται αλλού – στο ίδιο το κείμενο, στην πλοκή, στην υπόθεση: Μετά τη δραματική αυτοκτονία της Lula Landry, ενός καλοπληρωμένου, διάσημου τοπ μόντελ, ο συντετριμμένος αδερφός της αναθέτει στον Carmoran Strike, έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, να εξιχνιάσει την υπόθεση: Ο αδερφός της Lula διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι η υπόθεση πρόκειται για δολοφονία. Απεγνωσμένος για λίγα χρήματα, ο χρεοκοπημένος πρώην βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν Carmoran Strike αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι μίας υπόθεσης που θυμίζει άλυτο γρίφο.

Το ταλέντο της J.K. Rowling να συνθέτει κόσμους φανταστικούς και να δημιουργεί ατμόσφαιρα είναι αναμφισβήτητο. Στο The Cockoo’s Calling, όμως, η Rowling επικεντρώνεται και αναδεικνύει τα βασικά στοιχεία του αστυνομικού μυθιστορήματος – σχεδιάζει έναν διακριτό, ευάλωτο πλην όμως δυναμικό ντετέκτιβ, στήνει μία υπόθεση γεμάτη ερωτηματικά και ανατροπές, και αφήνει το Λονδίνο να κάνει τα υπόλοιπα: Στο The Cuckoo’s Calling η βροχερή βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ατμόσφαιρας και της πλοκής.

Με θαυμαστή συγγραφική αυτοπεποίθηση, η Rowling επιλέγει να ακολουθήσει κατά γράμμα τα βήματα παλιότερων Βρετανών αστυνομικών συγγραφέων, γυρίζει την πλάτη της στην εγκληματολογία, την τεχνολογία και την κοινωνική κριτική, και κερδίζει ένα στοίχημα πολύ δύσκολο στις μέρες μας: Καταφέρνει να παρουσιάσει ένα αυθεντικό αστυνομικό αίνιγμα, απόλυτα μοντέρνο αλλά και εντελώς παλιομοδίτικο, από αυτά που απολαμβάνεις με ένα φλιτζάνι τσάι, μπροστά στο τζάκι, μία βροχερή και σκοτεινή ημέρα σαν τη σημερινή.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Παραδοσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα: Η επιστροφή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s