Οδύσσεια_17

U-Joyce_draws_Bloom

Αυτές τις ημέρες περνάω δύσκολα.

 

Νόμιζα πως είχα φτάσει προ καιρού στην κορυφή του όρους, ότι είχα αρχίσει την ανέμελη κατηφόρα, αλλά έπεσα τελείως, απολύτως έξω. Τα Βόδια του Ήλιου, το δέκατο τέταρτο επεισόδιο του Οδυσσέα, με ξεπερνάει. Όταν – και εάν – με το καλό θα το διαβάσω, θα έχω κάνει ένα τεράστιο βήμα ως αναγνώστρια, θα έχω ασκηθεί στην επιμονή, τη συγκέντρωση, την αφοσίωση σε ένα κείμενο. Είναι γεγονός: το πρωτότυπο κείμενο-αφήγηση μίας γέννησης μέσα σε ένα μαιευτήριο του Δουβλίνου είναι ό,τι δυσκολότερο έχει ποτέ πέσει στα χέρια μου.

Χθες, στη θάλασσα, άρχισα να μιλάω για τα Βόδια του Ήλιου στην παρέα μου. «Το επεισόδιο χωρίζεται σε εννέα υποενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία φάση της κύησης και της εξέλιξης των οργάνων του εμβρύου», είπα. «Ο Τζόυς εναλλάσει συγγραφικό ύφος και τεχνοτροπία, χρησιμοποιώντας κάθε φορά άλλο στάδιο της εξέλιξης της αγγλικής γλώσσας, από την Μέση Αγγλική μέχρι τον Τσόσερ, αλλά και ακραία ιρλανδική αργκό, επιχειρώντας να αποδώσει την έννοια της ανθρώπινης αλλά και γλωσσικής γονιμότητας». Ο Κωστής με κοίταξε πλαγίως. «Δηλαδή αυτοϊκανοποιείται», είπε λιγάκι αφοριστικά. «Δεν είπα κάτι κακό», με πρόλαβε, «Αλλά συγγνώμη, περί αυτού πρόκειται. Ο Τζόυς ηδονίζεται συγγραφικά. Εσύ να δούμε πώς θα την παλέψεις».

Είχε δίκιο. Σε κάθε μία άστικτη, χειμαρρώδη παράγραφο, ο Τζόυς πρέπει να ένοιωθε μία έκρηξη δημιουργικής ηδονής.

Τα Βόδια του Ήλιου θεωρούνται από πολλούς το δυσκολότερο κομμάτι του Οδυσσέα, και είναι αυτό για το ο οποίο ο Τζόυς αισθανόταν περισσότερο περήφανος. Η επίδειξη γλωσσικών ακροβατικών δεν αποτελεί μόνο τη νίκη της γλώσσας ως μέσου έκφρασης, αλλά και την απόλυτη ήττα της. Όσες αισθητικές φόρμες κι αν παρελαύνουν στα μάτια του αναγνώστη, απόλυτος νικητής παραμένει η υπόθεση, η ιστορία. Η γέννα.

Η εκδότρια, πολιτική ακτιβίστρια και στενή φίλη του Τζόυς, Harriet Shaw Weaver, είπε κάποτε «νομίζω ότι αυτό το επεισόδιο θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται Άδης, διότι η ανάγνωσή του είναι μία βόλτα στα σοκάκια της κολάσεως».

Συμφωνώ. Αυτές τις ημέρες περνάω δύσκολα, και προσπαθώ με όλη μου τη δύναμη να μην εγκαταλείψω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s