Οδύσσεια_12

777395

Μερικά πράγματα που μου έμαθε μέχρι τώρα η ανάγνωση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς:

  • Το βιβλίο δεν το διαβάζεις. Το μελετάς. Θέλει αφοσίωση, θέλει συγκέντρωση και θέλει καθαρό μυαλό. Δεν διαβάζεται στο κρεβάτι. Αντίθετα, διαβάζεται καταπληκτικά με τον πρωινό καφέ, έχοντας βάλει ξυπνητήρι μία ώρα νωρίτερα από το κανονικό.
  • Οι αναλύσεις είναι απαραίτητες. Σε καθοδηγούν, σε κατατοπίζουν μες στο χάος της πληροφορίας και σου υποδεικνύουν στοιχεία που σίγουρα σου διέφυγαν. Εγώ χρησιμοποιώ το The New Bloomsday Book: A Guide Through Ulysses του Harry Blamires, καθώς και το Ulysses on the Liffey του Richard Ellmann, το οποίο θεωρείται η κορυφαία ανάλυση του Οδυσσέα. Ναι, μπορείς να αφεθείς στο κείμενο του Τζόυς, αλλά τα νερά γίνονται ενίοτε βαθιά και η βοήθεια χρειάζεται.
  • Πολλοί από αυτούς που μαθαίνουν ότι διαβάζεις τον Οδυσσέα δεν σε πιστεύουν.
  • Πολλοί από αυτούς που μαθαίνουν ότι διαβάζεις τον Οδυσσέα σου λένε ότι τον έχουν διαβάσει κι εκείνοι αλλά δεν λένε την αλήθεια. Αρκεί μία ερώτηση για να καταλάβεις ότι απλώς τον έχουν ξεφυλλίσει μια μέρα που βρέθηκαν ανάμεσα σε βιβλία. Και τον άφησαν την επόμενη στιγμή.
  • Πολλοί από αυτούς που μαθαίνουν ότι διαβάζεις τον Οδυσσέα σου λένε ότι τον άρχισαν κι εκείνοι κάποτε αλλά τον άφησαν «γιατί δεν τους άρεσε». 
  • Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα κοινό κείμενο. Είναι μία άσκηση στην ανάγνωση, στην υπομονή, στην προσαρμογή. Τα μάτια και το μυαλό ακονίζονται με τρόπο πρωτόγνωρο.
  • Λίγο πριν τη μέση ανυπομονείς για τη συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών.
  • Λίγο πριν τη μέση αισθάνεσαι πως ίσως τελικά αγαπάς τον Leopold Bloom.
  • Λίγο πριν τη μέση αισθάνεσαι πως ίσως τελικά αγαπάς το Δουβλίνο.
Advertisements

3 thoughts on “Οδύσσεια_12

  1. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Διάβασα τον Οδυσσέα πριν δέκα χρόνια περίπου για το κολλέγιο (Goldsmiths College) χρησιμοποιώντας για βοήθημα το Ulysses Annotated των Gifford & Seidman. Απαιτητική η ανάγνωση αλλά αξίζει αν αφεθείς να παρασυρθείς και στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι έχεις ανεβεί στο Έβερεστ. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Τζόις, νομίζω, καθόρισαν την εξέλιξη της λογοτεχνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s