Οδύσσεια_01

Στο αεροπλάνο για την Κοπεγχάγη, τον ενδιάμεσο σταθμό μέχρι το Δουβλίνο, διάβασα την πρώτη πράξη του έπους, τον Τηλέμαχο. Έπρεπε να επιβληθώ στον εαυτό μου για να μην ψάχνω κάθε μία άγνωστη λέξη στο λεξικό, και να αφεθώ στις ποιητικές παρηχήσεις του Τζόυς:

Wavewhite wedded words shimmering on the dim tide

, τις ρητορικές του αναζητήσεις:

Look at the sea. What does it care about offences?

αλλά και τους τόσο απλούς και συνάμα τόσο σύνθετους φιλοσοφικούς του στοχασμούς:

Ι am another now and yet the same

Στον Τηλέμαχο, το εισαγωγικό μονοπάτι του αναγνωστικού αυτού όρους, ο Τζόυς μας συστήνει δύο βασικούς πρωταγωνιστές, κάνει ευθείες και πλάγιες αναφορές στα Ομηρικά έπη, τον Άμλετ, τον Yeats και τον Όσκαρ Ουάιλντ, (αντι)γράφει ποίηση και κάνει χιούμορ με το μυξοπράσινο (snotgreen) χρώμα της θάλασσας.

Ξεκίνησα το δεύτερο μέρος του Οδυσσέα, τον Νέστορα, κάπου πάνω από τη Βαρσοβία. Ποτέ ξανά δεν έχω αισθανθεί τόση ικανοποίηση επειδή διάβασα 45 σελίδες και πέρασα στο δεύτερο κεφάλαιο ενός βιβλίου. Εδώ, ανάμεσα στους ήρωες που παρελαύνουν, εκτός από τον Milton και τον Blake, βρίσκονται ο βασιλιάς Πύρρος και ο Ιούλιος Καίσαρ. Το ύφος είναι διαφορετικό, λες και διαβάζεις άλλο βιβλίο.

Secrets, silent, stony sit in the dark palaces of both our hearts: secrets weary of their tyranny: tyrants, willing to be dethroned

Είναι παράξενο να διασχίζεις τη Βόρειο Θάλασσα από τη Δανία προς την Αγγλία, από την πατρίδα του Άμλετ προς την πατρίδα του Σαίξπηρ, κι από εκεί να πετάς προς την πατρίδα του Τζόυς. Το βιβλίο με έχει επηρεάσει ήδη – ο τραγικός ήρωας, ο βάρδος και η μεταμοντέρνα αναφορά, όλα εγκιβωτισμένα σε μία πτήση. Mis en abyme σε ένα αεροπλάνο.

History, Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake

20130617-184516.jpg

20130617-184648.jpg

Advertisements

10 thoughts on “Οδύσσεια_01

   1. Το ξεκίνησα στο πρωτότυπο (στο kindle που είχε επίσης ενσωματωμένο λεξικό) αλλά δεν την πάλεψα και το διάβασα μεταφρασμένο. Μου πήρε έναν περίπου μήνα και κάτι ψιλά. Αγαπημένα κεφάλαια ο Αίολος, ο Άδης, η Ναυσικά.
    Μου άρεσε που κάθε κεφάλαιο ήταν γραμμένο με διαφορετικό στυλ γραφής!

   2. Προς το παρόν προτίμησα την Καλυψώ, αλλά ναι, τα τρία πρώτα κεφάλαια ήταν πραγματικά δύσκολα. Μόλις μπήκα στον Άδη. Για να δούμε…
    ΥΓ: Στόχο εχω να τελειώσω 15Αύγουστο, αλλά διαβάζω και διαφορα βοηθήματα-αναλύσεις παράλληλα.

   3. Kι εγώ το σκέφτηκα να πιάσω παράλληλα μια ανάλυση αλλά προτίμησα να διαβάσω μόνο το βιβλίο κι ας καταλάβω τα μισά – και την ανάλυση την διαβάζω μετά, με μια δεύτερη ανάγνωση!

   4. Προβληματίστηκα αλλα τελικά διαβάζω ένα-ένα κεφάλαιο του πρωτότυπου και μετά το αντίστοιχο κεφάλαιο του Blamires, που είναι πάρα πολύ καλός. Σπουδές, όχι αστεία! 🙂

   5. Εμένα πάλι αυτή η διαδικασία μου κλέβει την χαρά της ανάγνωσης και μου θυμίζει πανεπιστήμιο οπότε διάλεξα άλλον δρόμο! 😉

   6. Κρατάω μέχρι και σημειώσεις, σημειώνω λέξεις (ιδιαίτερα τις σύνθετες που είναι υπέροχες), και προσπαθώ να μη χάνω τις αναφορές του. Ξέρω ότι, άπαξ και το τελειώσω, ανάλυση δεν θα πιάσω στα χέρια μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s