Βιβλιοθήκη Κουζίνας

Ποτέ δεν το περίμενα, αλλά να που συμβαίνει: Τους τελευταίους μήνες η κουζίνα έχει γίνει το αγαπημένο μου σημείο στο σπίτι.

Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι τα ρετρό χερούλια στα ντουλάπια, αν είναι τα σμαραγδί πλακάκια, αν είναι η ωραία βικτωριανή βρύση – αλλά όχι. Δεν είναι τιποτα από όλα αυτά. Η κουζίνα μου αρέσει επειδή εκεί βρίσκεται το ράφι με τα βιβλία μαγειρικής. Εκεί βρίσκεται πλέον το Jamie’s Italy που μου έκανε κάποτε δώρο η Χριστίνα, δίπλα στο The Joy of Cooking που μου χάρισε η Αρχοντή. Ανάμεσά τους, μεταξύ άλλων, και τα δύο New Covent Garden Books of Soups, τα οποία πρόσφατα τίμησα δεόντως.

Τα βιβλία μαγειρικής είναι τα μόνα βιβλία που δεν με πειράζει να λερωθούν. Να μοιάζουν χρησιμοποιημένα. Να έχουν λεκέδες από τα υλικά, σταγόνες από το βρασμό, να είναι τσακισμένα. Θα ήθελα, αν γινόταν, ακόμα και να μυρίζουν το κάθε φαγητό που μαγείρεψα διαβάζοντάς τα. Τα βιβλία μαγειρικής δεν είναι απλά βιβλία: στο νου μου είναι χάρτινα παράθυρα στον κόσμο και τις γεύσεις του, σε κουζίνες μακρυνές και υλικά δυσεύρετα, σε μάγους μάγειρες και σκεύη πολύτιμα.

Έχει τύχει να βρεθώ σε εστιατόρια όπου οι διάσημοι σεφ έχουν εκδώσει βιβλία. Όταν ο Νίκος με πήγε στο Nopi στο Λονδίνο είχα φύγει αποφασισμένη να αγοράσω το Jerusalem του Yotam Ottolenghi. Όταν, αργότερα, βρέθηκα στο μυθικό Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, είχα φύγει αποφασισμένη να αγοράσω το πολύ στυλάτο Eleven Madison Park: The Cookbook των τριών σεφ Daniel Humm, Will Guidara και Francesco Tonelli. Πάντα το ξεχνούσα. Ποτέ δεν τα αγόρασα.

polpobookcover

Δεν ξέρω τι με έκανε να αγοράσω το Polpo – A Venetian Cookbook (of sorts) του Russell Norman: Ένα βιβλίο για τη βενετσιάνικη κουζίνα, γραμμένο από έναν Άγγλο σεφ, ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου στο Λονδίνο, στο οποίο δεν έχω πάει ποτέ. Για την ακρίβεια δεν έχω πάει ποτέ στη Βενετία. Δεν είχα καν ιδέα περί τίνος πρόκειται η κουζίνα της.

Το Polpo, όμως, δεν είναι απλώς ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής. Είναι η αφήγηση των ταξιδιών του Russell Norman στη Βενετία, η πρώτη φορά που έφτασε στον άσχημο σταθμό της πόλης και οι πρώτες του – διόλου γοητευτικές – εικόνες από τα τουριστικά εστιατόρια, η φιλία του με το συμφοιτητή που τον κάλεσε εκεί και ο οποίος έγινε ο μετέπειτα συνιδιοκτήτης του εστιατορίου του, είναι η εξιστόρηση της ανακάλυψης των μικρών παραδοσιακών εστιατορίων στα στενά σοκάκια, οι αναμνήσεις των ταξιδιών εκεί με τη γυναίκα του. Προτού παραθέσει μία σειρά απλών πλην όμως απίστευτα ελκυστικών συνταγών, ο Russell Norman έχει αφηγηθεί το όραμα ενός εστιατορίου το οποίο άνοιξε ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, καταμεσίς μιας οικονομικής κρίσης. Ο Norman ξεδιπλώνει την αγάπη του για τη Βενετία και την κουζίνα της, το πάθος για το εστιατόριό του, για τα υλικά και τους συνδυασμούς τους.

_MG_9201

Διάβασα το Polpo μέσα σε δύο ημέρες – με παρέσυρε το καταπληκτικό στυλ του βιβλίου, μέσα κι έξω, η γυμνή του ράχη, η αίσθηση των σκληρών σελίδων στα χέρια, οι καταπληκτικές φωτογραφίες των πιάτων. Με παρέσυρε η γραφή του Norman, το κέφι και η όρεξή του. Κλείνοντας το βιβλίο και τοποθετώντας το στη βιβλιοθήκη της κουζίνας, σκέφτηκα ότι θέλω όσο τίποτα να πάω στο Λονδίνο να τον γνωρίσω. Θέλω όσο τίποτα, επίσης, να πάω στη Βενετία και να φάω στα μικρά ταβερνάκια των πίσω δρόμων.

Μου πέφτουν και τα δύο λίγο δύσκολα: Για αρχή, αύριο θα φτιάξω τις τηγανητές ελιές με τις ατζούγιες.

arancini

6 thoughts on “Βιβλιοθήκη Κουζίνας

      1. Βλέπω έχουν αλλάξει τον κατάλογο από πέρσι, αλλά είμαι σίγουρη ότι είχαν εξίσου φανταχτερά ονόματα αυτά που παρήγγειλα. Έχει και μανούρι😉

  1. Χμμ για να σου πω την αλήθεια αρχίζω και εγώ να φτιάχνω τη μαγειρική μου βιβλιοθήκη. Για την ώρα είναι όλα πάνω στο ψυγείο αλλά ένα ράφι στη κουζίνα σίγουρα θα γίνει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s