Πολλές φορές προσπάθησα μ’ αυτά τα γαμημένα: Αντί να βγούν στα χείλη μου, σφηνώνουν στον αυχένα.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος έγραψε τη ΜεταΠοίηση προκειμένου να αποφορτιστεί, όπως μου είπε, από την πίεση του διδακτορικού του. Σκέφτηκα πως πρέπει να είναι πολύ παράξενος άνθρωπος. Πώς είναι δυνατόν να αποφορτίζεσαι από τα άχθη μιας ερευνητικής εργασίας συγγράφοντας διηγήματα; Και, κυρίως, πώς είναι δυνατόν να αποφορτίζεσαι ενασχολούμενος με τη δύσκολη πρωτοπρόσωπη αφήγηση και με την ακόμη δυσκολότερη μικρή φόρμα;

Η ΜεταΠοίηση  (εκδ. Κέδρος, 2012) είναι μία συλλογή δώδεκα σύντομων διηγημάτων. Δώδεκα σύντομες σπουδές στον αντρικό ψυχισμό, την αδελφική αγάπη και το θάνατο. Αλλά η ΜεταΠοίηση δεν είναι μόνο αυτό: Ο 29χρονος Δημοσθένης Παπαμάρκος χειρίζεται με θαυμαστό τρόπο σύνθετα στρατηγήματα του μοντερνισμού, όπως η κατακερματισμένη πλοκή, εξαναγκάζοντας τον αναγνώστη σε ενεργό συμμετοχή στα κείμενά του. Με διακειμενικές αναφορές στο δημοτικό τραγούδι και τη λαϊκή παράδοση, στα βιβλικά κείμενα, στα κόμιξ, στον Bret Easton Ellis αλλά και σε διάσημες πρωτοπρόσωπες  αφηγήσεις όπως η Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα, ο Παπαμάρκος μεταποιεί έναν ολόκληρο ιστό κειμένων, κλείνοντας το μάτι σε διαβάσματα που γνωρίζουμε, θυμόμαστε ή  έχουμε ξεχάσει ότι κάποτε μας συνεπήραν. Η γραφή του Παπαμάρκου ρέει με άνεση που σπάνια συναντά κανείς σε συγγραφείς της ηλικίας του, είναι απελευθερωμένη από κάθε είδους φτιασίδωμα, είναι άμεση και σκληρή.

Ζήτησα στο Δημοσθένη Παπαμάρκο να μου παραχωρήσει ένα διήγημα για αυτό το μπλογκ. Έχοντας μοιραστεί μαζί του την αγάπη για τη μελέτη της αρχαιότητας (τόσο εκείνος όσο κι εγώ ασχοληθήκαμε με την Αρχαία Ιστορία στις σπουδές μας), περίμενα πως θα μου έστελνε το πρώτο διήγημα της συλλογής του. Έπεσα έξω, αλλά, βλέποντας τους στίχους κάτω από τον τίτλο του  σκοτείνού Ferrum, κατάλαβα το γιατί:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πολλές φορές προσπάθησα μ’ αυτά τα γαμημένα: Αντί να βγούν στα χείλη μου, σφηνώνουν στον αυχένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s