Περί τιμών του ψηφιακού βιβλίου

 

Προχτές έλαβα αυτή τη φωτογραφία από ένα φίλο που γνωρίζει καλά το χώρο του βιβλίου. Γνωρίζει, επίσης, ότι εγώ δεν έχω e-reader. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι βρίσκομαι πολύ κοντά στο να αποκτήσω ένα, κυρίως γιατί έχει πλέον αρχίσει να με κουράζει το βάρος στην τσάντα μου κατά τη διάρκεια των πολύωρων μετακινήσεών μου. Ου γαρ έρχεται μόνον.

Η φωτογραφία αυτή δείχνει, απλά, ότι η τιμή του ψηφιακού υποκατάστατου του βιβλίου 1Q84 του Χαρούκι Μουρακάμι στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη ανάμεσα σε 4 ευρωπαϊκές χώρες  – διατηρώ μία επιφύλαξη για τη Γαλλία, καθώς η τιμή, η οποία είναι πολύ υψηλή επίσης, δείχνει να αντιστοιχεί σε έναν από τους δύο τόμους του βιβλίου.

Προς τι αυτή η υψηλή τιμή στην Ελλάδα; Γιατί το 1Q84 για e-reader στοιχίζει τα διπλά λεφτά από ότι στην Αγγλία; Γνωρίζει κανείς να μας διαφωτίσει;

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ψηφιακός κόσμος λειτουργεί διαφορετικά από τον αναλογικό. Δεν είναι μόνο η προσβασιμότητα, η δυνατότητα εύκολης ανάκτησης, η επιμέλεια και ο εμπλουτισμός του ψηφιακού περιεχομένου που καθιστούν τις ψηφιακές τεχνολογίες περισσότερο ανθρώπινες από όσο τις φανταζόμαστε. Δεν είναι καν οι δυνατότητα επαυξημένης γνώσης και επικοινωνίας. Βασικό χαρακτηριστικό του ψηφιακού κόσμου είναι, κατά κανόνα, το χαμηλότερο κόστος. Με το πτωχό μου μυαλό, λοιπόν, μπορώ εύκολα να καταλάβω γιατί, παρά την Κρίση, η τιμή ενός πακέτου μακαρονιών δεν έχει πέσει. Με τίποτα, όμως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ψηφιακές εκδόσεις στη χώρα μας είναι ακριβότερες από ψηφιακές εκδόσεις άλλων χωρών.

Αρχικά φαντάστηκα ότι ήταν απλά θέμα προσφοράς και ζήτησης. Οι ψηφιακοί αναγνώστες αποτελούν υποσύνολο του αναγνωστικού κοινού της χώρας. «Όχι», έσπευσε να με ενημερώσει ο φίλος που έστειλε τη φωτογραφία, «Σκέψου πως το μεγάλο κόστος της ψηφιακής έκδοσης, το editorial, το μοιράζεται με την έντυπη». Σωστά. Τα logistics είναι αμελητέα, το ίδιο και τα εκτυπωτικά. Τότε;

Δεν το κρύβω: Την περασμένη εβδομάδα έφτασα πολύ κοντά στο να παραγγείλω έναν e-reader. Από προχτές το ξανασκέφτομαι. Νομίζω πως ο βασικός λόγος είναι το ότι αδυνατώ να κατανοήσω αυτή την εικόνα.

 

Advertisements

5 thoughts on “Περί τιμών του ψηφιακού βιβλίου

  1. A είναι πάρα πολύ απλό. Στην Ελλάδα δεν είσαι αναγνώστης, είσαι αγελάδα για άρμεγμα.
    Εφόσον όλοι με αντιμετωπίζουν ως «καταναλώτρια», θα αγοράσω κι εγώ από εκεί που έχω κέρδος, χωρίς να με ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

  2. Ίσως μερική απάντηση στο ερώτημά σας βρείτε εδώ: https://donteverreadme.wordpress.com/2012/10/29/d-5/
    Η ευρωπαϊκή αγορά ebooks έχει κέντρο το Λουξεμβούργο το οποίο παρανομεί και τα πρόστιμά του τα πληρώνουν οι εταιρίες διάθεσης. Αγοράζετε λοιπόν ξενόγλωσσα βιβλία με το ΦΠΑ του Λουξεμβούργου, δηλαδή 3%. Στην Ελλάδα το ψηφιακό βιβλίο δεν θεωρείται βιβλίο αλλά ψηφιακή υπηρεσία και έχει ΦΠΑ 23%. Αυτό δεν δικαιολογεί από μόνο του τη μεγάλη διαφορά τιμής. Πρέπει να συνυπολογίσετε την πολύ μικρότερη αγορά και την αντίληψη των εκδοτών ότι όσοι έχουν ψηφιακά βιβλία είναι γκατζετάκηδες άρα μπορούν να πληρώσουν και κάτι παραπάνω.

  3. Να πάρεις reader, ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του τυπωμένου πείθονται μετα απο λίγη χρήση. Είναι τόσο βολικό που κααλήγεις να διαβάζεις πολυ περισσότερο, αρκεί να μην έχει αυτόφωτη οθόνη ωστε να μην είναι κουραστικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s