Όλα τα πρωινά του χρόνου

Για πολλά χρόνια είχαν ιδωθεί μονάχα μία φορά στη ζωή τους.

Η Mav και η Stephanie έχουν πολλά κοινά: είναι φωτογράφοι, ασχολούνται με την τέχνη και αγαπούν τα ψηφιακά μέσα.

Αυτό που τις χωρίζει όμως είναι ένα, και είναι σκληρό κι αμείλικτο: 3.191 μίλια. Η Stephanie ζει στο Portland του Oregon με την οικογένειά της. Η Mav ζει στο Portland του Maine παρέα με δυο γάτες.

Το 2005 η Mav είχε μία ιδέα: Έχοντας παρακολουθήσει τη διαδικτυακή δραστηριότητα της Stephanie, της πρότεινε μέσω email να ξεκινήσουν ένα online project μαζί. Έτσι προέκυψε το μπλογκ 3191 Μiles Apart, μία από τις πιο πρωτότυπες διαδικτυακές ιδέες που έχω δει – και ασφαλώς μία από τις αισθητικά αρτιότερες. Οι δύο γυναίκες φωτογραφίζουν στιγμές τις ζωής τους, αποτυπώνουν την καθημερινότητα, τα όσα τις ενώνουν και όσα τις χωρίζουν, σε ένα άλμπουμ γεμάτο χρώματα και εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Το A Year Of Mornings: 3191 Μiles Apart είναι το πρώτο από μία σειρά βιβλίων που προέκυψαν από τη συνεργασία της Mav και της Stephanie, σε μία εξαιρετική έκδοση του Princeton Architectural Press  – Η ιδέα είναι πάναπλη: Για έναν ολόκληρο χρόνο, οι δύο φωτογράφοι αποτύπωναν από μία εικόνα του πρωινού τους. Το βιβλίο, γεμάτο απλότητα και πρωινό φως, δεν είναι παρά ένα ποίημα για την απόσταση και την συντροφικότητα, μία ωδή στην αμφισβητούμενη τρυφερότητα της ψηφιακής εποχής και των νέων μέσων. Αψηφώντας κάθε τι παραδοσιακό, μέσα από μία εικόνα μίας φέτας ψωμιού, ενός βάζου με λουλούδια ή ενός φλιτζανιού καφέ, οι δύο γυναίκες υπερβαίνουν τα μίλια που τις χωρίζουν κι επιδίδονται σε μία άσκηση για το εφήμερο της μνήμης, την παροδικότητα και το μακρόθεν συνανήκειν.

 

Το έχω ξαναγράψει: ‘Εχω μεγάλη αδυναμία στις διαδικτυακές και ψηφιακές πρωτοβουλίες που εν συνεχεία γίνονται βιβλία, όπως αυτή, αυτή, και φυσικά αυτή.

Διαβάζω, ή μάλλον ξεφυλλίζω και θαυμάζω το A Year Of Mornings: 3191 Μiles Apart κάθε πρωί με τον καφέ μου τον τελευταίο μήνα. Με εμπνέει, με χαλαρώνει, μου δίνει ιδέες, και με κάνει να παίρνω θάρρος: όχι, η απόσταση δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Είναι ένα από τα βιβλία που ομόρφυναν για μέρες τη ζωή μου. Δεν είναι και λίγο.

 

5 σκέψεις σχετικά με το “Όλα τα πρωινά του χρόνου

  1. Ένα ξεφύλλισμα πίνοντας ζεστό καφέ και τρώγοντας κρουασανάκια βουτύρου: ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου με έμπνευση! Μου θυμίζει το instagram σε μορφή βιβλίου…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s