Η απάντηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Γεια σας.
Είμαι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και θα ήθελα να παρουσιάσω το δικό μου μικρό κομμάτι της αλήθειας που μου αναλογεί,χωρίς να παραγνωρίζω την αλήθεια της κυρίας που έγραψε το κείμενο αλλά και όλων των άλλων που ασχολήθηκαν με το θέμα.


Δεν γνωρίζω τη διαδικασία μέσω του facebook, γι’ αυτό απευθύνομαι σ’ αυτό το blog, με την ελπίδα ότι θα φτάσει «στα χέρια» της άμεσα ενδιαφερόμενης αλλά και αυτών που με κατηγορούν ή με υπερασπίζονται.
Πρώτα θα αναφερθώ-όσο πιο λακωνικά γίνεται- σε κάποια γενικότερα ζητήματα που με ταλανίζουν,σε κάποιες απόψεις που ενστερνίζομαι και που,έχοντας μια δυναμική σχέση με τον αυθορμητισμό και το χαοτικό της ύπαρξης, με οδηγούνε σε μια στάση ζωής και όχι σε κάποια άλλη .Ύστερα θα αναφερθώ και στο συγκεκριμένο.
α)Σε σχέση με τη μουσική(και γενικότερα την τέχνη):
Η μουσική είναι βαθύς στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. Έρχεται να στηρίξει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που βάλεται από εξωτερικούς εχθρούς(απάνθρωπες εξουσίες,άπληστα ανθωποειδή,που σαν θεοί μοιάζουν τον ήλιο ,το ψωμί και το θάνατο) αλλά και από εσωτερικές συγκλονιστικές διαδικασίες.
Για να έχει αυτή τη λυτρωτική δύναμη το δημιούργημα, ο δημιουργός θα πρέπει να γεννά με τη μέγιστη αγνότητα ,την αφέλεια του νηπίου. Νά αφήσει τη λάβα να τιναχτεί απ’ τα σωθικά του αρχέγονα. Ο Τσέζαρε Παβέζε έλεγε χαρακτηριστικά,ότι κάθε προσπάθεια να κατευθύνει κανείς αυτό που πηγάζει από μέσα του,το αποδυναμώνει. Έτσι λοιπόν δεν πιστεύω στη στρατευμένη τέχνη. Γι αυτό και τα τραγούδια μου είναι εν μέρει ακατανόητα στιχουργικά. Έχω γράψει συχνά με αυτόματη γραφή,λειτουργώντας ως ενδιάμεσο τυχερό-άτυχο ανθρωπάκι.
β)Σε σχέση με τη βία:
Με εξοργίζει η βία των ισχυρών.
Κατανοώ τη βία των αδύναμων και καταπιεσμένων αλλά δεν την ενστερνίζομαι.
Για δύο βασικούς λόγους. Ό ένας οφείλεται στη φτιαξιά μου. Η ψυχοσύνθεσή μου είναι τέτοια που δεν μ’ έχει οδηγήσει ποτέ στη βία. Ακόμα και έναν οικογενειακό καυγά να άκουγα στο διπλανό διαμέρισμα η καρδιά μου πάλλονταν από ταραχή λες και γκρεμιζόταν όλος ο κόσμος. Όταν βρίσκομαι σε μέθη,που τότε φαίνεται ξεκάθαρα τι βρίσκεται στον πυρήνα του καθενός-έστω και εν υπνώσει- ,αγαπάω όλο τον κόσμο. Μα και στα τραγούδια μου φαίνεται αυτό. Αρκετά από αυτά τα έχω γράψει κάτω από ένα υπέρτατο συναίσθημα τρυφερότητας για τον άνθρωπο αλλά και για το σύμπαν ολόκληρο.Συμφωνώ με τον Antonio Porchia: «Αν αγαπάς τον ήλιο που σε φωτίζει,ίσως αγαπάς. Κι αν αγαπάς το έντομο που σε δαγκώνει,αγαπάς»
Ο άλλος λόγος είναι ιδεολογικός. Θεωρώ ότι στην προσπάθειά του να πραγματώσει κάποιος την κοινωνία εκείνη όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο,δεν θα υπάρχει βία,καταπίεση παρά μόνο αλληλεγγύη και ανθρωπιά,τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει πρέπει να αντικαθρεφτίζουν αυτό που πάει να φτιάξει. Αν θες μια κοινωνία χωρίς βία δεν μπορείς να την πετύχεις χρησιμοποιώντας βία,όσο δικαιολογημένη κι αν φαίνεται. Όταν αντιπαλεύεις τέρατα ,υπάρχει ο κίνδυνος να γίνεις-χωρίς ίσως να το καταλάβεις- κι ο ίδιος τέρας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ο σκοπός και τα μέσα αγιάζουν το αποτέλεσμα. Κι όπως τα λέει καλύτερα κι ο μεγάλος-κατά τη γνώμη μου- στοχαστής και άνθρωπος Raoul Vaneigem : «Τι απάντηση προτείνει το αντάρτικο; Κάθε φορά που κουβαλά μαζί του την απάντηση, είναι για κακό. Ο θρίαμβος των όπλων οδηγεί πάντοτε σε πικρή ήττα των ανθρώπων. Το βασικό λάθος της ένοπλης πάλης είναι ότι δίνει προτεραιότητα σε έναν στόχο στρατιωτικό έναντι της δημιουργίας μιας ζωής καλύτερης για όλους. Αν πρέπει να διεισδύσεις στο πεδίο του εχθρού για να επιτύχεις τον στόχο σου,τότε έχεις ήδη προδόσει τη βούληση για ζωή υπέρ της βούλησης για δύναμη».
Και κάτι για τον αναρχισμό. Έχω πει ότι στην πράξη είμαι μικροαστός του κερατά. Οι αντιφάσεις μου είναι τέτοιες που θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι αν έλεγα ότι είμαι αναρχικός. Αυτό που λέω είναι ότι η ουτοπία της αναρχίας είναι η πιό γλυκιά,ανθρώπινη ,αισιόδοξη και ποιητική ουτοπία που έχει γεννήσει ο άνθρωπος στην πορεία του προς το χάος. Κι ότι ο αναρχισμός δεν είναι συνυφασμένος με τη βία,όπως πολλοί ημιμαθείς διαστρεβλωτές του άθλιου συστήματος που ζούμε,προσπαθούν να περάσουν,ως μοναδική αλήθεια.

Ας πάω τώρα και στο συγκεκριμένο ζήτημα που δημιουργήθηκε. Λίγο πριν την εμφάνιση με προσέγγισαν δύο κοπέλες,νομίζω από την κατάληψη της Βίλας «Αμαλία» και με ενημέρωσαν για την περίπτωση γυναίκας που έχει φυλακιστεί για συμμετοχή στην ομάδα «Πυρήνες της φωτιάς» και η οποία κάνει απεργία πείνας γιατί δεν θέλει να εξεφτελίζεται μέσα από τη διαδικασία της κολπικής εξέτασης,ζητώντας μου να κάνουν μια μικρή παρέμβαση-ενημέρωση για το θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα. Από τη μιά ήξερα ότι αρκετοί από όσους ήρθαν να με ακούσουν θα ένοιωθαν καπελωμένοι αν έδινα την άδεια και πιθανότατα θα τους χάσω από φίλους της μουσικής μου. «Δεν με συνέφερε». Αλλά στο τέλος είπα μέσα μου: «Τι στο καλό ρε Θανάση.Λες ότι η μουσική στηρίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Απόδειξέ το»
Κι έτσι έγινε αυτή η μικρή ενημέρωση. Δεν έχω ιδέα για τις προκυρήξεις και ότι άλλο μπορεί να έλαβε χώρα μέσα ή έξω ,στον μεγάλο αυτό χώρο ούτε με εκφράζει. Με εκφράζουν αυτά που ανέφερα παραπάνω,για τα οποία με έχουν κράξει και πολλοί αναρχικοί στο παρελθόν.
Λυπάμαι αν στεναχώρησα κάποιους γιατί η διάθεσή μου είναι να τιμώ όσους δίνουν από το υστέρημά τους για να μ’ ακούσουν.
Αλλά,όποτε νοιώθω ότι πρέπει να στηρίξω την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,θα το κάνω ακόμα κι αν μείνω μόνος ,να παίζω και να τραγουδάω στις πέτρες του Κισσάβου.

Advertisements

114 σκέψεις σχετικά με το “Η απάντηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου

 1. Χίλια ευχαριστώ για το σχόλιο αυτό στην προηγούμενη ανάρτηση, το οποίο μετέφερα σε ξεχωριστή ανάρτηση. Ήταν μεγάλη η έκπληξη και με τιμά ιδιαίτερα.

  1. Ήταν δικιά μου ανάγκη.
   Με την ευκαιρία να προσθέσω ένα «ρο» σε μιά φράση του κειμένου μου(που είναι του Οκτάβιο Πας) και δεν βγάζει νόημα. Το σωστό είναι: «..που σαν θεοί μοιράζουν τον ήλιο,το ψωμί και τον θάνατο».

   1. Αγαπητέ Θανάση εγώ έχω καιρό που δεν πάω σε συναυλίες αν και κάποτε είχα μεθυσει πολλές φορές από τραγούδια σου με παρέες όμορφα σε αυτές.
    όμως σήμερα που διάβασα τα λόγια σου ένιωσα πάλι για άλλη μια φορά τη γλύκα που ένιωθα ακούγοντας τη μουσική σου. Ζεστά, λόγια, ανθρώπινα, στον πυρήνα της λογικής. Είναι συγκινητικό σε αυτή την εποχή που όλοι μας ξεγυμνωνόμαστε να βλέπεις ότι πίσω από έναν πολυαγαπημένο καλλιτέχνη, υπάρχει και ένας αληθινός άνθρωπος. Γιατί οι απογοητεύσεις είναι πολλές.
    Επίσης, η μικρή ανάλυση που κάνεις για τη βία και για το ότι δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναρχική κοινωνία με βοηθάει να εξετάσω το θέμα με περισσότερη ελπίδα γιατί κι εγώ συμφωνώ με αυτό που περιγράφεις αλλά το σύστημα συνωμοτεί για να μας κάνει να το ξεχνάμε. Ευχαριστώ λοιπόν και για αυτή την υπενθυμιση.
    Αγάπη.

  1. συγγνώμη, από τον Άρη έπεσες στη συζήτηση;
   «κάνει απεργία πείνας γιατί δεν θέλει να εξεφτελίζεται μέσα από τη διαδικασία της κολπικής εξέτασης,ζητώντας μου να κάνουν μια μικρή παρέμβαση-ενημέρωση για το θέμα»
   είπαμε ότι ‘ναι, αλλά όχι κι έτσι…

  1. Πέστα χρυσόστομε!
   Έτσι είναι. Πυρήνες της Φωτιάς λέμε! Εκρηκτικά! Τι κι αν δεν έχουν προκαλέσει παρά υλικές ζημιές, τι κι αν κανένας από τους κρατούμενους δεν έχει καταδικαστεί (2 έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες, για τους υπόλοιπους η δίκη δεν έχει τελειώσει), τι κι αν το 12μηνο όριο προφυλάκισης παρατείνεται με νομικά τερτίπια, τι κι αν οι συνθήκες κράτησης είναι το λιγότερο αναξιοπρεπείς;
   Τι δικαιώματα, αξιοπρέπειες και τέτοια λέει ο άλλος;
   Πυρήνες της Φωτιάς! Ουγκ! Ουγκ!

   1. Έχει πολύ πλάκα όταν αυτός που έχει τις χειρότερες προθέσεις, απαιτεί να του συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι (που κατηγορεί, καταδικάζει και επιτίθεται) με τις καλύτερες

  2. καλα μιλαμε ειναι στους πυρηνες της φωτιας το καταλαβατε???ειναι στους πυρηνες της φωτιας!!!
   σταβρωστε την,βιαστε την,χτυπηστε την ειναι στους πυρηνες της φωτιας!
   δεν ειναι ανθρωπος ειναι λεμε στους πυρηνες της φωτιας!κ εσυ που εισαι ενα ζωαδι και μισο δηλαδη,,τι πρεπει να σου κανουμε??να σε πνιξουμε ζωντανο??

 2. Απαντήσεις σε «καταγγελίες» τέτοιου είδους, δημοσίως και σε διαδικτυακούς χρόνους και χώρους, δίχως μάλιστα να γνωρίζεις επακριβώς από που προέρχονται, δεν ξέρω αν ωφελούν και αν επιτυγχάνουν το στόχο τους. Η διαστρέβλωση και η παρερμηνεία των γραφόμενων, λόγω ακριβώς των διαδικτυακών χρόνων, είναι πλέον από πιθανή. Η στάση του Καλλιτέχνη είναι εν πολλοίς γνωστή και ευκρινής, όπως αποτυπώθηκε και στην «απαντησή» του, όπως τιτλοφορήθηκε η νέα δημοσίευση. Γεννά εύλογες απορίες, εντούτοις. Διότι καθιστά τον καλλιτέχνη ποιοτικό και ποσοτικό κριτή των υπό δημοσιοποίηση καταγγελιών (πόσες τέτοιες καταγγελίες μπορούν να χωρέσουν σε μια μουσική εκδήλωση και ποιος θα επιλέξει σε ποιες από αυτές θα πρέπει να δοθεί κατά προτεραιότητα βήμα ή όχι; διότι δεν θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μόνον στην περίπτωση της τάδε κρατούμενης που αρνείται, ορθά από κάθε άποψη, τον κολπικό έλεγχο).

  Εκτιμώ πως δεν είναι απαραίτητη αυτή η στείρα και στεγνή καταγγελία περιστατικών προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (όποια και αν είναι αυτά, από τα εκατοντάδες που βιώνουμε γύρω μας) σε μια μουσική εκδήλωση, υπό την μορφή «απαγγελίας» ή ανάγνωσης ενός κειμένου. Νομίζω, Θανάση, πως η εκπομπή της επιθυμητής αλληλεγγύης επιτυγχάνεται εύστοχα και αποτελεσματικότερα απο τα ίδια τα τραγούδια, την μουσική και τα λόγια. Δεν χρειάζεται κάτι πρόσθετο πέραν αυτών. Είναι υπεραρκετό. Το περισσό μόνον βλάπτει.

  Βλ. αναλυτικότερα στην http://www.koiladatwntempwn.gr/index.php?option=com_kunena&Itemid=349&func=view&catid=9&id=35140&limit=6&limitstart=24#35177

 3. Πράγματι, είναι στη φυλακή επειδή συνελήφθη για συμ/χη στους πυρήνες. Τα πανό και οι ενημέρωση στη συναυλία όμως ΔΕΝ έγιναν για να υποστηρίξουν την οργάνωση, αλλά για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια των φυλακισμένων, καθώς η κολπική εξέταση είναι εξευτελιστική πρακτική για οποιονδήποτε ανεξαρτήτως του ποινικού του μητρώου.
  μερικά πράγματα δεν είναι και πολύ δύσκολο να τα καταλάβουμε. και όταν δεν λέμε να τα καταλάβουμε, καλό θα ήταν, αν μη τι άλλο, να μην απαντάμε σαν εριστικοί ξερόλες

  1. Σωστό. Αλλά τότε απορώ εύλογα: Γιατί στην παρέμβαση να αναφερθεί η οργάνωση και η συγκεκριμένη κατηγορούμενη; Γιατί να μην είναι μια παρέμβαση στο όνομα όλων όσων υπόκεινται σε αυτόν τον έλεγχο;

   1. Γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι κρατούμενοι το δέχονται παθητικά. Όσοι έχουν αντιδράσει στην εξέταση (στους άνδρες γίνεται ο πρωκτικός έλεγχος) συνήθως είτε είναι του α/α χώρου είτε αξιοπρεπής ποινικοι κρατούμενοι και έχουν αναφερθεί πάμπολες φορές σε παρόμοιες παρεμβάσεις.

  1. Να λείπουν τα γλειψίματα στο Θανάση. Το respect αξίζει στην κοπελιά που ζήτησε να της επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου. Αν είχαμε όλοι τον ίδιο αυτοσεβασμό δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο της οικονομικής και πνευματικής χρεοκοπίας. Χίλια μπράβο για την αξιοπρεπή και λεβέντικη στάση της.

   Respect στο Θανάση θα άξιζε αν έκανε μία δωρεάν συναυλία για αυτά που πιστεύει ότι πρέπει να υποστηρίζει. Αρκετά με τα καπελώματα με τα δικά μας λεφτά.

   1. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, έχει κάνει αρκετές «δωρεάν συναυλίες» όπως λες Σοφία, για να στηρίξει εγχειρήματα, προσπάθειες και τα πιστεύω του. Δεν αποτελλώ μέρος του κοινού του, παρόλα αυτά γνωρίζω από πρώτο χέρι αυτό που σου λέω.

   2. @sofia παρακολουθώντας την ιστορία απο την αρχή,μετά απο όλα αυτά νομιζω μια δωρεαν συναυλία θα ικανοποιήσει όλους (τζαμπατζήδες,μπαχαλάκηδες,τσακανογλύφτρες) και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

   3. ποιος γλυφει το θαναση κοπελα μου?χαχα,,και ποιο respect αξιζει στη κοπελα??
    για το οτι δεν ειχε ιδεα του ποιος ειναι ο θανασης και πηγε στη συναυλια του με το σανδαλακι της κινδινευοντας να χαλασει το πεντικιουρ της και ακομα πιο κινδυνευοντας να αποκτησει παραισθησεις απο τη μαριχουανα που μυριζε γυρω της?(που αποτι καταλαβαμε,,ειχε τελικα οντως σημαντικο αντικτυπο στη ψυχικη της υγεια)..λοιπόν ο θανασης δεν κρυβεται ουτε πισω απο το δαχτυλο του ουτε ειναι και διασκεδαστης οπως καποιος αλλος »γνωστης» ειπε…εχει πολιτικο λογο και γνωμη και δεν ντρεπεται να τον εκφρασει!!κι αυτο ειναι λογικο γιατι ειναι ανθρωπινο ον,,ο ρολος καλλιτεχνη και πολιτη δεν ειναι ανεξαρτητα πραγματα..σε οποιον δεν αρεσει τον να εκφραζει ο καλλιτχενης τις αποψεις του δεν τον αναγκαζει κανεις ουτε να παει να τον παρακολουθησει στις συναυλιες του ουτε και να αγοραζει τα cd του..
    και ειναι πραγματικα ντροπη και ως ΓΥΝΑΙΚΑ αυτο το ατομο να μιλαει για βιασμό της και καταπατηση της αξιοπρεπειας της οταν αυτη ενοχληθηκε τοσο και δημιουργησε τοσο μεγαλο θεμα στο ακουσμα του τι εχει επιφερει σε αυτη τη κοπελα(τρομοκρατη ή οχι) η αντισταση στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣΜΟ που θελουν να την υποβαλλουν..ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΑΝ Κ ΕΣΑΣ.

 4. Θανάση; Σε ακολουθώ χρόνια τώρα γύρω- γύρω στην Ελλάδα.
  Σε έχω δει σε στιγμές που λάμπεις ολόκληρος και στιγμές που είσαι πιο μελαγχολικός, σχεδόν κλεισμένος στον εαυτό σου.
  Σε έχω δει σε στιγμές που δεν μπορούσες να τραγουδήσεις από κλεισμένη φωνή και στιγμές που δεν μπορούσες να πιστέψεις το πόσος κόσμος σου μοίραζε την αγάπη του.
  Η τέχνη σου δεν είναι στρατευμένη, αλλά εμείς είμαστε «στρατευμένοι» (ας μου επιτραπεί ο βλακώδης αυτός όρος) πλάϊ στη μουσική σου, στο έργο σου, στο χάρισμα σου να μας ακουμπάς.
  Εγώ δεν θέλω να σε ρωτήσω για τα όσα συνέβησαν με τα πανό και τα φειγ-βολάν.
  Το θεώρησα αυτονόητο πως δεν στήριζεις την τρομοκρατία, μπόρεσα να διαχωρίσω ότι επρόκειτο για έκληση στήριξης ενός ανθρώπου που του έχουν στερήσει τα δικαιώματα του.
  Αυτό που δεν κατάλαβα ήταν την αμηχανία που φάνηκες να έχεις προχθές.
  Θα ήθελα να καταλάβω τι σου συνέβη.
  Βάζω σενάρια στο μυαλό μου, λέω πως ίσως σε «κόμπλαρε» το πόσος κόσμος είχε μαζευτεί, πως ίσως να προτιμάς να παίζεις για τους φίλους σου και σε μικρές συναυλίες όπως στο Δοχό που σε έχω δει ή και σε ακόμη μικρότερες όπως στα Ιωάννινα, στην σκιά των Τζουμέρκων.
  Πέρσι όμως στον ίδιο χώρο είχα πάθει πλάκα με το πόσο καλά φαινόσουν…
  Αν θέλεις μου απαντάς.

  Υ.γ συγγνώμη για τον ενικό, νιώθω όμως σαν να σε ξέρω χρόνια, έχω τα παιδιά σου (τραγούδια) παιδιά μου βλέπεις.

 5. …xaxaxaxaxaxaxa

  «Εν τέλει το συμβάν, έβαλε πολύ κόσμο σε σκέψη και αυτό έχει γεννήσει αισιοδοξία.

  Εύχομαι τα “αντιμαχόμενα στρατόπεδα” (και δεν μιλώ για τον δικό μας διάλογο), εστω και έτσι, να ήρθαν λίγο πιο κόντα στην ανάγκη για ουσιαστική, δημοκρατική και ελεύθερη επικοινωνία και να έσπασαν ταμπού και μερικά φράγματα φανατισμού.

  Ισώς λοιπόν να μπορούμε να συμμετέχουμε όλο και περισσότεροι στο να αποφευχθεί ένας εμφύλιος που ξετυλίγετε και μάλλον δεν τελείωσε ποτέ.»

  Aaaaaaaaaaaaaxaxaxa… tha kateveis gia politikos Anna?

 6. Κύριε Παπακωνσταντίνου σοφά επιλέξατε αυτό που σας εκφράζει και είναι προς τιμή σας να το υποστηρίζετε αλλά δεν δώσατε το δικαίωμα στους παριστάμενους να επιλέξουν επίσης.

  Νομίζω πως το σχόλιο της κυρίας Νότη έχει να κάνει ουσιαστικά με αυτό και όχι με το ποιά ήταν η επιλογή σας την βραδιά εκείνη.

  Επίσης συμμερίζομαι αμέριστα το σχόλιο από την αρχική ανάρτηση πως με αφορμή το συμβάν βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε χωρίς να φοβόμαστε.

  Η ανάγκη και το δικαίωμα έκφρασης μιας άποψης μεταλλάχτηκε σε καταναγκαστική σιωπή των αντίθετων απόψεων στην σημερινή ελληνική κοινωνία.

 7. Αννα καπελωμενη εισαι απο τη στιγμη που πας σε συναυλια και εχεις το δικο σου σκεπτικο… ακομα κι οταν τα σπας στα μπουζουκια…

  Η συντροφισσα ειναι προφυλακισμενη κατηγορουμενη… ασε τις αερολογιες περι βιασμων και εισιτηριων και σκεψου οτι χωρις να εχει καταδικαστει υποβαλλεται σε βασανιστηρια…
  Η «αφελεια» σου και εσενα και εμας των υπολοιπων την καπελωνει με το χειροτερο τροπο…

 8. Φιλτάτη Άννα,

  είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που καταφέρατε, μετά την καταγγελία σας, και να πάρετε τα χρήματα σας πίσω αλλά και να αποκαταστήσετε τις σχέσεις σας με τον καλλιτέχνη που σας καπέλωσε, σας παγίδευσε, σας εγκλώβισε, σας χειραγώγησε αισχρά και σας βίασε αφού πρώτα μάζεψε τα χιλιάρικα παριστάνοντας τον ιδεολόγο ποιητή …… είναι εμφανές άλλωστε από το πρώτο καταγγελτικό κείμενο σας, ότι αυτό γράφτηκε για να υπογραμμίσει την ανάγκη, η επόχη του μίσους να μην ξαναγυρίσει (ολοκάθαρα φαινότανε αυτό και στο πρώτο κείμενο, δεν ήταν λοιπόν ανάγκη να μας το διευκρινίσετε και παραπάνω)

  Ασπάζομαι την δεξιά σας και δράττομαι και πάλι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την παραπάνω απάντηση σας στον καλλιτέχνη. Επιβεβαιώνετε με τον παραπάνω λόγο σας την υποψία που είχα εξ αρχής, ότι δηλαδή είστε μια γνήσια «τσανακογλύφτρα»!!

  Δικός σας για πάντα.
  Ο Επιθεωρητής

  1. χαχαχαχαχ,,,αυτη ειναι η κυρια αννα μια τσανακογλυφτρα..εγω θα ηθελα να προσθεσω οτι ελπιζω το συμβαν »που εβαλε και πολυ κοσμο σε σκεψη»να γινει αφορμη για να ακουσει και κανενα τραγουδι του θαναση και να καταλαβει σε τι αναφερεται και αν δεν τα καταφερει να αφησει πισω της τη προοπτικη να συνυπαρξουν ξανα σε συναυλιακο χωρο..αντε για να μη βαλει ξανα τις ταμειες να της γυρισουν απο τη τσεπη τους τα λεφτα για το χαλασμενο πεντικιουρ!!!
   γιατι αλλωστε με τετοιο κοινο εγω δεν θελω να συνυπαρχω σε συναυλια του θαναση!!!

 9. Άννα τώρα που κέρδισες τα 5.000 views δημοσιότητας και τα 450 λάικς, άσε μας σε παρακαλώ εμάς τους «δεινούς τρομοκράτες» που δε δεχόμαστε το βασανισμό μη καταδικασμένων έγκλειστων ανθρώπων να χαρούμε τη συμπαντική μας μοναξιά με τον Θανάση. Το ότι δεν έχεις πάει σε συναυλία του ΘΠ στο παρελθόν είναι σαφές. Περίμενα όμως έστω να έχεις διαβάσεις 2-3 στιχάκια. Η ταύτιση, από πλευράς σου, των δολοφονικών ορδών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα νέα αυτά παιδιά που στη συναυλία παρενέβησαν για να διαμαρτυρηθούν (ΜΟΝΟ) για τις συνθήκες κράτησης δείχνει το πως το εναλλακτικό λάιφ στάιλ μπορεί να λιώσει έναν εν δυνάμει πανέμορφο εγκέφαλο. Λυπάμαι μόνο για το πόσο μόνη ένιωσες εκείνο το όμορφο κυριακάτικο βράδυ.

 10. Θανάση και εγώ ανέβασα στο Facebook και στο blog μου την ανακοίνωση της κοπελιας
  Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζομαι τη βία απο όπου και αν προέρχεται ωφείλω όμως να υπερασπίζομαι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

  1. ειπαμε θαναση εταιρε…
   η κοπελια στη φυλακη βιαζεται καθημερινα… η ανθρωπινη αξιοπρεπεια ηταν η αιτια της παρεμβασης

 11. οπως ανεφερες αφου ησουν η μονη που εφυγε , θα πρεπει να μπεις σε υποψιες, ολοι οι αλλοι ειναι λαθος κ συ η σωστη?
  κλασικη «κοπελιτσα» που φοβαται μη της αλλιωσουν την ανυποστατη πολιτικη της ταυτοτητα (η οποια ειναι ενα ροζ σκατο του τυπου » αααχ εγω δεν μπλεκω με αυτα…» )
  ηδη εχω σχηματισει στο μυαλο την εικονα σου: συντηρητικο-αλτερνατιβ , διαβαστερη , μελλοντικη γιαπισα μαστουρωμενη απο υπερβολικη δοση κανονικοτητας (που θα απολαμβανει τον πενιχρο εξειδικευμενο μισθο της σε κρεμες νυκτος) και κανει επανασταση της πηγαινοντας βολτα στα εξαρχεια και τσαμπουκαλευοντας τις πωλητριες του ζαρα για να της αλλαξει το τισερτ που πηρε στις εκπτωσεις. (αα και στους αγανακτισμενους για καφε)
  με λιγα λογια ενα ενα ιντελεκτουαλ ραφηναρισμενο ξερατο.
  εγω παντως δεν θα σου δινα τα λεφτα.. θα φωναζα πως εισαι φασιστακι για να φας και τις φαπες σου να μην ξαναπας ποτε σε συναυλια παρα μονο του χατζηγιαννη!
  αντε κλαψε σε κανα φορουμ και στο φεισμπουκ τωρα για οτι συμβαινει γυρω σου. ετσι κιαλλιως μια ζωη θα εισαι μια «ευυποληπτη πολιτης» .

  1. Κι εγώ σχημάτισα την εικόνα σου στο μυαλό μου. Είσαι εκείνος ο κλασικός τύπος που όταν εμφανίζεται, η πρώτη σκέψη της παρέας του είναι «όχι γαμώ τη γκαντεμιά μου, πάλι αυτός;»

  2. Διάβασα προσεχτικά το σχόλιό σου αλλά πουθενά δεν βρήκα ούτε ένα επιχείρημα παρά μόνο μια ακατάσχετη ροή από ύβρεις. Επίσης, το σχόλιό σου για τις φάπες μου θυμίζει τον αγαπητό κύριο κασιδιάρη.

 12. Θανάση, νομίζω ότι έκανες λάθος. Ο κόσμος που έρχεται και σε πληρώνει να σε ακούσει, έρχεται να ακούσει τα τραγούδια σου, όχι πολιτικές απόψεις/τοποθετήσεις τρίτων. Αν θες να δώσεις βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους να μιλήσουν, δώσε τους λεφτά στις ΜΚΟ που έχουν για να κάνουν κάτι καλό και να ενημερώσουν το κόσμο ευρέως για τη καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών μας για χάρη δήθεν περισσότερης ασφάλειας από τη τρομοκρατία.

   1. Έχεις πρόβλημα με τις συλλογικές κινήσεις; Ή μήπως ελπίζεις σε ατομική αφύπνιση για θέματα όπως τα National Security Letters, τις παράνομες παρακολουθήσεις και συλλήψεις λόγω υποψίας; Έχει ιδέα το κούφιο σου κεφαλάκι τι έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια λόγω της 11/9/01;

  1. Οποίος δεν γουστάρει να παει Χατζηγιάννη, Ρέμο κλπ
   Άντε από δω
   Ο ΘΠ είναι αυτός που είναι
   Τέλος
   Και που σαι κοπελια
   Έλα να σου δώσω γω 12 € για τι εισιτήριο κι αλλα 12 για ψυχική οδύνη

   ΥΓ εύχομαι ποτέ να μην βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να είσαι πολιτική κρατουμενη και να υφιστασαι κολπικο έλεγχο από τους δεσμοφυλακες σου

   1. Εγώ θέλω να κάνω διάλογο με τον ΘΠ. Εσύ τι πετάγεσαι και μου δείχνεις τη πόρτα της εξόδου;

    Όταν στη πολιτεία της Virginia των ΗΠΑ, σχετικά πρόσφατα, όχι σε κρατούμενους αλλά σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση, ήθελαν να κάνουν ακριβώς τα ίδια, ο κόσμος έμαθε και άλλαξε άποψη όχι επειδή ένας αντίστοιχος ΘΠ το έκανε θέμα σε συναυλία του, αλλά γιατί η κοινωνία κινητοποιήθηκε.

  2. ωραια αλλος απο κει που δεν εχει ακουσειι ουτε ενα τραγουδι του θαναση..πολιτικες αποψεις κρυβουν και τα τραγουδια του θαναση ρε φιλαρακοο,,ο θανασης σε καθε του συνεντευξη μιλαει για την αλληλεγγυη που πρεπει να εχουμε μεταξυ μας..ο θανασης μιλαει για το αδιεξοδο του καπιταλισμου..αντε λοιπον να μαθετε ολοι σε ποιον αναφερεστε πριν βγειτε να γραψετε το μακρυ σας και το κοντο σας σε διαδικτυακους χωρους..λοιπον και τερμα με αυτη τη καραμελα,,οποιος δεν γουσταρει τα μπογαλακια του και σε αλλη συναυλια..γιατι εγω προσωπικα γιαυτο τον εχω αγαπησει και τον εχω εκτιμησει το θαναση,γιατι και σκεπτομενο ον ειναι και δεν ντρεπεται να πει την αποψη του!και αποτι φαινεται οι περισσοτεροι απο δω..
   λοιπον οσοι δεν γουσταρετε να δινονται πολιτικα στιγματα,και πατηματα για ανακοινωσεις για πραγματα αηδιαστικα που συμβαινουν σε συνανθρωπους μας μαλλον σε αλλον καλλιτεχνη θα πρεπει να πατε να χορεψετε και να αφησετε το πολθυποθητα ευρουλακια σας!!

 13. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να θέσει υπό την καλλιτεχνική του «αιγίδα» ένα διάβημα που είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο: υποστήριξη μιας συγκεκριμένης κρατούμενης που έχει προφυλακιστεί επειδή κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν ήταν ένα διάβημα για το απαράδεκτο του θεσμού της προφυλάκισης εν γένει, οπότε και θα αφορούσε όλους τους προφυλακισμένους κρατούμενους (δηλ. και την κοπέλα από τους πυρήνες αλλά και τον κ. Τσοχατζόπουλο και την γυναίκα του και άλλους πολλούς προφυλακισμένους για διάφορα αδικήματα).

  Επομένως ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ως καλλιτέχνης για να υποστηρίξει ειδικώς κάποια η οποία κατηγορείται για πολύ συγκεκριμένα αδικήματα του ποινικού δικαίου, εμμέσως ενστερνιζόμενος την άποψη ότι η τρομοκρατία (δηλαδή ή αφαίρεση ζωών και η καταστροφή περιουσιών ως μέσο για διάδοση ενός πολιτικού μηνύματος) δεν αντιμετωπίζεται με απαξία στη δική του κλίμακα αξιών.

  Θεωρώ ότι πολύ καλώς έπραξε η Κα Νότη και αποχώρησε

  1. Για προσπάθησε να θυμηθείς μια ζωή που αφαιρέθηκε από τους Πυρήνες της Φωτιάς και μετά για άθροισε τα χρόνια που έφαγαν και την ηλικία των κατηγορουμένων, κάνε τη σούμα, και ξαναέλα να μιλήσεις για τρομοκρατία…

 14. Αν αυτοί που έρχονται να σε ακούσουν θεωρούν ότι μια τέτοιου είδους ανακοίνωση είναι ξένη προς αυτούς τότε ας πάνε να ακούσουν τη Βίσση καλύτερα. Όσο για ‘σένα πιστεύω πως είναι η ώρα να διαλέξεις το ακροατήριό σου και όχι να σε διαλέγει αυτό. Το εισιτήριο από το υστέρημα του κοινού είναι το αντίτιμο τους για την ψυχ-αγωγία τους.

 15. Είναι κρίμα να βλέπω τους ανθρώπους να χωρίζονται τόσο εύκολα και να μη νιώθουν αυτό, που τουλάχιστον εγώ νιώθω, με όλους σας. Νιώθω πως η μουσική του Θανάση μας ενώνει. Ξέρω ότι ο Θανάσης είναι μια ήρεμη και καθαρή ψυχή, για να έχει σχέση και αγάπη προς την βία.

  Ζητώ θερμά συγγνώμη που θα αναδημοσιεύσω τη γνώμη μου επι του θέματος από κάπου αλλού. Νομίζω είναι κάτι άσχημο και έως έναν βαθμό, όμως είμαι φοιτητής και έχω ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μου.
  ____________________________________________________
  Προσωπικώς με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό και άλλα. Τα φειγ βολάν χωρίς να διαβάσω τί έγραφαν, και τώρα βλέποντάς τα, με εξόργισαν γιατί κάποιος μεροκαματιάρης των 3 και 60 θα τα μαζέυει με τη μούρη χάμω ψευτοαναρχικέ. Αν και διακατέχομαι από αναρχικές ιδέες (περιοριστικός όρος κι αυτός θα έλεγα…) το αναρχικό κίνημα του 21ου αιώνα το θεωρώ σάπιο. Και τους δήθεν αναρχικούς… ο χαρακτηρισμός «αναρχάκια» είναι πολύ λίγος. Όσον αφορά τους Πυρήνες της Φωτιάς, δεν με ενδιαφέρει πώς μεταχειρίζονται ένα άτομο που χρησιμοποιεί βία, παρά μόνο όταν δεν θα τη χρησιμοποιεί. Δεν καταλαβαίνω από ακροαριστερή και ακροδεξιά βία. Η βία είναι φασισμός απ΄όπου κι αν έρχεται. Δεν υπάρχει σκοπός που να αγιάζει τα μέσα. Η βία δεν είναι γέννημα της ομορφιάς και της αγάπης. Μόνο οι άσχημες και οι κακές ψυχές μπορούν να νιώθουν τόσο άνετα με τη βία, χρησιμοποιώντας την και εθελλοτυφλώντας μπρος στις πράξεις τους. Για εμένα και ένα ζώο να πέσει θύμα τους, είναι απώλεια και κατακριτέο. Δε θα ευχηθώ στην κρατούμενη κοπέλα να σαπίσει, αυτά είναι μισάνθρωπα και δεν τρέφω τέτοια αισθήματα για κανέναν άνθρωπο, όμως θα της ευχηθώ να αναθεωρήσει την ψυχή της κι αυτή και οι άλλοι αγωνιστές του πάτου που διεκδικούν ελευθερία πατώντας στων αλλονών. Αν και εξαρχής συμφωνώ με την Άννα, νομίζω έχασε το δίκιο της όταν απαίτησε με τον τσαμπουκά, άλλου είδους βία δηλαδή, να το βρει.

  Σχετικά με τον Θανάση. Είναι ένα λάθος αυτό, δεν κάνω τα στραβά μάτια παρά την μεγάλη μου αγάπη. Από εκεί και πέρα και αυτός μάλλον θα το κατάλαβε και δεν θα ξαναέχουμε, ελπίζω, τέτοια. Προσωπικώς με αποζημίωσε μετά. Όσο σκέφθομαι το γεγονός, τόσο χειρότερο είναι, οπότε το προσπερνώ και σε όλες τις συναυλίες απλώς θα κάνω τον τρελό μέσα σ’ όλη την αιθάλη της ψευτοαναρχίας, που φεύγοντας από τον χώρο φρόντισε να αφήσει όλο το σκουπιδαριό χάμω… πιο πολλά ήταν τα σκουπίδια από τους θεατές εκεί μέσα.

  Φυσικά δε θα τα μαζέψει εργάτης αυτά. Πέταξα κι εγώ ένα κουτάκι, ακόμη το σκέφθομαι αυτό και είναι το μόνο που μετανιώνω…

  Θανάση κατανοώ για ποιά αναρχία μιλάς, προσπάθησε να την προστατέψεις μέσα σου, η κινηματική αναρχία του όχλου (που δεν είναι αναρχία) γίνεται πολιτική, συμφέρον, εξάρτηση και μπαταριά. Η προσωπική αναρχία, η δική σου αναρχία Θανάση, όπως τη γνώρισα μέσα απ’ τα τραγούδια σου δεν ταιριάζει με αυτά.

  Ένας φίλος και μετά ακροατής του, γιατί έτσι με κέρδισε σαν φίλο και χωρίς τις μουσικές του πολλά θα ήταν άδεια για ‘μένα.

  Πουλάκια… μην συμπεριφέρεστε έτσι λέγοντας, φωνάζοντας και βρίζοντας την κοπέλα ή όποιον άλλο. Η μουσική ενώνει… ελπίζω να μην διαφωνείτε.

 16. Θελετε να μου πειτε, καποιοι από σας που γραφουν πιο πανω, οτι η αξιοπρεπεια ειναι αναλογη των περιστασεων??? Αν δεν ειχα ποτε παραβατικη συμπεριφορα εχω δικαιωμα στην αξιοπρεπεια, ενω αν ειχα παραβατικη συμπεριφορα δεν εχω τετοιο δικαιωμα και μπορει οποιοσδηποτε- κρατος, δεσμοφυλακας, γιατρος- να με αντιμετωπιζει σαν σακι με κρεας και κοκκαλα? Το θεμα μας ειναι αν εχουν καταδικαστει ή όχι? Αν ειναι ή όχι τρομοκράτες? Κι αν καταδικαστούν για τρομοκρατική ενέργεια ξαφνικά θα γίνουν λιγότερο άνθρωποι? Και ποιος θα κρίνει πόσο «λιγότερο άνθρωποι» θα είναι? Μια «βόλτα» σε ενα σωφρονιστικό κατάστημα θα είναι πολύ πιο κατατοπιστική από τις ιδέες που κατεβαίνουν στο κεφάλι μας και μας κάνουν να νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε και άποψη. Άδεια θα εξασφαλίσετε από το διοικητή της φυλακής, σχετικά εύκολα από όσο θυμάμαι- ειδικά αν η φυλακή διαθέτει σχολείο.

  1. Αν, Κατερίνα, αναφέρεσαι στα δικά μου λεγόμενα… ή δεν το έθεσα καλά ή δεν το διάβασες καλά.
   Η παραβατική συμπεριφορά για ‘μένα τουλάχιστον δε λέει κάτι. Οι περισσότεροι νόμοι και γενικά η ιδέα της νομοταγής δεν μου πολυαρέσει, όμως όταν χρησιμοποιείς βία εις βάρος άλλων… εδώ αλλάζει λίγο το θέμα. Φυσικά, να μη νιώθουμε και μίσος! Αυτό είναι άλλο ένα κακό που πρέπει να εξωστρακίσουμε απ’ τις ψυχές μας, εκτός της βίας!

   Αν είναι τρομοκράτης, δεν τρέφω συμπάθεια. (μα συνάμα ούτε απέχθεια)
   Μακάρι να μην είναι τρομοκράτης και να μην καταδικαστεί άδικα ως τέτοια, όμως οι Πυρήνες από πότε φημίζονται για την αντιτρομοκρατικότητά τους;

   Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταλάβει καλά και εξηγήστε μου όσοι ξέρετε. Δεν κατάλαβα, αν η κοπέλα που μίλησε στο Γκάζι ήταν των Πυρήνων της Φωτιάς ή απλώς διαμαρτυρόταν για άδικη καταδίκη της φυλακισμένης ως μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς. (;;;)

   (τα φειγ βολάν κάτι λένε… αλλά είναι καλό να μην προτρέχουμε)

   1. Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν συγκεκριμένα, ούτε στο δικό σου σχόλιο, ούτε καν στη συγκεκριμένη οργάνωση που κατηγορείται για τρομοκρατία. Επισης, σεβομαι τη γνωμη σου, αλλα δεν εχει και τοση σημασια ούτε η γνωμη σου, ουτε το γεγονος οτι τη σεβομαι. Αναφερθηκα στο ποσο «ελαστικη» μπορει να γινει στο μυαλο μας η εννοια της αξιοπρεπειας. Και τετοιες εννοιες δεν εξεταζονται κατα περιπτωση.

   2. Ρε άνθρωπε, συγγνώμη δηλαδή, το γράφει και το κείμενο του θανάση….Διαμαρτυρόταν γιατί:
    Αναγκάζουν τις κρατούμενες σε κολπική εξέταση από τις δεσμοφύλακες. Η κρατούμενη αρνήθηκε και έκτοτε είναι επί ΕΝΑ ΜΗΝΑ στην απομόνωση!!!!

    (δεν εχει καταδικαστεί ακόμα, είναι προφυλακισμένη, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας)

   3. Σιγά μην ήταν και των Ερυθρών Ταξιαρχιών ρε Nirvana. Τι άλλο θα ακούσουμε! Εδώ, λέμε, και για τους περισσότερους προφυλακισθέντες τα στοιχεία που τους συνδέουν με την οργάνωση είναι …μηδενικά! Αλλά πάλι κολλάτε σε λάθος σημείο.
    Η παρέμβαση ΔΕΝ ήταν για το ένοπλο. Για το βασανισμό κρατουμένων ήταν!

   4. Έχω δει τόσο το βίντεο, όσο και το πανό και τη συναυλία ιδίοις όμασι.
    Είναι φίλε-η μου Nirvana ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ακόμη και για τα μέτρα της αστικής δημοκρατίας να ονομάζουμε «μέλη της οργάνωσης» ανθρώπους που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους για προφυλακισμένους – κατηγορούμενος για συμμετοχή σε μια οργάνωση.

   5. Κώστας λέγομαι Παντελή…

    Δεν καταδίκασα κανέναν, δεν μου ταιριάζει πολύ ο τύπος του δικαστή. 😉

    Τον Θανάση σίγουρα όχι, και ούτε κανέναν άλλον. Όμως, θέλω να πω ότι, δε χρειάζονται τις δικές μου κατηγορίες για συμμετοχή σε μια οργάνωση όταν απευθύνονται ως αντιπρόσωποι αυτοίς σ’ εμάς. Δεν τα πάω καλά με τη βία και ίσως νιώθω μια αλληλεγγύη για την κοπέλα και για όλα αυτά στα οποία την πιέζουν να υποστεί. Άσχημα πράγματα, σίγουρα! Αν ήταν, όμως, εκτός φυλακής η κοπέλα δε θα ένιωθα κανενός είδους αλληλεγγύης. Να έχουμε μέτρα και σταθμά. Έως ένα σημείο χρειάζεται και η αλληλεγγύη. Για την οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς εύχομαι να βάλουν μυαλό και να ‘βρουν κάτι πιο όμορφο από τη βία για να ασχοληθούν στη ζωή τους.

    Και πάλι, η γνώμη μου δεν είναι «καλά κάνουν στην κοπέλα». Είναι «το κοινό ποικίλει και δεν είναι υποχρεωμένο να ακούει πράγματα που πιθανώς δε θέλει», χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα παιδιά στην Κένυα τα γράφουμε στα @@ μας. Θα χρειαζόμασταν ώρες και ώρες να καταγγείλουμε κάθε άσχημο που συνέβη μόνο σε μια μέρα στην Αθήνα!

    Καλό απόγευμα,

 17. Η σκηνή είναι αναμφίβολα ένα βήμα. Ο Θανάσης μέσα από τη μουσική του χρησιμοποιεί αυτό το βήμα (με ένα υπέροχο και αφαιρετικό τρόπο κατ’ εμένα) για να μοιράζεται κομμάτι του εαυτού του. Πολλά από τα κομμάτια του κρύβουν δυνατά μηνύματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβληματισμό. Και πάλι δεν είναι δυνατόν να επηρεάζουν τους αποδέκτες ούτε με τον ίδιο τρόπο, ούτε στον ίδιο βαθμό. Αυτή τη φορά επέλεξε να πει ευθέως κάτι που τον προβλημάτισε (θα μπορούσε να γράψει ένα τραγούδι γι’ αυτό κάποια στιγμή). Δεν καταλαβαίνω γιατί να ενοχλήσει τόσο πολύ αυτό. Κανένας δεν είναι υπόχρεος να ταυτιστεί απόλυτα, ούτε με τον οποιοδήποτε καλλιτέχνη, ούτε με τις απόψεις ή τον τρόπο του να τις εκφράσει.
  Στο κάτω- κάτω, ο καθένας μας βρίσκει καθημερινά βήματα για να πάρει το λόγο και να μοιραστεί τις σκέψεις του. Ο σκοπός είναι η έκφραση, όχι η επιβολή της άποψης. Και η εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη νόηση και κρίση εξυπακούει ότι δεν κατεβάζει κανείς αμάσητα και ακατέργαστα τις πληροφορίες που προσλαμβάνει, από όπου κι αν προέρχονται αυτές.

  Υ.γ. Υπέροχο το κείμενο και ο επαναπροσδιορισμός του εαυτού Θανάση μέσα από αυτό! 🙂 Μην φιμώνεσαι, πολλοί από μας βρίσκουμε ένα βήμα μέσα από την παρουσία σου στην ελληνική μουσική! 🙂

 18. «Η τέχνη πέθανε και ο Godard δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’αυτό» (σύνθημα του Μάη ’68)

  Τώρα λοιπόν μπορούμε όλοι μας να παραδεχτούμε πώς η τέχνη είναι πραγματικά νεκρή. Όταν οι άνθρωποι διαχωρίζουν το αισθητικό και την αισθητική κρίση από ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνικού προβληματισμού και πολιτικής (με την πραγματική σημασία του όρου φυσικά, που σημαίνει πώς πολιτική κάνουμε όλοι μας, μιας και πολιτική είναι η διευθέτηση των σχέσεων εξουσίας σε μία κοινωνία….δεν είναι αποκλειστικά το Α.Ε.Π. και οι μισθοί), τότε ο περίεργος παρατηρητής μπορεί να παρατηρήσει την αποσύνθεση που λαμβάνει και η τέχνη μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά πεδία.

  Νομίζω πως στο κείμενο απαντάει με πολλή σαφήνεια η Θανάσης και μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πώς ορισμένοι και ορισμένες επανέρχονται για να ξαναπαίξουν την κασέτα τους. Λέει ο άνθρωπος πώς η τέχνη είναι μια μορφή απάντησης στο συνεχές χάος, τόσο της ανθρώπινης ψυχής όσο και του κόσμου. Δηλαδή τί δεν καταλαβαίνετε από αυτό και επαναδιατυπώνετε το γεγονός ότι πηγαίνετε να ακούσετε τα τραγούδια του και όχι πολιτικές παρεμβάσεις; Εν τέλει γιατί όλοι αυτοί οι μεταμοντέρνοι που το παίζουν συνεχώς «όλα είναι σχετικά», τελικά καταλήγουν να δημιουργούν τόσο σαφή όρια μεταξύ τέχνης και πολιτικής; Κατά πόσο είναι τέχνη ένα τραγούδι που μιλάει για πολιτική (με τη σημασία που έδωσα ανωτέρω) και κατά πόσο είναι πολιτική οι ποιητικές συλλογές του Μπωντλαίρ; Άλλωστε η πολιτική δεν λογίζεται ως η «τέχνη διακυβέρνησης της πόλεως»;

  Όλοι αυτοί που τόσο πολύ νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από μια πολιτική παρέμβαση σε μία καλλιτεχνική συναυλία, ασφαλώς και δεν θα εκστασιαστούν πότε από το πραγματικό νόημα που απορρέει από την τέχνη, διότι απλώς περιορίζουν την τέχνη στην αντίληψη τους εντός των πλαισίων της τεχνικής, π.χ. να υπάρχει πιάνο, κιθάρα και ηχεία και έτοιμη η τέχνη!

  Από κει και πέρα και στο δια ταύτα. Νομίζω ότι σ’αυτό που ονομάζουμε ελληνικό Κράτος, πέρα από τα 1002 αρνητικά που μπορούμε να του προσάψουμε, υπάρχουν και κάποιες θετικές πτυχές στο ελληνικό δίκαιο, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα του καθενός να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή, όπως και η ισότητα ενώπιω του νόμου. Αυτό σημαίνει πώς είτε είναι στους Πυρήνες είναι κάποιος, είτε στη 17Ν, είτε οπουδήποτε, έχει το δικαίωμα φυσικά να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να συμπεριφερόμαστε σε διαφόρους ανθρώπους σαν να μην είναι άνθρωποι, ακόμα και αν παραδεχτούμε πώς είναι τρομοκράτες, που στην περίπτωση των ΠτΦ δεν υφίσταται κάτι τέτοιο μιας και μιλάμε για επιθέσεις με υλικές βλάκες απλώς και όχι για μαζικούς θανάτους και τρομοκράτησης της κοινωνίας. Η κολπική εξέταση, ή η πρωκτική εξέταση και άλλες τόσες τεχνικές που αναπτύσσονται στις φυλακές είναι κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας ενώπιον του νόμου. Παράγουν έναν σωφρονισμό δια του εξευτελισμού και προσπαθούν να καλλιεργήσουν ενοχικά σύνδρομα στον κρατούμενο. Όπως λοιπόν κανένας σας δεν θα δεχόταν σε ένα μπλόκο αστυνομίας να τον γδύσουν και να του βάλουν δάχτυλο (και μάλιστα πολύ καλά θα κάνατε για αυτή την πράξη αντίστασης, διότι η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός είναι πολύ πιο ουσιαστικοί από τις εντολές ενός αστυνομικού/μπάτσου), έτσι κάνει και η κοπέλα. Είναι άλλο το γεγονός να είσαι κατηγορούμενος/η για κάτι και άλλο το γεγονός εξαιτίας των κατηγοριών να νομιμοποιούνται κάποιοι να σε εξευτελίζουν σωματικά και ψυχικά.

  Έγινε μια παρέμβαση λοιπόν σε μια συναυλία, από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι και κανένας Σφακιανάκης, για τη δημοσιοποίηση ενός σημαντικού θέματος το οποίο αν μη τί άλλο δεν αγγίχτηκε καν από τα ΜΜΕξαπάτησης. Μόνο στο indy και σε τίποτα σχόλια του tvxs υπήρξαν παρεμβάσεις. Αυτοί που θίχτηκαν και προτιμούν να μην ακούν τίποτα ή να ακούν ύμνους για την αρχαία Μακεδονία και για το πώς θα πάρουμε την Πόλη πίσω, μπορούν να αρχίσουν να πηγαίνουν σε συναυλίες του Σφακιανάκη. Τόσο απλά τα πράγματα.

 19. κειμενο καταγγελιας γιατι η μικρη αννουλα ενιωσε καπελωμενη απο μια ανακοινωση για προφυλακισμενη συντροφισσα που αρνειται κολπικο ελεγχο..ΕΕΕ ΟΟΟ ΓΑΜΩ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΡΕ.
  Γεια σου Θανάση.

 20. Πολλά ακούστηκαν γι αυτήν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.Δεν ήμουν εκεί.Είμαι κατά της βίας και κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.Όχι μόνο γιατί δεν πιστεύω ότι αλλάζουν τα δεδομένα,αλλά και γιατί συχνά υπηρετούν- ηθελημένα ή άθελά τους- το αντίπαλο «στρατόπεδο».Θα με πείραζε αυτό που έγινε?Όχι.Θα με πείραζε αν υποστήριζαν την Χ.Α.?Ναι. Θεωρώ ότι είναι το ίδιο?Και πάλι όχι.Κατανοώ όμως πως και πόσο μπορεί να ενόχλησε κάποιον άλλον,σαν την κοπέλα που διαμαρτυρήθηκε.Και τώρα θυμάμαι ότι τη χρονιά που τελείωσα το Λύκειο,στο μάθημα της Λογοτεχνίας ,ο καθηγητής ρώτησε εάν πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες είναι υποχρεωμένοι να ασκούν κοινωνική κριτική και να είναι φορείς πολιτικής ιδεολογίας.Ήμουν η μόνη στην τάξη που απάντησε αρνητικά.Πιστεύω στην ελευθερία και στην επιλογή,όχι στην υποχρεωση.Δεν αγάπησα ποτέ ιδιαίτερα τους στρατευμένους καλλιτέχνες.Αγάπησα πολλούς πολιτικοποιημένους,αλλά αυτό είναι κάτι άλλο.Παρά ταύτα αισθάνομαι πως ο καλλιτέχνης δικαιούται να εκφράζεται και πως τελικα,σχεδόν πάντα,είναι φορέας πολιτικών ιδεών.Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε,με όσους επιλέγουμε να ακούμε ,γιατί δημιουργούν μια όμορφη μουσική.Ούτε μπορούμε να τους υποχρεώνουμε να είναι βουβοί,επειδή τους πληρώσαμε εισιτήριο.Κακώς για μένα ελλοχεύει αυτή η παρανόηση.Η τέχνη θα έπρεπε να είναι προσιτή σε όλους,αλλά ο καλλιτέχνης όπως κάθε εργαζόμενος ,πρεπει να αποζημιώνεται. Διάβασα και τα δύο.Έκαστος έχει μερίδιο δίκιου.Αλλά η μία το διεκδικεί υστερικά και φωνακλάδικα,ενώ ο άλλος σεμνά.

 21. Νιρβάνα, είσαι κατά της βίας και σε ενόχλησε μια παρέμβαση για μια κοπέλα που είναι στην απομόνωση ένα μήνα λόγω άρνησης της να υποστεί αυτην την εξευτελιστική μορφή βίας. Κι αν συμμετείχε σε μια βίαιη οργάνωση(που δεν αφαιρούσε ζωές) θεωρείς ότι της αξίζει η βία και δεν σε νοιάζει. Άραγε το κράτος δεν χρησιμοποιεί βία πρώτο…πολύ κατά της βίας είσαι τελικά. Η αδιαφορία σου είναι βία , ενισχύει την βία των ισχυρών

  Άννα Νότι η εξίσωση αυτών των παιδιών με τα φρικτά εγκλήματα των ναζί , η αδιαφορία σου για την κρατική βία και η άρνηση σου να ενημερωθείς σε κάνει απεχθή άνθρωπο , μια ανόητη ,που θεωρεί τον εαυτό της ουμανίστρια και διανοούμενη

  . Η πολύ» κουλτούρα», είναι φρικτή κουλτούρα , φρικτά την τέχνη αντιλαμβάνεται και φρικτά την τέχνη δέχεται

  1. Δεν με διαβάζεις προσεκτικά… :

   » Και πάλι, η γνώμη μου δεν είναι “καλά κάνουν στην κοπέλα”. Είναι “το κοινό ποικίλει και δεν είναι υποχρεωμένο να ακούει πράγματα που πιθανώς δε θέλει”, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα παιδιά στην Κένυα τα γράφουμε στα @@ μας. Θα χρειαζόμασταν ώρες και ώρες να καταγγείλουμε κάθε άσχημο που συνέβη μόνο σε μια μέρα στην Αθήνα! »

   Το κράτος τί μου το λες ότι ασκεί βία; Λες να μην το ξέρω; Ωστόσο, δεν θα υπερασπισθώ την βία της άλλης όχθης για να πιστέψεις ότι όντως είμαι κατά της βίας. Αν πρέπει να διαλέξω, επειδή έτσι το θέλει η φυλακή της κοινωνικής ανάγκης και της οχλικής συμφωνίας, προτιμώ να αδιαφορήσω για ολονών την βία. Βία των ισχυρών και των ανίσχυρων, τέτοια πράγματα ποτέ δεν με άγγιξαν. Η βία είναι βία, αυτό μονάχα με αγγίζει και την καταδικάζω. Δεν με νοιάζει περισσότερο για την κοπέλα όσο ένας άλλος κρατούμενος που δε γνωρίζω, γιατί κι αυτήν δε τη γνωρίζω όπως και τα παιδιά στην Κένυα.Ωστόσο, εύχομαι να κάνει καλή ζωή και να ευτυχύσει εν τέλει. Η αδιαφορία και μάλιστα η αποδοχή από το άτομο, δεν συνιστά ούτε υποδηλώνει συμπάθεια για όσα κάνουν στην κοπέλα και όχι μίσος. Είναι μια ειλικρινής άποψη που οι ψευτοαναρχικοί δεν θα μπορέσουν να παραδεχθούν ποτέ δεδεμένοι στα δεσμά του όχλου, της κοινωνίας, της εικόνας προς τα έξω, πράγματα που δεν συνιστούν α-ν-α-ρ-χ-ι-α. Λες και όσοι χειροκρότησαν προχθές «συμπάσχουν». Δεν τη γνωρίζω, αλλά της εύχομαι το καλύτερο, πραγματικά.

   «Εγώ από την μεριά μου παίρνω ένα μάθημα απ’ αυτά, και προτείνω, αντί να συνεχίσω να υπηρετώ ανιδιοτελώς αυτούς τους μεγάλους εγωιστές*, να είμαι εγώ ο ίδιος ο εγωιστής.»
   -Μαξ Στίρνερ

   *τη βία και το συμφέρον του καθενός.

 22. poso poio provlimatikos mporei na nai o kosmos pia?poso eilikrina anarwtiemai poso mporei na ftasei i vlakeia kapoiwn anthropwn poso pia?mou einai adianohto ws gynaika na min eimai allilegya me mia syntrofissa i opoia ypovaletai se tetoious eksftelistikous elegxous pou einai kratikoi kai katastaltikoi viasmoi.episis einai tromaktiko nomizw na sxetizei kapoios tous purines me tin xrusi augh einai san na leme i dysh me tin anatoli kati entelws diaforetiko apo tin xrysi augh.tespa episis o thanasis exei k ena kommati pou legetai aeriko!i annoula otan ton akouei fantazetai louloudakia kampous kai petaloudes?gt egw to mono pou tolmw na skeftw einai ameristh allilegyh se oles tis gynaikes agwnistries oi opoies sto vothro tis patriarxias thavontai kai kseftilizontai stis fulakes apo tis apisteyta kakes synthikes diaviwseis eite swmatikis eite psixikis.allileguh se oses den gnwrizoume ta onomata tous,se oses kratane mexri telous aksioprepestath stash.
  episis annoula an gynekes den eixan parei ta opla egw kai sy twra den tha epikoinwnousame mesw enos upologisth.i istoria tou gynaikeiou kinimatos den mporei me tipita na paragrafetai etsi epeidi polles like you den exoun idea kai ksafnika nwthoun kapelwmenes.i trapeza pou fantazomai o kathe mesoastos anthropos xrisimopoiei den se kapelwnei?to dithen lifestyle den se kapelwnei?h sapia sinidisis sou kai o egwismos sou s exoun kapelwsei k oxi o thanasis!opote glukeia mou vres allo hobby!

 23. αντε βρε γελοιε…που μιλας και με τα λογια των Τσέζαρε Παβέζε, Antonio Porchia, Raoul Vaneigem….λες και καταλαβαινεις τι σημαινουν, αχρηστε, αταλαντε, αμουσε και αρπαχτρα. βγαλε τον σκασμο και τσεπωνε απο το μεροκαμματακι μας, για να μας ελαφρυνεις λιγο την καθημερινοτητα και μη μιλας πολυ. Μονοι μας κανουμε την παρεα και την βραδυα, εσυ εισαι απλως η αιτια, μην το παιρνεις πανω σου. Σημερα εισαι εσυ, αυριο αλλος. Μολις περασει η μπογια σου θα ειναι αλλος. ξερουμε ΚΑΛΑ τι εισαι, αλλα εμας μας ενδιαφερουν αλλα..Ανε γεια και αμα μας ξαναδεις σε συναυλια σου, σφυρα μας κλεφτικα οπως κανουν στα μερη σου, μαριονετα της τσεπης σου.

 24. Αγαπητή κυρία Νότη και σεις οι «αλλοι» που κλαίτε τα 12 ευρώ και νομίζετε οτι επειδή «πληρώνετε» ο καλλιτέχνης γίνεται για μια μικρή στιγμή ο «προσωπικός σας σαλτιμπάγκος» να σας ευχηθώ να συλληφθείτε, να κατηγορηθείτε και πριν σας δικάσουν να σαν κάνουν κολπικη εξέταση στις γυναίκες και εξέταση του κώλου στους άντρες και κανένας καλλιτέχνης να μην μπορεί να «αγοραστεΊ» ξανά απο τα 12 ευρώ σας και να διαμαρτυρηθεί για τον εξευτελισμό σας γιατι για μας τους υπόλοιπους «στα παλιά μας τα παπουτσια» τα παθήματά σας στις φυλακές…μιας και πρέπει να σας μοιάσουμε δηλαδη…για ναμαστε δίκαιοι…

   1. μετά τους δίκαιους πλάκωσαν και οι μαλακισμένες γυφτοεβραίες που κλαίνε τα 12 ευρά τους

 25. Θα το θέσω όπως το απάντησα στη μικρή Άννα εις τα φέησμπουξ:
  ελπίζω τα εύγε που μάζεψε η Άννα, να τη συντροφεύουν πιο ποιητικά στην κοινωνία που φαντάζεται. βλέπω από τα άβατάρ τους κιόλας για τι ποιητές μιλάμε. από τα σαλόνια και τις συναυλίες λοιπόν εγκαλούν και τις κολάσεις που δεν θα γνωρίσουν ποτέ. που άλλοι όμως τις βιώνουν μέχρι βαθιά μέσα στον κόλπο τους. και η λεπτή γραμμή για την καταδίκη είναι αν έσπασαν καμιά βιτρίνα του κράτους. εκτός αν ξέρει να μας πει η Άννα και οι κλακαδόροι, πόσες παραπάνω βιτρίνες ή ζωές έχουν χαθεί από τους Πυρήνες.

  δεν σας νοιάζει τι γίνεται μέσα στις φυλακές, δεν σας νοιάζει τι είναι υπόδικος και τι κατάδικος, δεν σας νοιάζει αν είναι αληθή ή ψευδή τα κατηγορητήρια, δεν σας νοιάζει ποιος ορίζει τη λέξη «τρομοκρατία» και ποιος τρομοκρατείται, δεν έχετε ιδέα για το ποια είναι τα θύματα της βίας και ποια βία ορίζει τα πράγματα, δεν σας καίει τι πάει να πει ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμα κι όταν είσαι κυνηγημένος -ή ακόμα και όταν έχεις σφάλλει- δεν σας νοιάζει ποια είναι η διαφορά χρυσής αυγής και υπόδικου αναρχικού χωρίς τεκμήρια ενοχής, δεν σας νοιάζει η διαφορά μεταξύ πραγματικής εγκληματικής βίας και πολιτικής βίας, όπως και η διαφορά μεταξύ της βίας ως συνθήκη ανατροπής και της κρατικής βίας για την οποία πληρώνετε αδρά -και το κάνετε αβαβά, πέρα από καμιά λάβρα ανακοίνωση στο φέησμπουκ μετά από κάθε πορεία. το μόνο που σας νοιάζει τελικά είναι να περάσετε ωραία στη συναυλία την Κυριακή. πηγαίντε βρείτε άλλους τότε, που δεν τολμούν ίσως και δεν πειράζουν τα πράγματα, που δεν είναι αμήχανοι, που δεν ταλατεύονται. κι ο Παντελής Θαλασσινός καλός είναι.

 26. 2 σχολιακια μονο, μακαρι να τα διαβασει ο καλλιτεχνης, που το θαυμαζω απειρα, και να προβληματιστει: 1) οτι καλα ολα αυτα για την μη-βια, αλλα ο Νελσον Μαντελα, ενας μεγαλος Αφρικανος αγωνιστης εναντια στο Απαρτχαιντ, ειπε το γνωστο: » ειναι ανοητο να μιλας για ειρηνη οταν το μονο μεσο με το οποιο σε αντιμετωπιζει ο αντιπαλος ειναι ο πολεμος». Η εννοια της βιας δεν ειναι τοσο στενη, οσο στο υλικο της στοιχειο, αλλα εχει να κανει με την εννοια της ρηξης με τς αρχοντες: ετσι βια ηταν κ τ 21′, κ το 17′ στη Ρωσια, αλλα βια ειναι κ μια απεργια ( κ μαλιστα τεραστια για τον αντιπαλο) βια ηταν κ ο Γκαντι στην Ινδια… Το τι μορφη συγκεκριμενη παιρνει καθε φορα κ αν αυτη τελικα θα καταληξει στην ενοπλη παλη κτλ, εχει να κανει με τις συνθηκες καθε εποχης κ τοπου κ με τα περιθωρια που θα αφησει ο αντιπαλος… Κ συνηθως δεν αφηνει αλλα επιλεγει την εξοντωση στις μετεχμιακες περιοδους, οταν δεν μπορει να ανεχτει πλεον αντιφρονουντες…Κ σ αυτο πρεπει να υπαρχει απαντηση… Ειναι το αδιεξοδο π σε οδηγει ο αντιπαλος κ κατεμε θα ηταν πνευματικη απογειωση κ θηλυπρεπεια το να πεις οτι στο αδικο δεν απανταω αλλα αφηνω το αλλον ν εκμηδενισει ολα αυτα γ τ οποια εκφραζομαι στ λογο μ , στ τραγουδια μ, στις ζωγραφιες μ, στ κειμενα , στ ποιηματα , σε οτι εχω αγαπημενο.
  2) Για την στρατευμενη τεχνη, λιγα πραγματα: απλα μονο οτι εχει κανει κ θαυματα σε καποιες περιοδους, κ αυτο γτ ακριβως η στρατευμενη τεχνη ειναι τεχνη, κ οχι τεχνη φυλακισμενη, αλλα τεχνη π μεσα στο χαος εχει βρει τον δρομο της… Κ ο στρατευμενος ποιητης δεν γραφει κτ π δεν πιστευει, αλλιως δεν θα επειθε: απλα οπως κ ο Θανασης, αφηνει να βγει απο μεσα του αυτο το ποταμι συναισθηματων κ σκεψεων κ ορμων κ παθων, π εχει ενα συγκεκριμενο απλα περιεχομενο… Μπορουμε να πουμε οτι δεν ειναι τεχνη τα τραγουδια της Μαριας Δημητριαδη, που σηκωνουν την τριχα σε οποιον τα ακουει, ανεξαρτητως πεποιθησεων, γιατι δειχνουν την πραγματικη ορμη κ ψυχικη νιοτη κ δυναμη ενος αγωνιστή ή το πενθος για τους χαμενους? Ή τα ποιηματα του Ριτσου ??? Η μηπως, η τεχνη που μιλα για ερωτα κ μονο, κ αυτη στρατευμενη δεν ειναι?? Στο να εκφρασει κ να συσπειρωση γυρω απο μια οπτικη γυρω απο τ θεμα…
  Στο μετρο π καποιος θελει να μοιραστει κ να ενωσει καταστασεις κ τον απλο κοσμο με τα τραγουδια του, ειτε γ τν ερωτα, ειτε για τον πολεμο, ειτε για την ελευθερια ειναι στρατευμενη τεχνη… Γιατι τελικα τα ιδια τ συναισθηματα του ποιητη τον στρατευουν, ασχετα τι μορφη θα εχουν…
  Δυο ποταμια που κυλουν δεν λεμε οτι ειναι αλλο πραγμα επειδη εχουν αλλο χρωμα ή σχημα: και το δυο ειναι ποταμια. Ετσι, κ τους ποταμους των συναισθηματων που εκφραζει ο καθενας μ την τεχνη τ, δεν μπορουμε να πουμε οτι ειναι κατι διαφορετικο απτον αλλον, εφοσον κ οι δυο απελευθερωνουν απο μεσα τους αυτη την δυναμικη, εξελισσομενη, ρευστη μαζα συναισθηματων κ παθων, τον ποταμο σχηματιζει την θαλασσα της τεχνης.

 27. Μιας και ο καθενας δίνει τη δική του ερμηνεία…. Εγώ αυτό που «διαβάζω» στην απάντηση του Θανάση «όποτε νοιώθω ότι πρέπει να στηρίξω την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,θα το κάνω ακόμα κι αν μείνω μόνος ,να παίζω και να τραγουδάω στις πέτρες του Κισσάβου.» είναι «κοπελιά καλύτερα να τραγουδάω στα ψηλά, τα απατητα βουνά από το να έχω ακροατές σαν κι εσένα, που έχουν ξεχάσει τη σημασία του να υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (και εδω μπορείτε να προσθέσετε πολλές προεκτάσεις κοινωνικοπολιτικής ανάλυσης… γιατί όταν παύεις να είσαι άνθρωπος έρχεται πάσα κατάρρευση, ηθική, οικονομική, κοινωνική κ.ο.κ)». Αριβεντέρτσι παίδες! Θανάση συνέχισε να μας αφυπνίζεις, να μας θυμιζεις ότι ως ανθρώπινα όντα πρέπει να έχουμε συναισθήματα.

 28. Ας μην μείνουμε στο περιστατικό. Το σημαντικό είναι ότι επιτέλους ακούμε ένα δημιουργό να μιλάει εκ βαθέων για όσα νιώθει και πιστεύει. Ότι έχει χαρίσει με το έργο του – ψυχικά και ηθικά – το χαρίζει και θεωρητικά στα ανοιχτά μυαλά. Εξάλλου ποτέ ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είχε στόχο το ΟΛΟΝ. Κόντρα στο ολάδικο της εποχής… ας μείνουν όσοι καταλαβαίνουν. Αρκετά με τα δήθεν….

 29. ρε παιδια αφηστε μας εμας με τον θανασαρα μας, με τον σωκραταρο, τον γιαννο, την νατασσα, τον ζερβουδακη, τον αποστολακη, τον ψαραντωνη, και οποιον αλλον καλιτεχνη εχει ελευθερο και ανοιχτο μυαλο και μαγικες μουσικες και αντε σε κανενα κεντρο στην παραλιακη ή οπου αλλου εχει σκυλαδικα και ακουστε νοτη να επαναστατησετε ή χατζηγιαννη και κοκκινου…. α αν θελετε ας ανταλαξουμε και τον παυλο με τον νινο… αυτη η παιδεια του τιποτα και η επικρατηση του δηθεν και του γκλαμουρ σας εφαγε, ειπαμε το life style ειναι μαγικο…

 30. συγνωμη βρε παιδια αλλα αν ανεβαινε ο καθενας απο μας στη σκηνη να εκθετει το πως προσβαλλεται η προσωπικοτητα του καθε μερα (καθενας εχει τις δικες του φυλακες) δεν θα γινοταν συναυλια…
  απο κει και περα οπως ο Θανασης εχει τις θεσεις του (light απ οτι καταλαβα) ,εχει και η κοπελα που αντεδρασε το δικαιωμα να αντιδρασει…αυτο δεν υπερασπιζομαστε νομιζω ολοι?

 31. Θανάση, δεν σ’ ακούω επειδή μου αρέσουν οι απόψεις σου, αλλά επειδή τα τραγούδια και οι μουσικές σου με κάνουν να νιώθω, να σκέφτομαι, να εκστασιάζομαι, να νιώθω τελικά άνθρωπος, έτσι όπως το ορίζω και έτσι όπως το ψυχανεμίζομαι ότι το ορίζεις κι εσύ. Διαβάζοντας όμως όσα έγραψες «και» σε αυτό το κείμενο, νιώθω διπλά χαρούμενος που συμφωνώ μέχρι κεραίας. Να είσαι καλά και τα λέμε αύριο στη Μονή Λαζαριστών…

 32. να διευκρινησω οτι θεωρω αναξιοπρεπη και καταδικαστεο τον κολπικο ελεγχο στις γυναικειες κρατουμενες ,και οτι εγω που ημουν στη συναυλια ειδα μονο το πανω για τους πυρηνες της φωτιας και δεν ακουσα τι ακριβως ειπωθηκε

 33. Η κοπελιά που ζήτησε τα λεφτά της πίσω μετά το περιστατικό φαντάζομαι δεν κάνει το ίδιο όταν πάει σινεμά, σκάει 12-15 ευρώ και βλέπει ένα τέταρτο διαφημίσεις στην αρχή της κάθε ταινίας φαντάζομαι.

  Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το γεγονός, ούτε με ενδιαφέρουν κιόλας αλλά δεν είναι καιρός να αρχίσει να ασχολείται ο κόσμος με ένα τσικ πιο σημαντικά πράγματα? Δεν είναι δουλειά μου να πω ποιά μπορεί να είναι αυτά, πάντως σίγουρα για μένα δεν είναι ΑΥΤΑ.

  Υ.Γ. Στην τύπισσα που το κανε: Εντάξει, πήρες τα 15 λεπτά δημοσιότητας που σου αναλογούν σ αυτή τη ζωή? Ευχαριστημένη? Αυτό με ενδιαφέρει μόνο, να ξέρεις.

 34. Εαν εσεις οι περισσοτεροι που ηθικολογειτε για τα ανθρωπινα δικαιωματα των φυλακισμενων, (πραγμα για το οποιο ειμαι απολυτα συμφωνη και ενημερωμενη, καθως και για την υποθεση της στελλας αντωνιου) οι δεσμοφυλακες ενος ανθρωπου με αντιθετη αποψη απο τη δικη σας, τοτε τα βασανιστηρια σας θα ηταν παρασαγκας χειροτερα απο αυτα που (ενδεχομενως) υφιστανται οι κατηγορουμενες.

  Και λεω «ενδεχομενως¨γιατι κανεις μας δεν ειναι 100% σιγουρος. Παρολαυτα, θεωρω οτι οι πιθανοτητες να συμβαινουν ειναι εξαιρετικα μεγάλες.

  η βια στον λόγο σας ομως δεν ειναι επιχειρημα, παρα μόνον ένδειξη άλλων ποιοτήτων.

  1. σιγουρα πάντως οι περισσοτεροι απο μας που μιλαμε για ανθρωπια και ανθρωπινη αξιοπρεπεια δεν θα δημιουργουσαμε ολοκληρη σκηνη ψευτικου «βιασμου» στα διαδικτυακα λημερια καταγγελοντας εναν ανθρωπο που εδωσε πατημα ωστε να ακουστει στο ευρυτερο κοινο ,που ισως δεν ηξερε επι του θεματος ,το τι γινεται στα σωφρονιστικα ιδρυματα..
   ειναι τουλαχιστον υποτιμητικο απο μερους σου ως γυναικα το να αντιδρας με αυτον τον τροπο και να επιτιθεσαι με αυτον το τροπο σε ενα καλλιτεχνη που μονο καλο σκοπο ειχε και ηθελε να ενημερωθουμε ολοι μας για το πραγματικο βιασμο που προκειται να υποστει αυτη τη κοπελα..

  2. κοπελιά είσαι γυφτοεβραία ματσωμένη μην ξανάρθεις εδώ πήγαινε στα village να ξυρίσεις τη μουνίτσα σου
   κανονικά στη φυλάκα έπρεπε να είσουν εσύ μαλακισμένη

   1. Τζι Καραμπαμπά είσαι γυφτοεβραίος φτωχομπινές μην ξανάρθεις εδώ πήγαινε στα Πετράλωνα να ξυρίσεις το κωλοτρυπίδι σου
    κανονικά στη φυλάκα έπρεπε να είσουν εσύ μαλακισμένο

 35. Ναι κοπελιά, επιχείρημα είναι οι κουβέντες με τους ταμίες και η κακή χώνεψη που έχεις γύρω από τις ιδέες της αναρχίας, της ανθρωπιάς και της συνείδησης. Όλα τ’άλλα είναι βία.

 36. κοπελάρα μου μάλλον σε λάθος συναυλία βρέθηκες…αν καταλάβαινες τα τραγούδια του Θανάση και δεν τα άκουγες απλά θα ήξερες ότι κάποια (πέρα από τα ερωτικά που εσύ θα ακούς και θα σκέφτεσαι καρδούλες και λουλούδια..) είναι ελαφρώς πολιτικοποιημένα… το ξέρω ότι μάλλον έχεις φρικάρει αφού θες να παραμείνεις αηδιαστικά απολιτίκ και προφανώς δεν φταις εσύ αλλά το lifestyle… από δω και πέρα το πάθημα μάθημα. Μόνο Βίσση!!
  υ.γ. σου προτείνω να ακούσεις το ‘αερικό’ και το ‘στην Αμερική’ (αν και δεν είναι δικό του το αγαπάει πολύ αυτό το τραγούδι)….

 37. Xoxoxo… lysame kai to thema tis anthropinis aksioprepeias. Einai kati sto opoio exoun dikaioma oloi ektos apo ekeinous pou de mas noiazei ti th’ apoginoun. Giaftous as vgalei anakoinoseis i diki tous fara. O Thanasis entometaksy einai mikroastos tou kerata me dekades antifaseis, oi opoies omos den yparxoun pouthena sta tragoudia tou, afou mallon kryvei kala ton mikroasto tou eafto ap’ ton dimiourgiko. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaxaaxaxaxaxaxa… Ki etsi exei ginei kati san o Paolo Coelho tou entexnou. Aaaaaaaaaaaaaaaaaxaaa aaxaxaa aaaxaxaxaxxx xxxxxxaxaxaxaa aaaaaaaaaaaaaaaxaxaaaaaaaaaaa

 38. «Αλλά,όποτε νοιώθω ότι πρέπει να στηρίξω την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,θα το κάνω ακόμα κι αν μείνω μόνος ,να παίζω και να τραγουδάω στις πέτρες του Κισσάβου.»

  Δεν θα μείνεις ποτέ μόνος, να ξέρεις…

 39. Ρε κάθεστε και ασχολείστε με μια που σίγουρα δεν έχει ιδέα για το τι θα πει Θανάσης και θίχτηκε ;;;; Να πάει στα μπουζούκια άμα χαλάστικε για τα φειγ βολάν και τα πανό να φτιαχτεί με τα γαρούφαλα. Άμα δεν έχεις ανθρωπιά μέσα σου ΑΝ-ΘΡΩ-ΠΙΑ δεν μπορείς να καταλάβεις και το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν. Θανάση καλά έκανες και τους έδωσες βήμα, ξέρεις πως αυτοί που πρέπει να είναι απο κάτω και να σε ακούν θα είναι. Θα ήμαστε δίπλα σου σε ότι κάνεις.

  Υ.Γ.: Όταν ο Σιώτας είπε το «αερικό» ακούστηκε απο κάτω και «το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’όλα τα κελιά» ;;;; Μήπως θίχτηκε και γι’αυτό η κυρία ;;; γιατί εγώ το γκαρίζω πάντα…

 40. Αν θέλατε να υποστηρίξετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων, όλων των κρατουμένων, θα κάνατε μια συναυλία προς όφελος της Διεθνής Αμνηστίας. Αλλά δεν κάνατε αυτό. Δεν στηρίξατε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – την αξιοπρέπεια των κρατουμένων εν γένει δηλαδή, ως άνθρωποι. Διαλέξατε να (υπο)στηρίξετε άμεσα ή έμμεσα μια πολύ συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

  Με όλον το σεβασμό στη δημιουργία σας ως καλιτέχνη και τα γούστα των άλλων αναγνωστών, ποτέ δεν μου αρέσε η μουσική σας. Προσπάθησα. Πολλές φορές. Αλλά αδύνατον.
  Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί ίσως να είμαι λιγότερο ευαίσθητος στον τρόπο έκφρασής σας. Αλλά τα λόγια τα ωραία, τα λόγια τα ποιητικά στα οποία προσπαθείτε να περιτυλήξετε το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποσπούν ούτε για δευτερόλεπτο τη προσοχή μου από τη χυδαιότητα αυτού που πράξατε.

  Συμβάλετε κι εσείς πανηγυρικά στην κατεδάφηση της κοινωνίας μας, του πολιτισμού μας, της κοινότητας. Συμβάλετε κι εσείς πανηγυρικά στην κατάργηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κι ας το κάνετε στο όνομά της. Για να σας το πω διαφορετικά, καθώς απ’ό,τι βλέπω σας αρέσουν οι αναφορές και η internationale situationiste: όπως χαρακτηριστηκά έλεγε κι ο Γκυ Ντεμπόρ: «οι αναφορές (les citations) είναι χρήσιμες σε περιόδους άγνοιας ή σκοταδιστικών πεπιθήσεων». Κι απ’ό,τι φαίνεται είχε δίκιο.

  1. o θανάσης ήταν ξεκάθαρος στο πως εκτιλήχθηκε το συμβάν.τον βρήκαν οι 2 κοπέλες απο τη καταληψη της βίλας αμαλίας και του ζήτησαν να ενημερώσουν το κόσμο για τις συνθήκες απομόνωσης στις οποιες ζει η κρατουμενη επειδη αρνείται το κολπικό ελεγχο.ποιά θα έπρεπε να είναι η απάντηση του θανάση σε αυτές τις κοπέλες??
   »οχι δεν σας αφηνω να μιλησετε για την αδικια και τις απανθρωπες συνθηκες στις οποιες ζει αυτή η κοπέλα γιατι ήταν μέλος επαναστατικής οργάνωσης»..ακουγεται πολυ ανθρώπινο…
   το ότι δεν σου αρέσει η μουσική του θανάση είναι δικό σου θέμα όμως αυτό κανει όντως λιγο άκυρη τη παρέμβαση σου εδω,,καθως μεγαλο μερος της συζήτησης αναφέρεται στα μηνύματα της μουσικής του θανάση και κατα πόσο ειναι συνηφασμένα με τη πολιτική.
   .
   Το πως ο θανασης συμβαλλει στη κατεδάφιση του πολιτισμου και της κοινωνιας μας οντας ήρεμος στο χωριο του,συνθετοντας μουσικες για τον ιδιο αλλα και για αλλους σημαντικους καλλιτέχνες επηρεασμενος απο την ομορφια της φυσης,το κυκλο της ζωης αλλα πολλες φορες και την ασχημια του συστηματος στο οποιο ζουμε δεν το καταλαβαινω..
   καλό θα ειναι κ εσυ οπως και η κυρια αννα οταν δεν ξερετε σε ποιον αναφερεστε να μη το κανετε..

 41. Παράθεμα: Ανώνυμος
 42. Ρε κάθεστε και ασχολείστε με έναν που σίγουρα δεν έχει ιδέα για το τι θα πει Άννα Νότη και θίχτηκε ;;;; Να πάει στη Σομαλία άμα χαλάστικε για τους κολπικούς ελέγχους και τις απεργίες πείνας να φτιαχτεί με τις κλειτοριδεκτομές. Άμα δεν έχεις ανθρωπιά μέσα σου ΑΝ-ΘΡΩ-ΠΙΑ δεν μπορείς να καταλάβεις και το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Άννα καλά έκανες και τους πήρες το χρήμα, ξέρεις πως αυτοί που πρέπει να είναι απο πάνω και να σε ακούν δε θα είναι. Θα ήμαστε δίπλα σου σε ότι κάνεις.

  Υ.Γ.: Όταν η Άννα άκουσε το “αερικό” ακούσε απο κάτω και “το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’όλα τα κελιά” ;;;; Μήπως γκάριζε και σ’αυτό ο κύριος ;;; γιατί εγώ γκαρίζω πάντα…

 43. Αγαπητέ Θανάση,

  Ακόμα κι αν μείνεις μόνος να παίζεις στις πέτρες του Κισσάβου (που δεν θα μείνεις 🙂 εγώ και οι φίλοι μου θα έρθουμε να σε ακούσουμε.

  Τα τραγούδια σου κι εσύ έχουν μια θέση στην καρδιά μας.

  Πολλούς χαιρετισμούς,

  Σωκράτης

 44. Σε μια συναυλία του Θανάση στο Ηράκλειο, στην Πυξίδα, μια μέρα πριν μια απεργία και πορεία, ένα παιδί ζήτησε το μικρόφωνο να κάνει ένα κάλεσμα στην συγκέντρωση. Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι ήταν εκεί δεν είναι υπέρ της απεργίας.

  Κι αυτό καπέλωμα ήταν;

  Έδωσε τον λόγο σε κάποιον να κάνει μια ανακοίνωση για να υπερασπιστεί να συμφέροντα μιας μερίδας της κοινωνίας. Κατά την γνώμη μου, μακάρι όλοι καλλιτέχνες να έπερναν πολιτική θέση και να αφήσουνε κατα μέρος τις απολιτίκ καλλιτεχνικές μπαρούφες.

 45. Ρε σεις..πριν 3 χρονια στο ροκγουειβ,στη μαλακασα,ειχα δει τον μανου τσαο ο οποιος ειχε κοινο πανω απο χιλια ατομα [λιγα σας λεω για να μην τρομαξετε].Σε καποια φαση μοιραστηκε ενα κειμενο απο χερι σε χερι και κατοπιν ανεβηκε στη σκηνη μια κοπελιτσα που διαβασε ενα κειμενο.Ακρως πολιτικοποιημενο.
  Δε θυμαμαι κανεναν να μιξοπαραπονιεται.
  Θυμαμαι μονο ανθρωπους που μαθαιναν γεγονοτα που συνεβαιναν στην αλλη ακρη της γης,γεγονοτα που τα μεσα μαζικης εξαπατησης δεν αναπαραγουν.

 46. ντροπη… ντροπη και φασισμος να λογοκρινετε το σχολιο μου και να διαγραφεται…. αμα θες να διαβαζεις μονο αυτα που θες, τοτε με την παρεα σου και σε δικο σας θεματακι. αυτο το θεμα επιρρεαζει ολους και ολοι εχουμε γνωμη που πρεπει να ακουγεται… αλλα τετοιος φασισμος κι εδω ?? εμ καλα λεω οτι ενας πολεμος θα σας σωσει… κι ερχεται ξερεις…. εσεις με τον δικο σας φασισμο και οι φασιστες με τον δικο τους.

 47. Κανένας σας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει κανέναν..Ο καθένας απο τους δυό τους το έκανε για δικούς τους λόγους…ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΡΟΣΟΥΡΕΣ ΟΤΟΒΛΕΨΙΕΣ ΚΡΥΠΤΟΜΟΥΡΕΣ,ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΕ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ,ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΒΙΑ (ΛΕΚΤΙΚΗ)..Όποιος καταδικάζει την ενέργεια του τραγουδιστή-συνθέτη-οργανοπαίχτη,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ με λίγα λόγια,καλά θα κάνει να μην ξαναπάει σε συναύλια του,αλλά την κρίση του ας την κρατήσει για τον εαυτό του…Μπράβο και στους δύο που ο καθένας έπραξε αυτό που έκρινε πως θα τον έκανε να νοιώσει καλύτερα…

 48. Καλημέρα σε όλους.
  Κάποιες σκόρπιες παρατηρήσεις.
  1) Οι ΣΠΦ δεν είναι μια οργανωσούλα με κάτι καλόπαιδα που βάζαν στρακαστρούκες. Έχουν κάνει φοβερά χτυπήματα (πρωτοδικείο – Εθνική Ασφαλιστική) που θα μπορούσαν να έχουν θύματα.
  2) Ο καλός Θανάσης πήγε να κάνει ένα »καλό», δέχτηκε να δώσει το μικρόφωνο για ένα λογίδριο συμπαράστασης κι η συναυλία καπελώθηκε, εφόσον ανοίξαν και πανώ και πέσαν και τρικάκια κλπ.
  3) Αγαπητέ (πραγματικά) Θανάση, θα σου δώσω μια προσωπική συμβουλή για το μέλλον, (αν θες την κρατάς). Τι θα γινόταν αν σου το ζητούσαν για κάποιο χρυσαυγίτη κρατούμενο ? Ή πάλι ο Κορκονέας κάνει απεργία πείνας για να προασπίσει την αξιοπρέπεια του. Θα έδινες το μικρόφωνο σε μια επιτροπή συμπαράστασης?

  1. Ξέχασα τη συμβουλή…
   Κάθε φορά που σου ζητούν κάτι περί αξιοπρέπειας κλπ να σκέφτεσαι τι θ’απαντούσες αν είχες απέναντί σου χρυσαυγίτες….

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.