Κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων. Κωλοέλληνες.

Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα ήμουν αισιόδοξη. Είχα ψηφίσει μετά από 8 περίπου χρόνια, είχα ρίξει μία ψήφο που την πίστευα, βγήκα από το μικρό εκλογικό κέντρο της Ισθμίας Κορινθίας χαμογελαστή. Είχε ήλιο και ένοιωσα μια βαθύτατη συγκίνηση που μόλις είχα ψηφίσει στην αίθουσα όπου πήγα πρώτη δημοτικού.

Λίγο πριν φτάσω στο πρώτο μου σχολείο, είχα σκεφτεί ότι τη Δευτέρα, σήμερα δηλαδή, θα έγραφα ένα ποστάκι το οποίο θα περηφανεύεται ότι από την Παρασκευή είχα διαβάσει 2 ολόκληρα βιβλία. Θα έλεγε ότι δεν είναι όλα μαύρα.

Μπαίνοντας στο σχολείο, σε έναν τοίχο στον οποίο κάποτε η κυρία Άννα είχε κρεμάσει κάποτε μία ζωγραφιά μου, είδα κάτι που με έκανε ακόμη πιο αισιόδοξη:

Έριξα την ψήφο μου σε μία παράταξη με προτάσεις και όραμα, βγήκα από το προαύλιο του σχολείου, και μάλλον ήμουν πολύ αισιόδοξη, εξ’ ου, φαίνεται, και τράβηξα αυτή τη φωτογραφία – η φύση αναγεννάται από τα αγκάθια και τα κούτσουρα (υποτίθεται):

Εν τω μεταξύ, δεν εξηγείται αλλιώς, πρέπει να ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο οι περισσότεροι φίλοι μου ψήφισαν το ίδιο – μικρό – κόμμα, ήταν αισιόδοξοι, «Εντάξει, θα έχει ρεύμα η Χρυσή Αυγή», έλεγαν, «αλλά πόσο πια;» – για να προσθέσουν «Και ας μην ανησυχούμε, θα παραμείνουμε στο ευρώ, έστω και φτωχοί θα το παλέψουμε».

Στις 7 το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκαν τα exit poll, κοιταχτήκαμε όλοι αμήχανα. The rest is history.

Τώρα που ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν, που τα ΚΠΣ ροκανίστηκαν, τώρα που το παραδάκι για ρουσφέτια μας τελείωσε, τώρα βλέπουμε πια κατάματα τα πραγματικά ρούχα του βασιλιά. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου αντανακλά περίφημα την ελληνική κοινωνία – φοβισμένη, κομπλεξική, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα, έτοιμη να γραπωθεί από όσους ακόμη υπόσχονται – όχι πια λεφτά, αλλά ανεξαρτησία. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο πολιτικοί αρχηγοί – από δύο πολύ διαφορετικούς χώρους –  χτες βράδυ χρησιμοποίησαν τη λέξη επανάσταση. Θα ήταν αστείο εάν δεν ήταν τόσο θλιβερά επικίνδυνο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, σε μία πόλη σκοτεινή και ταπεινωμένη, με τα παντζούρια των διαμερισμάτων ερμητικά κλειστά, σκέφτηκα το πρωί στο παλιό σχολείο. Και ότι το μόνο που θα μας σώσει, αν το περισώσουμε εμείς πρώτα, δεν είναι άλλο από την παιδεία.

«Διαβάστε βιβλία, κάνει καλό» – όπως έγραψε στην αφίσα του τοίχου του σχολείου μας ένα μικρό τριτάκι.

8 σκέψεις σχετικά με το “Κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων. Κωλοέλληνες.

  1. Το αντιφατικό αυτών των εκλογών είναι ότι μέσα στη θλιβερή εικόνα τους (με όλα όσα λες και συμφωνώ), νιώθεις να τελειώνει μια εποχή. Το ξέραμε αυτό θα μου πεις, με όσα ζούμε στην καθημερινότητα μας τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο. Είναι όμως τέλος εποχής να καταρρίπτεται στην Ελλάδα (ανήκουστο μέχρι προχθές) ο δικομματισμός. Δεν ξέρω για πάντα ή για όσο…Όσο όμως κρατήσει, εφ’οσον συνέβει, είναι κάτι. Είναι μια ανάσα για να σκεφτούμε καθαρότερα τι θέλουμε σ’αυτή τη χώρα…
    Καλημέρα σου…

  2. Εγώ γιατί δεν είδα τα αποτελέσματα μαύρα;;; Είμαι φύση αισιόδοξος; 😉
    Ας επικεντρωθούμε σε μερικά πολύ αισιόδοξα σημεία!

    1) Σταματήσαμε να έχουμε «2 μεγάλα κόμματα» με τον ελιτισμό που αυτά κουβαλούσαν. Τόσα χρόνια δεν τους ενδιέφερε η επαφή με τον κόσμο γιατί θεωρούσαν ότι θα βγαίνουν για πάντα. Ίσως τώρα πάρουν όλοι ένα μάθημα δημοκρατίας.

    2) Τεράστια άνοδος του Συριζα, ενός κόμματος αν μη τι άλλο ανεχτικού στη διαφορετικότητα και κοντινού στον πολιτισμό.

    3) Οκ άνοδος της ΧΑ. Αλλά πτώση του ΛΑΟΣ. Ένα 5% φασίστες στην Ελλάδα τους έχουμε παραδοσιακά (ίσως και παραπάνω) …. τους απογοήτευσε το Λαος πήγαν στη ΧΑ… αλλά μέχρι εκεί. Τουλάχιστον δεν πρόκειται για περίπτωση Λεπέν με πραγματικά ευρεία αποδοχή.

    1. Εσυ δεν ξερεις τι λες! Και αν θες να ξερεις η Αγιατη δεν της αρεσει ο συριζα καθολου και αν γινουν εκλογές για δεύτερη φορά θα ψηφισει νεα δημοκρατια για να μεινουμε στο ευρω και δεν θα παιξουμε με τις τυχες μας και το μελλον μας!!!!

    2. epishs oson afora th XA, h akrodeksia exei diavathmiseis. den einai ola ta akrodeksia kommata sthn Evrwph idia. Oute to Front National oute to LAOS mporoun na sygrithoun me th XA. H XA (pou den phre 5 alla sxedon 7%) se olh thn Ellada, eite eparxia eite astiko kentro, einai ena nazistiko komma pou aspazetai th via. To LAOS mporei na einai rizospastikh deksia (oxi den to pshfizw), omws dexetai tous orous kai kanones ths dhmokratias kai leitourgei mesa sto plaisio tou systhmatos. H XA oxi. H anodos ths einai para poly anyshxitikh kai kathreftizei mia arrwsth, ekdikhtikh koinwnia h opoia ws epi to pleiston pshfizei mono gia timwrhsei omws den koitaei mprosta.

      1. Αυτό που εννοούσα εγώ είναι ότι πάντα είχαμε ένα 5% ακροδεξιούς, φασίστες ή πες τους όπως θες…. δεν είναι νέο φαινόμενο. Ίσως τώρα είναι πιο έντονο … με τις hellens και τους λοιπούς παροξυσμούς.

        Απλά αυτό που έλεγα είναι ότι όλοι αυτοί έχασαν τη στέγη τους με την συγκυβέρνηση του Λαος και ψήφισαν την ΧΑ. Πιθανόν αν είχαμε μια Λεπέν να ψήφιζαν αυτή … αλλά ίσως καλύτερα που δεν έχουμε για να μην αποκτήσει ευρεία αποδοχή…..

  3. 1. Η ταύτιση όσων «γραπώθηκαν» από την έννοια «ανεξαρτησία» με όσους «γραπώθηκαν» από το «λεφτά υπάρχουν» είναι ένας ύμνος στον Άνθρωπο (το Α κεφαλαίο όπως Α-πα-πα-τι-άλλο-θα-ακούσουμε).
    2. Ο παραλληλισμός της Αριστεράς με τους Χίτες νεοναζί και της Επανάστασης με την «Επανάσταση» στην χώρα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, στην χώρα της εξέγερσης του Νοέμβρη, στην χώρα του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Κουμή και της Κανελλοπούλου, της Μακρονήσου, του ΕΑΤ-ΕΣΑ και της Γυάρου, γίνεται με βάση ποια ιστορικά στοιχεία;
    3. Πριν 40 χρόνια με το ίδιο σκεπτικό θα κατηγορούσες τους εξόριστους στην Μακρόνησο ως χουντικούς γιατί ο Παπαδόπουλος ονόμασε το πραξικόπημα «Επανάσταση». Ο λαϊκισμός των αντί-λαϊκιστών είναι πλέον αχαλίνωτα γραφικός
    4. Αφού μιλάς πολιτικά πρέπει όμως να απαντήσεις σε αυτό: σε έναν κόσμο όπου η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και η αστική δημοκρατία παίζουν χωρίς αντίπαλο τα τελευταία πολλά χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα που ακριβώς θεωρείς ότι πρέπει να ελπίζει ο ελληνικός λαός ώστε την άλλη φορά να ψηφίσει σωστά, να ανοίξουν τα παντζούρια, να ανθίσουν τα γεράνια και να μην μας ξαναβρίσεις;

  4. To politiko paixnidi to paizei o syriza twra. Thelei isxyrh pleiopshfia, kai den synergazietai gi ayto to logo. Thelei na ksanapame se ekloges, na vgei prwtos, na kanei oti thelei kai na paiksei me thn tyxh ths Elladas sthn Evrwph kai to euro. Omws oute xrhmata exoume gia eklogikes campanies, oute xrono na xanoume, oute polyteleia gia tetoia peiramata. Den mas exei pei pws akrivws tha kataferei na diwksei to mhmonio alla na mas krathsei sthn Evrwph. Poio einai to sxedio tou? pws akrivws tha to petyxei? Eksallou oi ekloges edeiksan oti xreiazetai synergasia- gi ayto kaneis den phre pososto ipsilotero tou 20%. Giati prepei na phgainoume se ekloges mexri kapoios na parei to apotelesma pou thelei? kai giati oxi synergasia, na syndyasoume oles tis idees kai strathgikes?

    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές. Το δηλώνει και επίσης το δείχνει και η στάση του.
      Από εκεί και πέρα δεν μπορούν να συνεργαστούν τα κόμματα γιατί άλλο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλο της αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ πχ λέει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά… …με τους όρους του.

Σχολιάστε