Αn area which we call the Twilight Zone.

«Πρωταγωνιστής στο «Σώμα με Σώμα» του Ηλία Μαγκλίνη δεν είναι άλλος από τον θάνατο. Είναι παρών σε κάθε σελίδα. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Κι ας μην κατονομάζεται πάντα.

Το βιβλίο πρόκειται για την  ιστορία μιας οικογένειας, με πρωταγωνίστρια την μεσαία κόρη, την Γεωργία και την προσπάθειά της να διαχειριστεί το χαμό του πατέρα της αρχικά, και της αδερφής της, Λένας, λίγο αργότερα. Η  πορεία προς το τέλος και η  φθορά από τον καρκίνο της Λένας διατρέχει ολόκληρο το βιβλίο. Οι σχέσεις της Γεωργίας με τη μητέρα, τον άντρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της. Οι κόντρες και οι διαφωνίες τους, οι αποχωρισμοί, η απόσταση, η βία, ο θάνατος.

Παράλληλα, ο Μαγκλίνης εντάσσει στο κείμενο διηγήσεις από μάχες και αερομαχίες. Ιστορίες που άκουγε η Γεωργία από τις συναντήσεις του κουνιάδου της, συνταξιούχου αεροπόρου, με φίλους του από τη σχολή Ικάρων, αλλά και μεγαλύτερους από αυτόν. Ιστορίες ωμές, γεμάτες (ακόμη περισσότερη) βία και περιγραφές αποτρόπαιων εικόνων τόσο ζωντανές, που με έκαναν να παίρνω απότομα τα μάτια μου από το βιβλίο για να μην τις δω να παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά μου. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι, στο τέλος του βιβλίου, αποκαλύπτεται ότι οι πολεμικές αφηγήσεις βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά προερχόμενα από συνομιλίες του συγγραφέα με στρατιωτικούς. Αναμνήσεις από τη Γαύδο μέχρι την Κορέα, εναέριοι βομβαρδισμοί και υπεράσπιση ενός υψώματος του όρου Μιζούρι μέχρι και τη Μάχη του Μελιγαλά. Φαντάροι που λίγο πριν πεθάνουν ζητάνε τη μητέρα τους.  Μάχες στην ξηρά και τον αέρα παράλληλα με μια σιωπηλή μάχη με τον καρκίνο.

Η δομή του βιβλίου είναι αρκετά ιδιαίτερη. Μη γραμμική αφήγηση, με κομμάτια-κεφάλαια λίγων σελίδων που πολλές φορές δεν ολοκληρώνονται, παρά παρεμβάλλονται άλλα μεταξύ τους. Αρκετά είναι επίσης και τα flash back, όπως και flash forward. Τα πιο ωραία, σχεδόν σπαρακτικά κάποιες φορές, κομμάτια είναι τα «Αλφάβητα του πένθους» που εμφανίζονται πρώτη φορά στη σελίδα 67 και αρκετά συχνά στη συνέχεια και προέρχονται από ένα παιχνίδι που έπαιζαν οι αδερφές μεταξύ τους. Ωμότητα, Ψυχή, Χρόνος, Φάντασμα,  Ύπνος, Τραύμα, Ρωγμή, Σιωπή, Παραμιλητό, Οργή, Ξένος, Ντροπή, Μνήμη, Λύτρωση, Κούραση, Ιερό, Θάνατος, Ήττα, Ζωή, Ενοχή, Δίχτυ, Γλώσσα, Βάρος, Αίμα. Αυτό το αντίστροφο αλφάβητο που ξεκινά απ’ την Ωμότητα για να καταλήξει στο Αίμα.

Τελευταίο συστατικό του βιβλίου του Ηλία Μαγκλίνη είναι οι διάσπαρτες ιστορίες με υπερφυσικό θέμα. Αγγελοκρούσματα, Εκτοπλάσματα, Όνειρα που βλέπουν οι νεκροί, Ιστορίες φαντασμάτων από ένα βιβλίο που πέφτει στα χέρια της Γεωργίας, παραδόσεις σχετικές με το θάνατο από μακρινούς λαούς, δυο ποιήματα με κοινό θέμα, ακόμη κι αναφορές στη Ζώνη του Λυκόφωτος. Σαν να χρειάζεται η Γεωργία από κάπου να πιαστεί. Κάτι να την κάνει να πιστέψει ότι οι δυο πιο κοντινοί της άνθρωποι δεν έφυγαν από δίπλα της τελείως, ότι υπάρχουν σε κάποια μορφή και ότι δεν έχει μείνει πια τελείως μόνη.

Το αν το καταφέρνει αυτό, μας το αποκαλύπτει ο Ροντ Σέρλινγκ, στο επιμύθιό του.»

Υ.Γ.1: Το κείμενο αυτό ανήκει στον Κωνσταντίνο Μπούγα, μπλόγκερ και φανατικό αναγνώστη. Τον ευχαριστώ πολύ!

Υ.Γ.2: Προσυπογράφω και επαυξάνω, τόσο σχετικά με την επιλογή του Κωνσταντίνου όσο και με τις απόψεις του για το βιβλίο. Βρήκα το Σώμα με Σώμα, το πρώτο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη, πολύ καλό. Είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι δε χαίρει της ίδιας αναγνώρισης με την Ανάκριση.

Υ.Γ.: Ο τίτλος της ανάρτησης προέρχεται από την εισαγωγική φράση της, κλασικής πλέον, σειράς The Twilight Zone.

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Αn area which we call the Twilight Zone.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s