Θύμωσα πολύ

Η φίλη μου η Βάσω πήρε το τρίτο της πτυχίο και σύντομα ορκίζεται.

Ήθελα να της κάνω ένα δώρο, κάποιο glossy βιβλίο μαγειρικής, κατά προτίμηση αγγλικό. Μπήκα στο νέο Ελευθερουδάκη με σκοπό να αγοράσω κάποιο από τα βιβλία του Jamie Oliver. Το πρώτο που έπεσε στα χέρια μου ήταν το Jamie’s Great Britain. «Αυτό είναι!», σκέφτηκα. «Ωραίο, μοδάτο και αγγλοσαξονικόν!» Κοίταξα την τιμή. Μου φάνηκε παράξενη. Την τσέκαρα επί τόπου στο Amazon με το κινητό μου. Voilà τα αποτελέσματα:

Τιμή Amazon UK: £9.99 (11,57 ευρώ)

Μάλιστα. 43 ευρώ στην Ελλάδα, 10 λίρες στο Amazon. Είμαστε σοβαροί;

Είμαι και καλοπροαίρετη, λέω, κάτι δεν πάει καλά εδώ, είναι δημοφιλής ο Jamie, ας κοιτάξω κάτι άλλο. Έπιασα το Step-By-Step Baking της Caroline Bretherton. Κοίταξα την τιμή του βιβλιοπωλείου και την τιμή του Amazon.

Τιμή Amazon UK: £15.89 (18,41 ευρώ)

Εγκατέλειψα εξοργισμένη τα glossy μαγειρικά εγχειρίδια και κατέβηκα στον ημιόροφο. Η Βάσω αγαπάει τη Siri Hustvedt. Μπροστά μου βρέθηκε το Summer Without Men. Το τσέκαρα. Αυτό που είδα δεν μου έκανε εντύπωση (η διορθωμένη τιμή είναι 14 από 17 ευρώ).

Τιμή Amazon UK: £4.00 (4,64 ευρώ)

Έφυγα από τον Ελευθερουδάκη εκνευρισμένη. Δεν ήταν ότι δεν είχα πάρει δώρο στη φίλη μου. Ήταν ότι σε αυτό εδώ το blog έχουν γίνει πολλές κουβέντες για τις τιμές των βιβλίων. Όχι, δεν είμαι τόσο πια αφελής, δεν περίμενα ότι οι τιμές θα έπεφταν εξ’ αυτής της αιτίας. Αλλά πίστευα ότι η κρίση θα είχε κάνει το θαύμα της. Φευ, ω ανόητη.

Λίγα λεπτά αργότερα μπήκα στην Πολιτεία. Τα πράγματα καλύτερα, όπως πάντα στην Πολιτεία, την οποία επισκέπτομαι συχνά – αλλά κι εδώ υπάρχει περιθώριο.

Τιμή Amazon UK: £14.93 (17,31 ευρώ, πες οκ, έχει και έξοδα αποστολής, αλλά και πάλι)

Δεν αγόρασα δώρο στη Βάσω. Θα πάω στην ορκωμοσία της με άδεια χέρια μέχρι να καταφτάσει η παραγγελία που έκανα, και πάλι, από το Amazon.

Και είμαι πολύ θυμωμένη.

Υ.Γ.: Στο δρόμο για το σπίτι σκεφτόμουν σε ποιους, άραγε, απευθύνεται ο Ελευθερουδάκης με αυτές τις τιμές. Μόνο εταιρικά δώρα θα πλήρωναν 44 ευρώ για ένα βιβλίο που κανείς μπορεί πανεύκολα να βρει με 10 αγγλικές λίρες (δηλαδή με 11,57 ευρώ, στο 1/4 της τιμής). Κι αυτό σε καιρούς παχέων αγελάδων. Την σήμερον κανείς, ούτε η μητέρα μου που δε χρησιμοποιεί το Amazon, ούτε εκείνη δε θα το αγόραζε. Θα ρωτούσε εμένα ή τον αδερφό μου πού μπορεί να το βρει φθηνότερα και θα της το φέρναμε. Μην κλαίτε, αγαπημένα βιβλιοπωλεία. Σκουπίστε τα δάκρυά σας και προσγειωθείτε στον πραγματικό κόσμο με τα πραγματικά ελληνικά πορτοφόλια.

Advertisements

133 thoughts on “Θύμωσα πολύ

 1. Εγώ θα πρότεινα το πολύ εύστοχο άρθρο σου, να το στείλεις ως έχει (με τις φωτό και τις τιμές) στο τμήμα πελατών ή στη διοίκηση -εάν υπάρχει- του βιβλιοπωλείου. Να μη νομίζουν ότι ο κόσμος είναι χαζός.

 2. Πάντως ούτε τα έξοδα αποστολής μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά στην τιμή. Δε νομίζω ότι χρεώνονται το ίδιο με εμάς. Σίγουρα θα έχουν κάποια συμφωνία με τους προμηθευτές τους. Άσε που στο amazon δε χρεώνεσαι έξοδα αποστολής πια.

  Το χειρότερο είναι, όπως θα ξέρεις καλύτερα από μένα, ότι αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ετοιμάζουν απολύσεις αν δεν έχουν προχωρήσει ήδη σ’ αυτές αλλά για να μειώσουν τις τιμές μπας και ψωνίσει κανένας άνθρωπος από κει πιο φθηνά ώστε να βοηθηθούν, ούτε κουβέντα.

 3. Δεν είναι μόνο τα ξενόγλωσσα. Πριν (αρκετούς) μήνες, ένα βιβλίο για τον Λέννον που στον Ελευθερουδάκη έκανε 37 ευρώ, το αγόρσα στην Πρωτοπορία με 9 ευρώ!
  Από τότε άρχισα να το παρατηρώ και πολλά βιβλία του είναι υπερτιμημένα. Δεν μου αρέσει καθόλου που αγοράζω πια βιβλία μόνο ηλεκτρονικά, από Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω χάσει την δυνατότητα να μπαίνω στο βιβλιοπωλείο, να μου προτείνουν τίτλους, να ανταλάσσουμε απόψεις και κυρίως να απολαμβάνω τη μυρωδιά του χαρτιού, ακόμη και αν ξέρω πως θα το πληρώσω λίγο παραπάνω. Δυστυχώς όμως, οι τιμές είναι πλέον απαγορευτικές.
  Βέβαια, στην πόλη μου πια δεν έμειναν παρά δυο βιβλιοπωλεία. Τα υπόλοιπα είναι πολυκαταστήματα που πουλανέ και βιβλία σε μια γωνιά.

 4. Το ίδιο ίσχυε και για τα CD, όταν ακόμα ο κόσμος αγόραζε. Θυμάμαι ότι όποιο συλλεκτικό BOX ήθελα, το αγόραζα από Amazon, γιατί εδώ η τιμή ήταν σχεδόν διπλάσια.
  Ποτέ δεν κατάλαβα τις τόσες μεγάλες διαφορές στις τιμές. Μεταφορικά, φόροι, υψηλά ενοίκια στα καταστήματα ή απλά αισχροκέρδεια για να πλουτίσουμε μέσα σε μία νύχτα? Από την Νέα Ζηλανδία να τα φέρνανε, δεν δικαιολογείται.
  Κάτι τέτοια πάντως γυρίζουν μπούμεραγκ…

  1. Φίλε μου δυστυχώς κάτι τέτοια γυρίζουν μπούμερανγκ με τέτοια χρονοκαθυστέρηση που δεν πετυχαίνουν ποτέ το κεφάλι των υπαιτείων αφού έχουν φροντίσει στο μεταξύ να γεμίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και όταν έρθει η ώρα να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.

   1. Χα! My bad… Ναι, δεν είναι για υπερανάλυση… Αντιστέκομαι ακόμα στο book depository, αλλά τώρα με το «δώρο» νομίζω θα γεμίσω την κάρτα, γιατί το συγκεκριμένο ράφι στη βιβλιοθήκη μου, μου φαίνεται πολύ άδειο και δεν το βλέπω να γεμίζει με επίσκεψη στα του «κέντρου»…

 5. Εγώ έχω βρει τρομερή διαφορά τιμής μεταξύ του ΙΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (για της Αθήνας δεν ξέρω) και της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, θυμάμαι ότι όταν ήμουν στην Αθήνα είχα εντοπίσει αλλά τσιγκουνεύτηκα να αγοράσω ένα επιστημονικό βιβλίο πολιτικής επιστήμης από την Πολιτεία, επειδή νόμιζα ότι τα 25 ευρώ ήταν πολλά ( ο καθηγητής μου μου είχε πει χαρακτηριστικά «μην δώσεις πάνω από 10 ευρώ…). Παρόλα αυτά, όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη και το χρειάστηκα, πήγα να το πάρω από τον ΙΑΝΟ και είδα την τιμή του στα 37!!! Ταυτόχρονα, κοίταξα και ένα άλλο βιβλίο που στην Πολιτεία είχε 37-38 και η τιμή του στον ΙΑΝΟ ήταν 50 ευρώ!!! Τους το είπα και μου είπαν ότι είναι απίθανο και αν τα πάρω από την Πολιτεία να τους στείλω την απόδειξη.. Δεν τους την έστειλα είναι η αλήθεια.
  Σημειωτέον: Η Πολιτεία με αγορές πάνω από 30 ευρώ περίπου, κάνει δωρεάν αποστολή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επομένως, αρκεί να κάνουμε ένα τηλεφώνημα στο βιβλιοπωλείο και να συγκρίνουμε τιμές και μπορούμε να τα αγοράσουμε με αντικαταβολή.

  1. Μαλακία εξυπνακίστικη απάντηση σου έδωσαν στον Ιανό. Φυσικά και γνωρίζουν τις διαφορές στις τιμές. Κάθε στοιχειωδώς σοβαρός επαγγελματία ενημερώνεται για τις τιμές που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Πέραν τούτου με ένα τηλεφώνημα θα γνώριζαν. Όποτε ακούτε τέτοιες @*#(^$@& δεν ξαναπατάω.

   Σοβαρά βιβλιοπωλεία με υπαλλήλους που ξέρουν τη δουλειά τους και τιμές λογικές είναι Πολιτεία, Πρωτοπορία.

 6. αν μιλάμε για καινούργια ελληνόφωνα βιβλία στην Αθήνα μόνο Πολιτεία και Πρωτοπορία έχουν καλές τιμές. Για οτιδήποτε αγγλόφωνο κατευθείαν ιντερνετ, δεν υπάρχει λόγος να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία ψαξίματος…

 7. Το συγκεκριμένο πολυ-βιβλιοπωλείο δυστυχώς από τα γεννοφάσκια του ήταν ιδιαιτέρως ακριβό…:-(
  Ελάχιστες φορές το έχω επισκεφθεί. Αγορές έχω κάνει μόνο όταν εργαζόταν σε αυτό γνωστή μου&με τη δική της έκπτωση μου αγόραζε ότι της παράγγελνα(3-5 βιβλία, μη φανταστείς τίποτα ποσότητες)! Και τότε πάλιακριβός ήταν…κάποια έτη πίσω…

 8. Πλέον από το amazon αγοράζω και ρούχα, και παπούτσια. Και με τα έξοδα αποστολής, πάλι βγαίνει φθηνότερα από το να τα έπαιρνα από Ελλάδα (όταν ήμουν Ελλάδα). Τα βιβλία είναι μια πονεμένη ιστορία. Και για τα ξενόγλωσσα, άντε πες ότι υπάρχει η δικαιολογία των εξόδων αποστολής ή ο,τιδήποτε. Για τα μεταφρασμένα, τα έξοδα έκδοσης (μετάφραση [εκεί πάνε τα λιγότερα], δικαιώματα, κλπ). Για τα ελληνικά; Όταν ο Χωμενίδης έκανε 20 ευρώ, παραδείγματος χάρη; ποια δικαιολογία υπάρχει;

  1. για βιβλια εννοειται τσεκαρετε το βρεττανικο αμαζον. επειδη ψωνιζω χρονια στα περισσοτερα βιβλια που ειναι λευκωματα ή τεχνης ή ταξιδιωτικα ή μαγειρικη ειναι φθηνοτερο κι απο το αμερικανικο (προ φορων). επισης μαρκισια ελεγξε οτι εχει δωρεαν αποστολη στην ελλαδα με αγορες πανω απο 25 λιρες. οποτε ειναι επιπλεον οφελος. ψωνιζω κι εγω χρονια ολα μου τα βιβλια και τα πισι γκέιμς απο κει και πλεον και ηλεκτρικες συσκευες. καλα για εκτυπωτες κλπ δε συζηταμε.

 9. Πέρσι ηθελα έναν ταξιδιωτικό οδηγό είτε αγγλικό είτε ελληνικό για το Περού. Με ένα πρόχειρο ψάξιμο στον Ελευθερουδάκη βρήκα μόνο τους κλασσικούς DK και τον πλήρωσα 20 ευρώ.. Μετά πήρα απο το amazon αυτόν που ήθελα εξ΄ αρχής, Rough guide έκδοσης 2010 9,5 ευρώ… Αντίστοιχοι Rough guide (οχι για Περού) στον Ελευθερουδάκη, γύρω στα 25….

  Y.Γ Ο Ελευθερουδάκης δεν κάνει και την «καθιερωμένη» 10% έκπτωση στους καθηγητές…

 10. σχετ.: amazon και δωρεάν αποστολές: πέρσι έμαθα το http://bookdepository.com/, όπου όλες οι αποστολές -ανεξαρτήτως ύψους της παραγγελίας- είναι δωρεάν. και, όχι, δεν καταλήγεις να πληρώνεις πιό πολύ απ’ ό,τι στο amazon, παρά τις μικροδιαφορές τιμών: το έχω ελέγξει και με μεγάλες, και με μικρές παραγγελίες. επίσης, έχει πολύ περισσότερες αμερικάνικες εκδόσεις, και άλλα, ‘σπανιότερα’ βιβλία.

 11. Και δεν είναι μόνο οι τιμές: το πιο εξοργιστικό με τον Ιανό και τον Ελευθερουδάκη είναι ότι αυτοσυστήνονται ως «κύτταρα πολιτισμού». Ο δε Ιανός πουλάει και «αυθεντικά αντίγραφα έργων τέχνης»: σαράντα εννέα ειδικοί στον Βάλτερ Μπένγιαμιν αναζητούν το νόημα του όρου «αυθεντικό αντίγραφο». Δε νομίζω ότι κανένας βιβλιόφιλος που σέβεται τον εαυτό του (ως βιβλιόφιλο, όχι γενικά -αυτή είναι άλλη συζήτηση) αγοράζει από τις δύο αυτές αλυσίδες. Πολιτεία και πάλι Πολιτεία -και στη Θεσσαλονίκη από το Ραγιά (παράδεισος, λέμε).

 12. Το μόνο που μπορεί να δικαιολογήσει την διαφορά είναι ότι το Amazon «αγόρασε» 2^32 βιβλία του Jamie (και άρα τα πλήρωσε πολύ φτηνότερα) ενώ ο Ελευθερουδάκης μπορεί να πήρε 10

  Από την άλλη βέβαια, αυτό είναι SEP (Someone Else’s Problem). Εσύ, ως καταναλώτής έχεις απόλυτο δίκιο να ψωνίσεις από εκεί που σε συμφέρει καλύτερα

  1. Θεωρητικά είναι σωστή η υπόθεσή σου, Δημήτρη, αυτό όμως δε συμβαίνει μόνο στον Jamie Oliver, αλλά και στον Murakami ή τον Márquez ας πούμε.
   Δεν νομίζω κι απ’ αυτούς να έχουν μόνο 10 αντίτυπα.

   Η αισχροκέρδια είναι καθαρή και απροκάλυπτη. Έχουν πέσει ΠΑΝΤΟΥ οι τιμές και τα βιβλία παραμένουν στα 20άρικα+.

   Απαράδεκτο.

   Στον Παπασωτηρίου, χτες, βρήκα την Περαίωση του Πέτρου Μάρκαρη, με αυτό το απαίσιο χαρτί του Γαβριηλίδη, 21,80. Ε, όχι. Αν νοίκιαζα το Μάρκαρη να μου το διαβάσει, λιγότερο θα μού ‘βγαινε.

 13. Εγώ βλέπω εδώ μια απλή, καθαρή κερδοσκοπία. Καιρός να πάψουμε να είμαστε πρόβατα και να γίνουμε πολίτες και καταναλωτές. Εγώ πάντως θα επικοινωνήσω με τον Ελευθερουδάκη.

 14. Ένα ακόμα ωραίο post. Νομίζω δεν υπάρχει δικαιολογία για να αγοράσει κανείς αγγλόφωνο βιβλίο από ελληνικό βιβλιοπωλείο. Θα πληρώσει τον κούκο για αηδόνι.
  Συμφωνώ κι εγώ με τα σχόλια, τα καλύτερα βιβλιοπωλεία είναι με διαφορά η Πρωτοπορία κι η Πολιτεία.

 15. Αγοράζω χρόνια τώρα όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία μου από το internet. Από το Amazon αλλά και από το Taschen. Και η διαφορά τιμών είναι τόσο μεγάλη – και ο χρόνος που παίρνουν μέχρι να έρθουν τόσο σύντομος- που πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο ούτε καν να πάω μέχρι τα βιβλιοπωλεία. Κρίμα, αλλά από την άλλη ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του, ειδικά σε καιρό κρίσης. Και ο Ελευθερουδάκης έχει τεράστιο πρόβλημα, είναι γνωστό αυτό στην αγορά, και να λοιπόν και η αιτία..

 16. Ε, μα πες τα. Εγώ πλέον αγοράζω (σχεδόν αποκλειστικά) από το Amazon και το BookDepository. Mόνο για τα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων απευθύνομαι εδώ, και πάλι σε μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Προσωπικά με λυπεί που εξαιτίας αυτής της κατάστασης αναγκάζομαι να κάνω τις αγορές διαδικτυακά και να χάνω την αγαπημένη βόλτα στο βιβλιοπωλείο…

 17. Το άμαζον παιδια δεν χρεωνει μεταφορικα για ελλαδα αν ειναι πάνω από 25 λίρες, και αν ο seller είναι το ίδιο το amazon.co.uk.
  Τα τελευταια χρόνια έχουμε αγοράσει ένα ολόκληρο σπιτικο (που λέει ο λόγος) και μωρουδιακα με απίστευτες διαφορες. Για βιβλία και cd/dvd ούτε λόγος!
  Θα δικαιολογούσα μια μικρή διαφορά για το κατάστημα που έχει έξοδα ενοικιου, ρευματος, προσωπικου (γιατι ειναι αλήθεια οτι και αυτους τους βαραίνει περισσοτερο από μια αποθήκη στην αγγλία), αλλά οι διαφορές είναι τέτοιες που μας προσβάλλουν.

  Το ίδιο και με όργανα γυμναστικής από κεντρική ευρώπη. 900 με δωρεαν μεταφορικα αντι 1700 στον ελληνάρα αντιπρόσωπο.
  Ελεος!

 18. Παράδειγμα: Βιβλίο Jamie Oliver:
  ετήσιες πωλήσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Πανελλαδικά 100τεμάχια
  ετήσιες πωλήσεις AMAZON: +200.000 τεμάχια

  Αναλογία Τζίρου ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Πανελλαδικά στις Πωλήσεις του εκδοτικού οίκου Παγκοσμίως 0,05%
  Αναλογία Τζίρου AMAZON στις Πωλήσεις του εκδοτικού οίκου Παγκοσμίως +50%

  Τα νούμερα είναι προφανώς από το κεφάλι μου… πείτε μου όμως πως δεν είναι έτσι…

 19. Αναφορικα με την Πολιτεια, εχω να επισημανω οτι καποτε ειχε πραγματικα χαμηλες τιμες κι εκπτωσεις μεχρι που καποια στιγμη του απαγορευτηκε, προκειμενου να συμπορευεται με τους υπολοιπους και να μην χαλαει την αγορα! Αν ειναι δυνατον!!

 20. Αγαπω τα βιβλιοπωλεια για την ατμοσφαιρα τους, αλλά πρέπει να μ’αγαπουν back για να συνεχίσει αυτή η σχέση. Το τρίτο πρόσωπο (amazon) δίνει πολλά, και απο ξεπέτα θα γίνει ο μονιμος συντροφος

 21. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!
  ΩΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΝ ΕΝ ΜΕΡΗ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΟ ΣΑΣ!!!!!
  ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ????
  ΚΑΤΑ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 2 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟ!!!!!!!!
  ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΖΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Η΄ ΕΙΣΑΙ Η ΑΓΙΑΤΗ ΟΠΟΤΕ & Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ & ΤΟ Φ.Π.Α. & ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ!!!!!!
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΚΟΜΑ & ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΜΑΖΟΝ & ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ!!

 22. Είναι προφανές ότι τα ξενόγλωσσα βιβλία θα τα βρείτε πιο φθηνά στο Amazon απ’ ότι από τον Ελευθερουδάκη ή ακόμη κι από το Foyle’s του Λονδίνου. http://www.foyles.co.uk/Public/Shop/Detail.aspx?rowNum=1&itemId=6644314&searchBy=1&term=Jamie's+Great+Britain&quick=true

  Συγκρίνετε ένα διαδικτυακό κατάστημα με ένα τούβλινο, τη στιγμή που τα σταθερά τους κόστη απλά δεν είναι συγκρίσιμα.
  Για τον ίδιο λόγο άλλωστε έκλεισε το 2009 και η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders στην Αγγλία. Δεν μπόρεσε να «χτυπήσει» τις τιμές του Amazon.
  http://www.independent.co.uk/news/business/news/borders-uk-collapses-putting-1150-jobs-at-risk-1828696.html

  Επιπλέον. ο Ελευθερουράκης για να στοκάρει το βιβλίο του Oliver στο μαγαζί του, το έχει προπληρώσει. Επίσης δεν έχει το δικαίωμα επιστροφής που σημαίνει ότι αν δεν το πουλήσει (και σε αυτή την τιμή το ρίσκο είναι μεγάλο) θα του μείνει να το κοιτάει.

  Θα μπορούσε βέβαια για την εξυπηρέτησή σας να εγκαταστήσει τερματικά με σύνδεση στο internet ώστε να παραγγέλνετε τα βιβλία σας από το Amazon, αφού τα από τα ανακαλύψετε στα ράφια του και τα ξεφυλλίσετε, για να μην χρεώνεστε και το 3G, αλλά δε νομίζω πως ένα τέτοιο business model είναι βιώσιμο.

  Νομίζω πως η καλοπροαίρετη διάθεση και η κριτική σκέψη σε αυτή τη χώρα περνάει κρίση μαζί με την οικονομία.

  ΥΓ. Το κόστος αποστολής του βιβλίου το J. Oliver με express delivery από το Amazon ανέρχεται στα €58,71, οπότε η τιμή του Ελευθερουδάκη με άμεση παράδοση είναι 26% φθηνότερη.

  ΥΓ2. Για τη φίλη που αναρωτιέται τι θα πει «αυθεντικό αντίγραφο». Τα αυθεντικά αντίγραφα αναπαράγονται με την άδεια του καλλιτέχνη και υπογράφονται από τον ίδιο για την γνησιότητά τους. Δεν είναι επινόηση του Ιανού…

   1. Δεν καταλαβαίνετε πως θα προτιμούσαμε να ψωνίζουμε από σας. Απ’ τα τούβλινα καταστήματα. Γι’ αυτό γίνεται όλη η φασαρία. Με τις τιμές σας όμως δε βοηθάτε καθόλου. Πρέπει να κάνετε κάτι. Το ύφος είναι εύκολο αλλά σπαταλάτε την ενέργειά σας άδικα. To (κάθε) amazon είναι εδώ. Εμείς τη βρήκαμε τη λύση με το internet. Εσείς μαντέψτε ποιος βγαίνει τελικά χαμένος.

   2. κ τι θέλετε κ.Καστανιώτη να αφήνουμε κάτι παραπάνω για το οίκημα; το δια ταύτα είναι οι τιμές κ τίποτα άλλο. κ σε κάθε περίπτωση οι τιμές του Ελευθερουδάκη και του Ιανού είναι αδικαιολόγητα ακριβές και ήταν ανέκαθεν, πολύ πριν εμφανιστούν amazon κ λοιπά. όσοι αγοράζουν βιβλία τακτικά δεν είναι τυχαίο ότι κάνουν τάμα σε Πολιτεία κ Πρωτοπορία.
    και εν πάση περιπτώσει αντί να προβληματίζεστε από τα περισσότερα σχόλια κ να σκέφτεστε πως θα μπορούσαν τα βιβλιοπωλεία να προσεγγίσουν τους βιβλιόφιλους (που τους έχουν απωλέσει ως κοινό απο καιρό), θεωρείτε πιο σκόπιμο να είστε ειρωνικός.
    εν κατακλείδι συμφωνώ με τον kou kou roukou.

  1. Εφόσον μας τα λέτε τόσο ωραία και έχετε τόσο καλοπροαίρετη διάθεση, εξηγήστε μας, γιατί να αγοράσουμε το βιβλίο από τον Ελευθερουδάκη και όχι από το Amazon εν μέσω κρίσης; (και με κριτική σκέψη πάντα).

   Αυτό πως το σχολιάζετε;
   http://www.rednotebook.gr/details.php?id=3707

   1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο…
    αλλά σε ότι αφορά τα του «οίκου σας» το μόνο που βλέπω είναι να θεωρείτε ως επενδυτής ότι μόνο το κρατικό χρήμα μπορεί να σας σώσει. Καπιταλιστής με ξένα κόλυβα, κ. Καστανιώτη.

  2. Υπαρχει μεγαλη διαφορα μεταξυ κέρδους και αισχροκερδιας αγαπητε.
   Εν μέρει, οπως τα λες ειναι, και τους δικαιολογω για την υψηλοτερη τιμη εν σχεσει με το αμαζον, αλλα όχι για την ΤΟΣΟ μεγαλυτερη τιμη.
   Στην τελική, αν εκανε ο παπασωτηριου μια συμφωνια με το αμαζον, θα αγόραζε τα βιβλία σε τιμές κατώτερες απο αυτές που βρίσκουμε εμεις ως απλοί πελάτες λιανικης στο site. Και θα μπορούσε μετα να τα πουλήσει σε τιμές ελάχιστα αυξημένες από την Online τιμή.
   Τελοσπαντων, ο καθείς να κοιτάξει το συμφέρον του, και θα δουμε πως θα καταλήξει η αγορά στην Ελλάδα.

  3. Κύριε Καστανιώτη,
   αλήθεια; Αλήθεια το Βιβλοπωλείο ‘για να στοκάρει το βιβλίο … το έχει προπληρώσει’ ; Είστε εκδότης κι απορώ που δε γνωρίζετε πως ακόμα κι αν έχει προπληρώσει τον χ υπερδιάσημο, είναι τόσοι εκδότες που όχι θα προ- αλλά ούτε θα από-πληρώσει (στον αιώνα τον άπαντα), οπότε το κέρδος δεν το χάνει..
   Θα μπορούσα να απαντούσα σε ένα ένα τα επιχειρήματά σας. Τα ειλικρινή. Μα έχω μιά μεγάλη απορία:
   Εσείς, εκδότης τόσων τίτλων, τι κόπτεσθε κι υπερασπίζεστε μιά εμφανέστατη -απάτη ίσως όχι- γκάφα όμως, σίγουρα;
   Κι είναι ίσως ένδειξη της έπαρσης κάποιων επιχειρήσεων το ό,τι αντί να απολογηθούν οι ίδιοι και με ένα συγγγνώμη να διορθώσουν την κατάσταση (όπως θα τους συμβούλευε κάθε πρωτοετής Δημοσίων Σχέσεων) σιωπούν. Μήπως εσείς (που το θέμα δεν αφορά την επιχείρησή σας) να ακολουθούσατε το παράδειγμά τους;

 23. Κλασική περίπτωση επιχειρηματία στην Ελλάδα, που επειδή έπιασε το πόστο, που πρέπει να πληρώσει ένα κάρο λεφτά για την κρίση, αφού έχει όμως απολύσει και τους μισούς εργαζομένους, νερό στο κρασί του δε θέλει να βάλει… Και είναι βασικά Η επιχειρηματίας…
  Θα ήταν απορίας άξιο να γίνει μια επιστολή και να δούμε τι έχουν ν’ απαντήσουν…
  Well done nice blog!
  Spastos Petalakis, around and about in Athens…

 24. Υπάρχει απάντηση στο εξής ερώτημα: Μπορεί κάποιος επαγγελματίας (βιβλιοπώλης ή άλλος) να αγοράσει απευθείας από το Amazon (ή όποιο άλλο κατάστημα του εξωτερικού) και να πουλήσει νομίμως στην Ελλάδα, με όποιο ποσοστό κέρδους επιθυμεί? Το απαγορεύει κάποιος νόμος/διάταξη? Μήπως θα ήταν ένα ενδιαφέρον business model?
  (Χάριν ευκολίας ας μείνουμε στο παράδειγμα «ξενόγλωσσα» που δεν ισχύει και ο νόμος για την ενιαία τιμή βιβλιου)

 25. Όσα λέει ο κ. Ελευθερουδάκης δεν θα ‘πρεπε να αφορούν τους καταναλωτές!

  Το κείμενο είναι ευπρεπέστατο, ενώ η απάντηση εντελώς προσβλητική.

  Τα σχόλια πελατών (και απ’ ότι φαντάζομαι το συγκεκριμένο μπλογκ αγοράζει πολύ συχνά βιβλία, ενδεχομένως και από τον Ελευθερουδάκη) θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και όχι να αντιμετωπίζονται με ειρωνία.

  1. Η απάντησή μου αφορά τις καταγγελίες περί αισχροκέρδειας, όχι την ορθή διαπίστωση για τη διαφορά στην τιμή.

 26. κ. Καστανιώτη, με όλο το θάρρος, ως προς το
  «ΥΓ. Το κόστος αποστολής του βιβλίου το J. Oliver με express delivery από το Amazon ανέρχεται στα €58,71, οπότε η τιμή του Ελευθερουδάκη με άμεση παράδοση είναι 26% φθηνότερη.»

  Μια απλή παραγγελία που μπορεί να κάνει κάποιος μόλις τώρα στο amazon, δείχνει ότι η αποστολή του βιβλίου του Όλιβερ (που κάνει 10 λίρες) με express delivery Ελλάδα (1-2 μέρες) ανέρχεται στα 41,53 ευρώ. Άρα μας λείπουν 17,18 ευρώ. Με μια απλή αποστολή είναι 19,86 ευρώ.

  Γνωρίζουμε όλοι τα έξοδα ενός κανονικού βιβλιοπωλείου, και όπως είδατε, όλοι εξέφρασαν την αγάπη τους για τη βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο. Όταν, όμως, δεν γίνονται ούτε προσφορές όπως το περίφημο 3 for 2 που γίνεται στο Waterstone’s ή στο Foyles, ίσως θα έπρεπε και οι βιβλιοπώλες να βρουν κάποιους τρόπους να προσελκύσουν τον κόσμο.

   1. Ναι αλλά κατα λάθος πάτησες quantity 2 οπότε θα σου έρθουν 2 βιβλία άρα το κόστος του καθενός είναι 58/2=29 ευρώ

    Επίσης αν πατήσεις το κουμπάκι λίγο πιο πάνω που λέει FREE DELIVERY το βιβλίο αντί για 2 μέρες θα έρθει σε 4 (εξακριβωμένο από δεκάδες παραγγελίες που έχω κάνει) οπότε αξίζει την αναμονή 😉

 27. ωραια αφηστε τα βιβλια που βρισκουμε και εξωτερικο και Ελλαδα.
  Ερωτηση…: για πιο λογο ενα βιβλιο Ελληνα συγγραφεα,που εκδιδεται εδω Ελλαδα φθανει στο ραφι σε τιμη 20ευρω,που ειναι πλεον η στανταρ τιμη;και βλεπεις πρωτηε γραμμης βιβλια στο εξωτερικο με 9-10ευρω…;

   1. Σύμφωνοι υπάρχει η οικονομία μεγέθους αλλά τι γίνεται αν συγκρίνουμε τα ίδια μεγέθη;

    Δηλαδή ένα x βιβλίο που πουλάει 10.000 αντίτυπα στην Αγγλία (θα υπάρχουν και τέτοια … δεν είναι όλες οι εκδόσεις Harry Poter) με ένα y βιβλίο που πουλάει 10.000 στην Ελλάδα; Θα είχαμε την ίδια τιμή; Αμφιβάλο.

    Επίσης τι γίνεται με τα κόστη που είναι μικρότερα στην Ελλάδα;

 28. Τώρα που διαπίστωσα το πρόσωπο του ανθρώπου πίσω από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, δεν πρόκειται να αγοράσω ξανά βιβλίο των συγκεκριμένων εκδόσεων ΠΟΤΕ!

 29. Τη σύγκριση με τις τιμές του εξωτερικού και για τα δικά μας βιβλία την έχω υποστεί πάμπολλες φορές, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε μειώσει και τις τιμές όσο δεν πάει. Το ίδιο κι ο Νίκος Μεγαπάνος που προσπάθησε να κάνει μια ανάλυση εδώ: http://oceanidabooks.wordpress.com/2011/10/10/γιατί-είναι-τόσο-ακριβά-τα-βιβλία/

  Δυστυχώς την ίδια κριτική δέχονται και επαγγελματίες σε άλλους χώρους. Με το διαδίκτυο όλοι μας πλέον έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα απευθείας από το εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

  Είναι άδικο όμως τη στιγμή που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, όχι μόνο να χάνουν την πελατεία τους αλλά να τους κατηγορούμε και από πάνω.

 30. Κι εγώ κύριε Καστανιώτη την ίδια παραγγελία έκανα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως να αποθηκεύσω την ίδια εικόνα. Επίσης, μια ερώτηση: Βλέπω τιμή στο Items: 21,28 λίρες ενώ στην δική μου παραγγελία είναι 10,64 λίρες. Αφού κάναμε την ίδια ακριβώς παραγγελία, πως γίνεται αυτό;

 31. περιτό να σου πω ότι το ίδιο συμβαίνει με όλα τα προϊόντα και όχι μόνο με τα βιβλία.Τιμή κρέμας χόντος σέντερ 49 Ευρώ.Τιμή Άμαζον 18 Ευρώ.Προσωπικά ότι μπορώ να παραγγείλω από έξω το κάνω..και χέστηκα γιά τον Ελληνικό εμπορικό κόσμο.Μας γδέρνουν ζωντανούς.

 32. Επειδή είμαι αρκετά συχνός πελάτης του Ελευθερουδάκη, και του Παπασωτηρίου, και της Πολιτείας, και της Πρωτοπορίας, και μικρότερων βιβλιοπωλείων, και του Amazon, έχω βιώσει στο πετσί μου τη διαφορά των τιμών που περιγράφει το κείμενο, ειδικά σε βιβλία design, visual arts, και άλλα που αγοράζω. Προσπαθώ όσο μπορώ να επισκέπτομαι και «τούβλινα» βιβλιοπωλεία και να αγοράζω από αυτά όσο μου επιτρέπει το (ολοένα και περισσότερο μειωμένο) budget μου. Αυτό, επειδή προσωπικά θεωρώ ότι η εμπειρία της επίσκεψης σε πραγματικό βιβλιοπωλείο δε συγκρίνεται με κανένα Amazon. Επιλέγω να ψωνίζω και από «τούβλινα» γιατί θα ήθελα να έχω και αύριο, και σε έξι μήνες, και σε δύο χρόνια αυτή τη δυνατότητα επιλογής (καθόλου αυτονόητο τις εποχές που διανύουμε). Για ‘μένα θα ήταν μεγάλο πλήγμα ένας κόσμος χωρίς «τούβλινα» βιβλιοπωλεία. Φυσικά, συχνά καταφεύγω στο Amazon γιατί η διαφορά τιμής πολλές φορές είναι αποτρεπτική για το budget μου.

  Συμφωνώ απόλυτα με κείμενο αλλά καταλαβαίνω και την τοποθέτηση του του Αργύρη Καστανιώτη. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει άσπρο η μαύρο αλλά και πολλές διαβαθμίσεις του γκρι…

  Υ.Γ. Όπως επισημαίνει και πιο πάνω και ο «σπίρτο», δυστυχώς και στη δικιά μου μικρή πόλη (που υποτίθεται ότι είναι από τις «αναπτυγμένες») υπάρχουν μόνο δύο κανονικά βιβλιοπωλεία.

 33. σου χω κ για τα videogames.
  το νεο Zelda που βγηκε προχτες κανει στο πλαισιο 75 ευρω και στο amazon (49 lires) 56 ευρω.
  αστα ολα εδω ειναι ακριβα. παραγγελνω μονο απεξω.

  σημερα μαλιστα τσιμπισα το βιβλιο ALIEN: VAULT me 22 ευρω απο bookdepository
  http://thewoodencrown.tumblr.com/post/13204951939/the-postman-arrived-to-day-and-brought-me-this

 34. Το Amazon είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα, που ειδικά στην Αμερική, έχει επηρεάσει όλες τις αγορές. Στο χώρο του βιβλίου, απ’ όπου και ξεκίνησε, είναι ιδιαίτερα επιθετικό εφόσον πλέον δραστηριοποιείται και στο χώρο των εκδόσεων.

  Είναι ένα φαινόμενο με το οποίο η εκδοτική κοινότητα ασχολείται σε παγκόσμιο επίπεδο:
  http://www.marketplace.org/topics/world/french-booksellers-battle-amazon

  Είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω και να εξηγήσω αναλυτικά τα του κλάδου μας μέσα από ένα σχόλιο.

  Το μεγαλύτερο ζήτημα για εμένα όμως, όπως και για τον Σιφρίν (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=279471) δεν είναι αν στο μέλλον θα αγοράζετε τα βιβλία σας από ελληνικά βιβλιοπωλεία ή όχι αλλά τι είδους βιβλία θα εκδίδονται και θα διακινούνται. ο Panagiotis Thanopoulos παραπάνω ρωτάει γιατί τα βιβλία που όντως πουλάνε πολλά αντίτυπα δεν είναι φθηνότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα βιβλία καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής των βιβλίων που δεν πουλάνε ούτε 1000 αντίτυπα αλλά και πάγια έξοδα. Καλώς ή κακώς τα βιβλία δεν είναι τούβλα. Δεν υπάρχουν χρήσιμα (ευπώλητα) και άχρηστα βιβλία. Υπάρχουν βιβλία διαμάντια της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αγγίζουν και αγοράζονται από ένα μικρό κοινό αλλά κανονικά δε θα έπρεπε να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη. Ο εκδότης εν δυνάμει δεν κρίνεται από τον ισολογισμό του αλλά από τη λίστα των βιβλίων που προτείνει στο αναγνωστικό κοινό.

  Είναι προφανές πως αν οι αναγνώστες αποφασίσουν πως τα «τούβλινα» βιβλιοπωλεία είναι περιττά γιατί βρίσκουν τα βιβλία online σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή αυτά θα κλείσουν.

  Όπως είναι προφανές πως αν οι συγγραφείς επικοινωνούν το έργο τους απευθείας στους αναγνώστες μέσω του διαδικτύου θα κλείσουν οι εκδότες.

  Προσωπικά θεωρώ πως εκδότες και οι βιβλιοπώλες προσφέρουν υπηρεσία. Αποτελούμε μέρος ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ του συγγραφέα και αναγνώστη. Σίγουρα έτσι ξεκινήσαμε (http://www.youtube.com/watch?v=-6iMBf6Ddjk) αλλά στην πορεία, όσο η προσφορά κειμένων αυξήθηκε, οι εκδότες, που είναι και αυτοί που αναλαμβάνουν και το οικονομικό ρίσκο μιας έκδοσης, με τις επιλογές τους λειτούργησαν και ως διαμορφωτές του πολιτιστικού τοπίου. Αν αυτές τις επιλογές τις ορίζει η ελεύθερη αγορά τότε τα μόνα βιβλία που θα βρίσκετε στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή στις σελίδες του Amazon είναι τα βιβλία «κομμωτηρίου».

  Λέγοντας τα παραπάνω προσπαθώ να αναδείξω μια άλλη, λίγο παραμελημένη, διάσταση σε αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν «αγορά του βιβλίου» και εν μέρει να δικαιολογήσω και το θυμό μου.

  1. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον εκδότη και στον βιβλιοπωλη κι ας κάνουν κάποιες φορές και την ίδια δουλειά. Προφανώς ο εκδότης παίρνει ρίσκο (η έχει και έτοιμο μπέστ σελλερ απο κάποιο συγγραφέα) και πρέπει να ισοσκελισει έξοδα απο χασουρες με έσοδα από επιτυχίες.
   Προφανώς ο εκδότης οφείλει να εκδόσει όχι μόνο κέρδη αλλά και πολιτισμό και ποιότητα.
   Το τοπίο όμως λόγω της ηλεκτρονικής επανάστασης αλλάζει όπως αναφέρετε και μάλλον θα επιζήσουν οι καλύτεροι σε όλους του τομείς. Τιμή, ποιότητα, περιεχόμενο, ζήτηση, ευκολία κλπ.
   Το αμαζον πάντως από όσο γνωρίζω μπαίνει κι αυτό στο χώρο των αυτοεκδοσεων παρακάμπτοντας επι της ουσίας τους εώς τώρα εκδότες. Το τι θα προκύψει δεν το γνωρίζω, καθώς δεν έχω τόσο βαθειά γνώση σε αυτα τα θέματα.

  2. Θεωρώ την κριτική σας στην ελεύθερη αγορά άδικη. Η ελεύθερη αγορά δημιούργησε το φτηνό paperback non-fiction που με 10€ μας προσφέρει ειδικευμένες γνώσεις, μας προσφέρει επανεκδόσεις των Κλασικών με 4 και 5 και 6 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Καταλαβαίνω πως ο Νταν Μπράουν θα πουλήσει περισσότερο από τον Σκοτ Φιτζέραλντ, όμως ο αναγνώστης πρέπει να έχει την δυνατότητα να αγοράσει το ένα ή το άλλο. Η ιδέα του εκδότη σαν θεματοφύλακα πολιτισμού είναι αισθητικά αρεστή, στην πραγματικότητα όμως αντιβαίνει στην ίδια την λειτουργία των εκδοτικών οίκων που στο κάτω κάτω της γραφής είναι επιχειρήσεις και όχι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα (πόσα βιβλία άραγε έχετε αποφασίσει να μην εκδώσετε φέτος και με το δίκιο σας γιατί δεν θα κάλυπταν το κόστος τους;).

   Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να εξελίσσονται και να αλλάζουν, οι παλιές συνταγές με την τεχνολογική πρόοδο πλέον είναι όλο και πιο προβληματικές. Δεν είναι το amazon ο εχθρός, εχθρός του τούβλινου βιβλιοπωλείου είναι η φτηνές συνδέσεις στο διαδίκτυο και η μείωση του κόστους μεταφοράς. Γιατί οι Έλληνες εκδότες δεν δοκιμάζουν τα paperback αλλά επιμένουν στα σκληρά εξώφυλλα; Γιατί οι Έλληνες εκδότες δεν προσπαθούν να επανακυκλοφορήσουν σε φτηνές εκδώσεις Έλληνες κλασικούς συγγραφείς ή μεταφράσεις;

   Γενικά νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε πως ο κλάδος των εκδόσεων περνάει και αυτός κρίση, όμως η λύση βρίσκεται σε νέες, πρωτοποριακές ιδέες, σε νέους τρόπους παράδοσης των βιβλίων, με τον εκδότη να παρέχει υπηρεσίες στον συγγραφέα και τον αναγνώστη που οι νέοι τρόποι δεν παρέχουν (μεταφράσεις, παράδοση με τον βέλτιστο τρόπο, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, προσεγμένη παραγωγή στα βιβλία, ευκολία αγοράς).

   1. O καπιταλισμός φίλτατε, όπως αποδεικνύεται τρανά στις μέρες μας, θέλει να ιδιωτικοποιεί το κέρδος και να κοινωνικοποιεί το κόστος. Μια χαρά φάνηκε αυτή η νοοτροπία στο άρθρο που μας παρέπεμψε ο κ. Καστανιώτης

   2. Έχοντας διαβάσει το εν λόγω άρθρο θα έλεγα με σιγουριά πως ο Narrator τρολάρει…

 35. Η διαφορά στις τιμές είναι σε πολλά προϊόντα και όχι μόνο στα βιβλία. Ενδεικτικά αναφέρω κατηγοριες που έχει τύχει να συγκρινω.Παιδικά παιχνίδια επώνυμα (Lego,playmobil κλπ), ηλεκτρονικά, DVD / CD, παιχνίδια για κονσόλες, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, παιδικά ρούχα, φαρμακευτικά είδη (όχι φάρμακα ).
  Πραγματικά θα ήθελα πολύ σε κάποιο φόρουμ να δω τις απόψεις των Ελλήνων αντιπροσώπων και εισαγωγέων σχετικά με τις εκρηκτικές διαφορές στις τιμές προϊόντων. Και δεν αναφέρομαι σε τιμες δολαρίων αλλά ευρώ, από Γερμανία, Γαλλία, ή λιρών Αγγλίας. Για μένα αν το προϊόν έχει μία λογική διαφορά θα το αγοράσω και ας είναι κι ακριβότερο. Όταν όμως βλέπω διαφορές της τάξης του +100% σε σχέση με την τιμή που βρίσκω στο εξωτερικο (και με αποστολή!) δεν έχω κανένα ενδοιασμό για παραγγελία από έξω.
  Από την άλλη στις μέρες μας ακόμα και η μετακίνηση σε καταστήματα για έρευνα αγοράς προσθέτει σημαντικό κόστος. Γιατί να τρέχω να ψάχνω στα μαγαζιά κάτι, που με μικρότερο κόστος είναι στο σπίτι μου;
  Ενδεικτικά πάλι, υπνόσακος παιδικός στο Λητώ 53€ και από μαγαζί Αγγλίας πακέτο των 2 ίδιων ακριβώς υπνόσακων (μόνο τα σχέδια που είχαν πάνω άλλαζαν) 56€ με αποστολή.
  Παιχνίδι playmobil στην Ελλάδα 110 ευρώ (στην επίσημη αντιπροσωπεία) στο αμαζον Γερμανίας 50€ (με δωρεάν αποστολή σε μία βδομάδα).
  Τέλος ειδικά για το Αμαζον, το οποίο προφανώς πετυχαίνει καλύτερες τιμές αφου αγοράζει μεγάλες ποσότητες, ήθελα να σημειώσω την απίστευτη εξυπηρέτηση, που πολυ αμφιβάλλω ότι προσφέρουν ηλεκτρονικά μαγαζιά (και μη) στην Ελλάδα.
  Παραγγελία ενός βιβλίου και ενός ζευγαριού ακουστικών κόστους περίπου 70€ με τη δωρεάν αποστολή (7-10 εργάσιμες) ύστερα από ένα μήνα δεν έχει παραληφθεί. Αποστέλλω mail με εντελώς διακριτικό ύφος εξηγώντας το πρόβλημα και χωρίς καμία ένδειξη αγανάκτησης απλά ρωτώντας τις μπορεί να γίνει για να εντοπισθεί το πακέτο. Την επόμενη μέρα λαμβάνω email απολογίας στο οποίο μου αναφέρουν ότι μπήκε νέα παραγγελία με γρήγορη αποστολή και χωρίς καμία δική μου επιβάρυνση με σκοπό να μείνω ικανοποιημένος. Και παρόλο που δεν θεωρώ τον εαυτό μου κανένα μεγάλο πελάτη (έχω αγοράσει κάποια βιβλία και μερικά ηλεκτρονικά μέσα σε 10 χρόνια σχεδόν από την πρώτη μου αγορά). Εγώ είμαι για το αμαζον σταγόνα στον ωκεανό για τις πωλήσεις του. Κι όμως μου φέρονται όπως στον καλύτερο πελάτη τους.
  Για να μην αναφέρω τις άπειρες φορές που σε κριτικές προϊόντων διαβάζω δυσαρεστημένους πελάτες που επέστρεψαν κάτι απλα επειδή δεν τους άρεσε και πήραν κάτι άλλο. Ουτοπία ή υπερβολή;

 36. ξέρω ότι μιλάτε για βιβλία αλλά μια σύγκριση τιμών στο Mothercare ελλάδας και βρετανίας θα σας δείξει την ίδια πρακτική. Και μιλάμε για την ίδια εταιρία…

 37. Παλτό St Martins – 150 ευρώ μαζί με έξοδα αποστολής από Αγγλία, πρόπερσι.
  Ημίπαλτο St Martins αγορασμένο Ελλάδα πριν από 4 χρόνια, 250 ευρώ.

  Τα 100 ήταν τα διόδια.

 38. Η παράνοια της ελληνικής παραγωγής βιβλίου και της υπερτιμολόγησης της στο παρακάτω παράδειγμα. Το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη «Ο Τσε αυτοκτόνησε» κοστολογείται από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη 22.37 ευρώ http://www.gavrielidesbooks.gr/showtitle.aspx?vid=265 και σε ποιό φτηνή τιμή από την Πρωτοπορία στα 20.12 ευρώ, που θεωρώ ότι είναι από τις φτηνότερες στην αγορά http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/153172 . Η αγγλική έκδοση του «Ο Τσε αυτοκτόνησε» έχει ως κανονική τιμή 8.99 λίρες και στο amazon με έκπτωση 7.19 λίρες http://www.amazon.co.uk/Che-Committed-Suicide-Petros-Markaris/dp/1906413347/ref=ntt_at_ep_dpt_2. Και ρωτάω γίνεται σ’ αυτή την χώρα να πληρώνουμε μέχρι και την παγκόσμια φτηνή αστυνομική λογοτεχνία χρυσάφι;

 39. Με ξενίζει το ύφος των σχολίων του κ.Καστανιώτη. Ο έμπορος οφείλει να στοκάρει και να ρισκάρει προκειμένου να εξυπηρετεί την πελατεία του άμεσα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό τον διαφοροποιεί από τον απλό μεσάζοντα.
  Δραστηριοποιούμαι στον τομέα παροχής υπηρεσιών και δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να δικαιολογήσω σε πελάτη που τυχόν παραπονεθεί για τ fees μου, απαριθμώντας του με ύφος χιλίων καρδιναλίων τα πάθη του κλάδου μου.
  Η επιχείρηση Ελευθερουδάκης πέραν του ότι προσβάλλει κάθε βιβλιόφιλο με την ασχετοσύνη των εργαζομένων σ’αυτήν (τον Μισέλ Φάις τον είχε στη μεταφρασμένη λογοτεχνία, ένα απλό παράδειγμα) οι οποίοι συμπεριφέρονται λες και τα βιβλία τα έχουν γράψει οι ίδιοι και δεν τα πουλάνε απλώς, έχει πρωταγωνιστήσει στην επιβολή της ενιαίας τιμής του βιβλίου που ήταν σε βάρος του καταναλωτή.
  Πιστεύω ότι η πίεση προς επιχειρήσεις βιβλιοπωλείων και εκδότες πρέπει να ενισχυθεί και να διαδίδονται και οι διάφορες αυθαιρεσίες που κατά καιρούς γίνονται σε βάρος των συγγραφέων και περνούν στα ψιλά γράμματα. Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ένα προνομιακο πεδίο για κάτι τέτοιο.

  1. Αν ψάξεις λίγο καλύτερα κα ι ρωτήσεις θα μάθεις πως ο Ελευθερουδάκης μόλις πούλησε σχολικά βιβλία με έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% που προβλέπει ο νόμος περί ενιαίας τιμής, σύρθηκε στα δικαστήρια – όπου δικαιώθηκε- από κάποιους εκδότες φίλους των βιβλιόφιλων σαν και σένα.

 40. Μιας και αναφέρθηκε ο Μάρκαρης, να προσθέσω τον παραλογισμό ότι τα τελευταία του βιβλία (Ληξιπρόθεσμα δάνεια & Περαίωση) αναφέρονται στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά φτάνει στα ράφια το καθένα στην τιμή σοκ των 23,43 €.

  Για τα αγγλόφωνα αναφέρθηκα και παραπάνω, η Ευαγγελία Κεπετζή έκανε μια καλή ανάλυση.

  Θεωρώ ότι ένα ελληνικό μυθιστόρημα (και από τη στιγμή που δεν έχουμε την επιλογή του πολύ φτηνού paperback) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα δεκαπέντε ευρώ, τα οποία και αυτά είναι ήδη πολλά. Νομίζω όσο περνάει ο καιρός θα παρατηρήσουμε πτώση στις τιμές και να πλησιάζουν πιο πολύ στα 13 € ή και ακόμα χαμηλότερα. (και ας σημαίνει αυτό λίγο χαμηλότερης ποιότητας εκδόσεις, ως αναγνώστη με ενδιαφέρει περισσότερο το περιεχόμενο)

  ΥΓ: Γνωρίζω τον κ. Καστανιώτη και προφανώς έχω πολλούς τίτλους του στη βιβλιοθήκη μου. Είπε την άποψή του για τα ξενόγλωσσα στον Ελευθερουδάκη. Νομίζω ανέβηκαν άδικα οι τόνοι εναντίον του.
  Γενικά, έχει κάνει πολλές κινήσεις που δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τις οικονομικές δυνατότητες των αναγνωστών. Δίνει δωρεάν ορισμένα e-books και πριν την κυκλοφορία κάποιων νέων τίτλων αφήνει τον αναγνώστη να καθορίσει την τιμή του ηλεκτρονικού βιβλίου.
  Συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά αν ένας άσχετος διαβάσει τη συζήτηση μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Καστανιώτης έχει τον Ελευθερουδάκη και επιπλέον είναι ένας ακόμα evil Έλληνας εκδότης. Που δεν είναι σε καμία περίπτωση.

  1. Πολλά δίκια μπορεί να έχετε μα κάτι τρελό συμβαίνει:
   Την Κυρία Ελευθερουδάκη υπερασπίζεται ο Κύριος Καστανιώτης.
   Τον Κύριο Καστανιώτη υπερασπίζεται ο Κύριος Πλιώτας.
   Κανείς δε μιλά για τον εαυτό του σ΄αυτή τη συζητηση;

 41. Η πραγματικότητα είναι ότι η σύγκριση μεταξύ ηλεκτρονικών και παραδοσιακων «bricks-and-mortar» βιβλιοπωλείων είναι συντριπτικά υπέρ των πρώτων. Τόσο το επιχειρηματικό μοντέλο όσο και το μοντέλο της διοίκησης της εφοδιαστικής αλυσίδας δίνουν τη δυνατότητα στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία να προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, έστω κι αν αυτό έχει επιπτώσεις σε άλλους τομείς (παραθέτω αυτό το κατατοπιστικό άρθρο για τις αποθήκες της Amazon http://bits.blogs.nytimes.com/2011/09/19/inside-amazons-very-hot-warehouse/). Συνεπώς η σύγκριση είναι εκ των προτέρων ανισοβαρής. Νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να επικεντρωθεί στην υπερτιμολόγηση των βιβλίων από συγκεκριμένες αλυσίδες ελληνικών βιβλιοπωλείων.

 42. Παιδιά συμφωνώ απόλυτα με το ποστ, αλλά δε χρειάζεται να αραδιάζετε και προϊόντα τύπου βιντεοπαιχνίδια, CD, κλπ. Στη χώρα μας και το σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιο ακριβό. Αυτό πώς εξηγείται ; Ότι ο Jacobs στην Ισπανία μπορεί να κάνει 1,20 και στην Αθήνα 3,50 π.χ. (και μιλάω για τα Carrefour , όχι για διαφορετικές αλυσίδες) ; Για το ίδιο καλάθι προϊόντων στην Ισπανία έδινα 20 περίπου ευρώ και εδώ χρειάζομαι πάνω από τα διπλά. Οπότε παίζει σίγουρα και κάτι που δεν υπολογίζουμε, δεν έχουμε σκεφτεί, δεν ξέρω.

 43. Επίσης : μπορείτε να κλείνετε μία φορά το χρόνο (και νωρίς) φτηνά εισιτήρια για Αγγλία/ Σκωτία και να γυρνάτε με βαλίτσες γεμάτες με βιβλία από δεύτερο χέρι που οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 1 έως 3 λίρες;

 44. Πριν χρόνια έψαχνα για κάποιο από τα βιβλία της σειράς των ημερολογίων του Adrian Mole της Sue Townsend- μάλλον το the cappuccino years. Έφτασα μέχρι τον εκδοτικό οίκο μπας και το έβρισκα πιο φτηνό. 25 ευρώ , φιλική τιμή μου είπε ο κύριος εκδότης. Έφυγα τρέχοντας κι από τότε αγοράζω σταθερά όλα τα αγγλόφωνα βιβλία -όχι μόνο της Townsend- στην πρωτότυπη, paperback έκδοση. Εγγυημένα φθηνά (και δεν κινδυνεύω να χρυσοπληρώσω καμιά κακή μετάφραση- άλλη πικρή ιστορία κι αυτή)

 45. Να συμπληρώσω πως το Amazon.co.uk όταν η αγορά γίνεται από Ελλάδα, χρησιμοποιεί ελληνικό ΑΦΜ. Δείτε το scan εδώ για του λόγου το αληθές: http://i.imgur.com/SMSeV.jpg
  Έτσι, η απόδειξη που παίρνεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το εθνικό μας σπορ της συλλογής αποδείξεων. Βέβαια πληρώνεις και τον υψηλό Ελληνικό ΦΠΑ.

  Το συμπέρασμα είναι πως οι Έλληνες έμποροι γενικά ζουν 200 χρόνια πίσω. Τότε που εκ των πραγμάτων είχες (σχεδόν) μονοπώλιο στην περιοχή που είχες το κατάστημα σου και ζητούσες όσο ήθελες.

 46. Με καθυστέρηση μπαίνω στη συζήτηση (τώρα την είδα από το buzz) αλλά νομίζω ότι ο ιστολόγος τη θέτει σε εντελώς λάθος βάση -ή μάλλον: σε σωστή βάση όσον αφορά τον αγοραστή, αλλά σε εντελώς λάθος βάση όσον αφορά τις κατηγορίες που διατυπώνει κατά των ελληνικών τούβλινων βιβλιοπωλείων.

  Το θέμα είναι ότι τα συγκεκριμένα βιβλία είναι προσφορές του Amazon.co.uk, αλλά η τιμή στα αγγλικά τούβλινα βιβλιοπωλεία φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, το πρώτο βιβλίο, που πουλιέται 10 λίρες από την Άμαζον, έχει RRP (συνιστώμενη τιμή λιανικής) 30 λίρες, δηλαδή κάπου 35 ευρώ, όχι πολύ μακριά από τα 43 του Ελευθερουδάκη αν πάρουμε υπόψη το κόστος μεταφοράς και το ρίσκο του βιβλιοπώλη να του ξεμείνουν τα πανάκριβα βιβλία απούλητα χωρίς δυνατότητα επιστροφής, όπως σωστά επισήμανε ο Αργύρης Καστανιώτης, και περιέργως πέρασε ασχολίαστο.

  Ξέρω βέβαια ότι πολλά τούβλινα βιβλιοπωλεία στην Αγγλία πουλάνε χαμηλότερα από την συνιστώμενη τιμή, αλλά όχι στο 1/3 φυσικά! Οπότε, με λύπη μου διαπιστώνω ότι το αρχικό άρθρο είναι παραπλανητικό όσον αφορά τα κέρδη των ελληνικών τούβλινων βιβλιοπωλείων. (Χωρίς να διαφωνώ για την Πολιτεία, είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλιοπωλεία -αλλά και ο αθηναϊκός Ιανός καλός είναι νομίζω).

  Και κάτι ακόμα, επειδή ζω στο εξωτερικό για μεγάλα διαστήματα: μια ντουλάπα που αγόρασα από το ΙΚΕΑ του βελγικού Λουξεμβούργου έκανε 750 ευρώ, ενώ ο ίδιος ακριβώς συνδυασμός (ίδιο μοντέλο, ίδια συρτάρια, ίδια όλα) στο ΙΚΕΑ των Σπάτων, μία μέρα νωρίτερα, έκανε 1050. Ο ΦΠΑ την εποχή εκείνη ήταν μεγαλύτερος στο Βέλγιο απ’ό,τι στην Ελλάδα (έκτοτε ο ελληνικός ανέβηκε πολύ βέβαια).

  1. Καλύτερα να μην το πιάσουμε το θέμα ΙΚΕΑ. Γιατί ο Φουρλής ψάχνει κανονικά για μαλάκες. Μια βόλτα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά sites θα σας πείσει.

   Παράδειγμα:
   Καρέκλα τραπεζαρίας Ingolf (νομίζω) στον περισυνό κατάλογο € 49, στο φετινό €69 (40% άυξηση). Στην υπόλοιπη Ευρώπη από €45 μέχρι €.55. Όταν ρωτήσαμε γιατί υπάρχει τέτοια άυξηση μας απάντησαν «λόγω άυξησης του ΦΠΑ».

 47. Δυστυχώς, είναι πολλοί κ πολλές εκεί έξω (κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας) που δε γνωρίζουν τι πάει να πει αγορές μέσω internet και «αναγκαστικά» δίνουν τα 40 ευρώ στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

 48. Η διάφορα στην τιμη είναι τόσο μεγάλη που δεν δικαιολογείται ούτε με το ΦΠΑ, ούτε με τα έξοδα. Είναι καθαρή αισχροκέρδεια. Οι Έλληνες συγγραφείς που θέλουν 25 Ε για ένα βιβλίο τους θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να τρελαθω και ίσως τότε μονο να αγοράσω ένα βιβλίο τους. Να βρουν τον τροπο να μειώσουν τις τιμές τους.
  Το Amazon δεν καταστρέφει την ανάγνωση την φέρνει πιο κοντά στον μέσο καταναλωτή.
  Και εμένα μου αρέσουν τα βιβλιοπωλεία, μου αρέσει η μυρωδιά του χαρτιού αλλα σε 10 χρόνια μάλλον δεν θα υπάρχει τυπωμενο χαρτί σπίτι μου. Η νοσταλγία είναι ωραία αλλα η ζωή συνεχίζεται.

  1. @Sorotos: Καλά όλα αυτά και συμφωνώ μαζί σου, με μια σημαντική όμως ένσταση: οι συγγραφείς δεν αποφασίζουν οι ίδιοι την τιμή των βιβλίων τους. Μάλιστα στην πλειοψηφία τους δεν επωφελούνται καν όσο θα νόμιζε κανένας από την τιμή. Αν εξαιρέσεις τους επιτυχημένους, οι περισσότεροι παίρνουν γύρω στο 10, 12% της τιμής του βιβλίου (κι αυτό με βάση τα στοιχεία που τους δίνει ο εκδότης, χωρίς οι ίδιοι να έχουν τρόπο να ελέγξουν τις ακριβείς πωλήσεις τους) χωρίς, από όσο ξέρω, προκαταβολές και πληρωμές στο στιλ των συγγραφέων του εξωτερικού. Μπορείς, λοιπόν, να καταλάβεις ότι οι αξιόλογοι συγγραφείς – που δεν είναι η Μαντά ή η Δημουλίδου να πουλάνε τα βιβλία με την οκά και να διαπραγματεύονται και καλύτερα συμβόλαια κ.λπ. – τελικά ελάχιστα χρήματα κερδίζουν. Και δεν έχουν αυτοί την απαίτηση να κοστίσει το βιβλίο 20 ή 25 ευρώ – το πιθανότερο είναι ότι δεν ρωτούνται καν για την τιμή. Οπότε την οργή μας καλό θα ήταν να την απευθύνουμε στα άλλα μέρη της αλυσίδας, τα οποία και επωφελούνται τελικά. Με τον συγγραφέα καλύτερα, νομίζω, να θυμώσουμε αν το βιβλίο του που αγοράσαμε είναι σκουπίδι – και δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ θα θυμώσω για ένα βιβλίο-σκουπίδι, ας το πλήρωσα και στη μισή τιμή.

   (Μου κάνει εντύπωση, πάντως, που στην όλη συζήτηση κανένας σχεδόν δεν σημειώνει ότι ο ίδιος ο δημιουργός του έργου έχει τελικά ελάχιστο μερίδιο από τα κέρδη, αλλά να δεχτώ ότι για εμάς τους αγοραστές δεν έχει τόση σημασία αυτό, ούτε έχει να κάνει με την τελική τιμή που πληρώνουμε – αφού προφανώς όταν πληρώνουμε ένα βιβλίο δεν πληρώνουμε τον συγγραφέα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται.)

  2. @ Sorotos Λέτε ‘Οι Έλληνες συγγραφείς που θέλουν 25 Ε για ένα βιβλίο τους..’ μα σας διαβεβαιώνω πως οι Έλληνες συγγραφείς ευχαρίστως θα σας έδιναν €25 για να πάρετε το βιβλίο τους. Μόνο που.. προκειμένου να το βρείτε στο ράφι τα δίνουν αλλού.

 49. Θέλω να προσθέσω κάποιες καινούργιες σκέψεις επί του θέματος τιμών, κλπ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που κατηγορούν τον Ελευθερουδάκη, τον Ιανό, κ.ά., θάπρεπε, αφού είναι άνθρωποι του πνεύματος (αλλιώς δεν θα ασχολούντο με βιβλία), να είναι σε θέση να δουν τα πράγματα και από μία αντίθετη οπτική γωνία. Εξηγώ:

  1. Τα τελευταία 3 χρόνια, με τις πορείες και διαδηλώσεις (δίκαιες ή άδικες), και αποκλεισμούς δρόμων (άδικους), τα περισσότερα καταστήματα του κέντρου ήταν κλειστά επί πολλές ημέρες. Αλλά και αν ήταν ανοιχτά, ο κόσμος δεν πήγαινε για ψώνια, επειδή φοβόταν τις φασαρίες. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, πολλά καταστήματα του κέντρου έκλεισαν πολύ πριν την εμφάνιση της κρίσης, εξαιτίας των μαχών που έγιναν στο κέντρο. Μπορεί και κάποιοι από σας που γράφετε περί τιμών, επηρεασμένοι από το λαϊκισμό που διακρίνει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές μάζες, να συμμετείχατε στις καταστροφές βιτρινών ή και δημόσιας (δηλαδή δική μας) περιουσίας. Το κάθε Amazon δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Άλλος ένας λόγος που μπορεί να κρατά τις τιμές χαμηλά.
  2. Πριν παραγγείλει κανείς βιβλία στο Amazon, περνάει πρώτα από τον Ελευθερουδάκη, τον Ιανό, κ.ά., ξεφυλλίζει τα βιβλία που υπάρχουν στα ράφια τους, και μετά τα παραγγέλνει από το Amazon. Για τα περισσότερα βιβλία, νειδικά για τα λευκώματα, αν δεν τα έβλεπε στο τούβλινο βιβλιοπωλείο, θα τα αγόραζε από το Amazon διαδυκτιακά σα «γουρούνι στο σακί».
  3. Μην ξεχνάμε ότι την παραγγελία μας στο Amazon την διεκπεραιώνουν εξαθλιωμένοι Ασιάτες, συνήθως κλεισμένοι σε ανήλια υπόγεια, με μισθούς αδιανόητους για μας τους δυτικούς. Άλλος ένας λόγος που μπορεί να κρατά τις τιμές χαμηλά.
  4. Η μέχρι τώρα συζήτηση περί χαμηλών τιμών μου θυμίζει φίλη μου στη Θεσσαλονίκη που περνούσε τα σύνορα και πήγαινε στην Βουλγαρία να ψωνίσει φτηνότερα παπούτσια και ρούχα. Τώρα η κόρη της δε βρίσκει δουλειά «ούτε σαν πωλήτρια», όπως μου παραπονέθηκε. Όταν της θύμισα ότι η ίδια πήγαινε στην Βουλγαρία για ψώνια και δε στήριζε την αγορά της πόλης της, μου ‘κανε την άσχετη …. «εγώ θα σώσω την Ελλάδα» με ρώτησε. Ε, λοιπόν ναι, ο κάθε ένας από μας και τελικά όλοι μαζί θα σώσουμε τη χώρα μας, σταματώντας να βλέπουμε μόνο τον προσωπικό μας μικρόκοσμο.

  1. Σωστα….γιατι αν δεν περασεις απο Ιανο και ΕΛευθερουδακ, πως θα στηριξεις τις απολησεις εργαζομενων και τις υποπληρωμενες εργατοωρες…?
   Απο το παλιοAmazon?
   Δεν γινεται?
   Στις ποσες ωρες ΜΕGA κανετε διαλειμμα για κιτ κατ?

   Χαμογελατε…

  2. Απαντήσεις:
   1. Αρκετοί από όσους πάνε στις διαδηλώσεις ψωνίζουν και βιβλία. Αν περάσετε μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία του κέντρου θα δείτε έκπληκτη ότι στα πρώτα σε πωλήσεις είναι τα βιβλία της Ναόμι Κλειν, του Μπογιόπουλου και του Roche. Επίσης απορώ πως τα καταστήματα των προαστίων που δεν έχουν προβλήματα με διαδηλώσεις δεν είναι φτηνότερα όπως θα περιμένατε.

   2. Μη τους βάλετε καμιά ιδέα τώρα και μας χρεώνουν και είσοδο! 🙂

   3. Ενώ οι εργαζόμενοι στον Ελευθερουδάκη περνάνε ζωή και κότα … άλλα μαθαίνω σε κάτι διαδηλώσεις που πετυχαίνω έξω από τα κεντρικά τους.

   4. Την Ελλάδα δεν θα τη καταστρέψω εγώ που δεν πληρώνω ένα βιβλίο 300% πάνω από το Amazon. αλλά ο βιβλιοπώλης που αποφασίζει να το πουλήσει 300% πάνω προκειμένου να μου τα αρπάξει τη μια φορά που θα τον έχω ανάγκη (για δώρο, γιατί βιάζομαι κλπ). Αυτός επέλεξε να με έχει πελάτη μια φορά που θα τον έχω ανάγκη και όχι κάθε μέρα.

 50. Είμαστε ήδη στα 90 comments, αλλά θα ήθελα να επισημάνω κι εγώ κάποια πράγματα.

  Όλοι και όλες συμφωνούμε ότι από πλευράς τιμής το Amazon συμφέρει, πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Έχει πολύ πολύ χαμηλότερες τιμές. Γι’ αυτό προσωπικά χρόνια τώρα όλα τα αγγλόφωνα βιβλία μου τα παίρνω από το Amazon. Και όχι μόνο για τις τιμές, αλλά και γιατί, απλά, το Amazon έχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία βιβλίων.

  Σε σχέση με τις τιμές του Ελευθερουδάκη, το ζήτημα είναι αν πρόκειται για (εντελώς) ασύμφορες τιμές ή για αισχροκέρδεια (κέρδη πάνω από τα κανονικά)

  Φαίνεται πως ο Ελευθερουδάκης προπληρώνει για τα αγγλόφωνα βιβλία, αντίθετα με τα ελληνικά. Επίσης, έχει σαφείς διαφορές αυτός, ενα τούβλινο βιβλιοπωλείο σε σχέση με ένα ηλεκτρονικό (νοίκι, αναλογικά με τον όγκο πωλήσεων έχει περισσότερους υπαλλήλους, μικρότερο κατάλογο κλπ). Αυτά τα μειονεκτήματα τα έχουν και τα τούβλινα βιβλιοπωλεία στην Αγγλία – γι’ αυτό και το Amazon τα κλείνει το ένα μετά το άλλο και γι’ αυτό και τα τούβλινα βιβλιοπωλεία στην Αγγλία δεν έχουν τιμές σαν του Amazon (δείτε και το σχόλιο του Νίκου Σαραντάκου). Τέλος, ο όγκος πωλήσεων του Ελευθερουδάκη δε συγκρίνεται με τον όγκο πωλήσεων του Amazon και τη διαπραγματευτική ισχύ που του δίνει αυτό.

  Νομίζω λοιπόν ότι δεν πρόκειται για αισχροκέρδεια στην περίπτωση του Ελευθερουδάκη. Πρόκειται για ασύμφορο μοντέλο πωλήσεων (για το βιβλιοπωλείο) και ασύμφορες τιμές (για τους καταναλωτές). Αυτό δε σημαίνει ότι θα το αντιμετωπίσω «εθνικά» ή «φιλανθρωπικά» το θέμα και θα αγοράζω από τον (όποιο) Ελευθερουδάκη – πόσο μάλλον που για μένα οι «επιλογές» του και το ξεφύλλισμα δε λένε και πολλά.

  Αλλά το να κατανοούμε τα πράγματα και να ξέρουμε τι ακριβώς μας φταίει είναι σημαντικό γιατί μας κάνει και στοιχειωδώς αποτελεσματικούς στη (δίκαιη) διαμαρτυρία μας – αλλιώς είμαστε μέσοι γκρινιάρηδες Ελληναράδες καταναλωτές.

  1. «Πρόκειται για ασύμφορο μοντέλο πωλήσεων (για το βιβλιοπωλείο)»
   Αυτό είναι το λογικό μοντέλο πωλήσεων … το να προπληρώνεις δηλαδή το στοκ σου. Δεν μπορείς να έχεις επιχείριση χωρίς ρίσκο.

   Επίσης το ερώτημα «ασύμφορες τιμές ή αισχροκέρδεια» δεν θέλει και πολύ μελέτη όταν μιλάμε για τιμές 300% πάνω!

   Η εκτίμησή μου είναι κακώς δεν είμαστε αρκετά «γκρινιάρηδες Ελληναράδες» ή είμαστε μόνο στα λόγια, γιατί οι Γερμανοί για παράδειγμα ξέρουν πολύ καλά να τιμωρούν όσους αισχροκερδούν και βλέπουμε πολύ καλά τι τιμές έχουν πετύχει.

   1. Δεν ξέρω αν είναι «λογικό» ή όχι, πάντως τα βιβλιοπωλεία δεν προπληρώνουν τα ελληνικά τους βιβλία, πληρώνουν εκ των υστέρων για όσα αντίτυπα και αν πουληθούν.

    Το ότι θέλει μελέτη φάνηκε από το πόσα πράγματα αποδείχτηκε ότι αγνοούσαμε όσοι ήμασταν έτοιμοι να σχολιάσουμε.

    «Μέσος γκρινιάρης Ελληναράς καταναλωτής» δεν είναι αυτός που διεκδικεί καλύτερη τιμή, αλλά αυτός που ερμηνεύει όποια διαφορά στην τιμή ως κλεψιά.

  2. Μια επισήμανση: μπορεί κάποια λευκώματα και βιβλία μαγειρικής να κοστίζουν, αλλά τα μυθιστορήματα στα τούβλινα βιβλιοπωλεία της Αγγλίας είναι πολύ φθηνά, πολύ κοντά στις τιμές του Αμαζον και η μέρα με τη νύχτα με την Ελλάδα.

 51. Κύριε Narrator με υπερηφάνεια δηλώνω ότι ποτέ δεν έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και δεν θα ψηφίσω αυτό τον σχιζοφρενικό συνδυασμό προσώπων και ιδεολογιών ούτε σε μελλοντικές εκλογές.

  DrAluca : κατ εμέ ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη κάποιοι «γραφικοί» επιχειρηματίες που δίνουν δουλειά σε κόσμο. Τώρα τα υπόλοιπα ειρωνικά σας σχόλια δεν θα τα σχολιάσω απλώς κατεβάζουν το επίπεδο της συζήτησης.

  Κε P. Thanopoule : Μάλλον δεν είστε έμπορος οπότε δεν ξέρετε ότι οι πωλήσεις από κεντρικά καταστήματα είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις πωλήσεις των προαστιακών. Συχνά τα περιφερειακά είναι ζημιογόνα, αλλά συντηρούνται από τα κεντρικά.
  Επίσης έχετε σκεφτεί ποτέ ότι είναι καλύτερα μια επιχείρηση να διώξει μερικούς υπαλλήλους μήπως και καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να μην κλείσει ; Τα λέω αυτά γιατί και εγώ αύριο από τους 5 υπαλλήλους που έχω θα απολύσω τον ένα μπας και καταφέρω να μην κλείσω τελείως.
  Κουράστηκα ποια να πιστεύουν όλοι ότι εμείς οι μικροεπιχειρηματίες/έμποροι «πίνουμε το δίκαιο ιδρώτα του λαού» ….και τα παρεμφερή λαϊκίστικα …..
  Τέλος, πιστεύω ότι οι πράξεις μας έχουν επιπτώσεις και όλοι είμαστε συνδεδεμένοι σε μία επιτυχία ή σε μία αποτυχία. Τον πελάτη τον έχουμε ανάγκη εμείς οι έμποροι αλλά και ο πελάτης έχει εμάς ανάγκη. Δεν θάπρεπε να είναι μια ανταγωνιστική σχέση αλλά μία σχέση συνεργασίας. Πώς όμως να το δει ο ¨Έλληνας πελάτης αυτό όταν επί 30 -35 χρόνια του πιπιλίζουν το μυαλό ότι όποιος είναι επιχειρηματίας/έμπορος είναι απατεώνας και το κέρδος έχει δαιμονοποιηθεί ως έννοια και λέξη ; !!!!!
  Ενώ αντίθετα όποιοι κάνουν δουλειές με το δημόσιο είναι άγιοι και δεν ελέγχονται από κανέναν ενώ εμείς είμαστε πάντα στο στόχαστρο.
  Φτάνει πια !
  Κάντε ένα blog και διαμαρτηριθήτε για τους «δημόσιους λειτουργούς» πού δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους και για όλους αυτούς τους κυφίνες των υπουργείων που μουντζουρώνουν χαρτιά και τους πληρώνουμε … αφήστε το εμπόριο στην ησυχία του ….

  1. Κα Νικολακοπούλου δεν δαιμονοποιώ το κέρδος αλλά το υπερκέρδος… ή αλλιώς το ευρέως διαδεδομένο ελληνικό φαινόμενο της ΑΡΠΑΧΤΗΣ !

   Επίσης δεν γενικεύω βάζοντας απέναντι όλους τους επιχειρηματίες. Υπάρχουν και αυτοί που κινούνται σε λογικά πλαίσια κέρδους, στήνουν μια σωστή σχέση με εργαζόμενους και πελάτες και δεν μας περιμένουν στη γωνία. Αντίθετα εσείς αν τσουβαλιάζετε όλους τους επιχειρηματίες σε καλούς απέναντι στους κακούς δημόσιους γραφειοκράτες.

   Όσο για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που πρέπει να κάνετε αφού δεν πάτε καλά, κάντε τις. Αλλά να υποθέσω ότι όταν πάνε (ή όταν πήγαιναν) καλά οι δουλειές θα κάνετε αυξήσεις και θα μοιράζετε μπόνους;;

  2. Ειπα εγω την λεξη «γραφικος»?
   Δεν νομιζω αγαπητη….Οταν ομως σε αντιπαραδειγμα του οποιου «Αμαζον», ερχεται ο Ελευθερουδακης, και δη δε ο Ιανος, οικοι οι οποιοι ως γνωστων «πινουν» τους εργαζομενους τους, αλλα ΚΑΙ τους εκδοτες με τους οποιους συνεργαζονται, και οι οποιοι πανευκολα κανουν απολυσεις (λογο πολλων δικαιολογιων) αλλα ΚΑΜΙΑ αυξηση η μπονους (λογο αναλογων δικαιολογιων), τοτε μπορουμε να μιλαμε για παραπληροφορηση….Ειτε εσκεμμενη ειτε οχι…
   Ελπιζω στο δευτερο. Γι αυτο και προσπαθω να βρω τα αιτια αυτης της παραπληροφορησης (της μη εσκεμμενης). Και η μονη λογικη εξηγηση ειναι οι πολλες ωρες Μega….
   Και μια συμβουλη…οταν παψετε να βλεπετε τον πολιτη ως πελατη, αλλα ως ανθρωπο με αναγκη (την οποια καλυπτει μια υπηρεσια, η ενα προιον) τα ξαναλεμε…

   Χαμογελατε…

 52. Μη λέτε ανακρίβειες (για να το θέσω ευγενικά), για τα «τούβλινα» βιβλιοπωλεία στην Αγγλία. «Τουβλινότατο» είναι π.χ. το WHSmith, αλλά πουλάει το βιβλίο του Oliver στις 14 λίρες (55% έκπτωση).

  http://www.whsmith.co.uk/CatalogAndSearch/ProductDetails.aspx?productID=35295501

  Jamie’s Great Britain
  Jamie Oliver
  RRP £30.00 Saving £16.01 (53%)
  £13.99

  Όσο για τους Έλληνες εκδότες, μπορούν να κάνουν όσες αναλύσεις θέλουν – και δεν αποκλείεται να έχουν δίκιο σε κάποια ζητήματα. Από εκεί και πέρα, αφού δεν θυμόνται πως είναι έμποροι, θα τους το θυμίσω εγώ: δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αγοράσω ξανά από άτομα που θέλουν να βγουν κι από πάνω. Θα μεταφέρω τα σχετικά σχόλια σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς και συγγραφείς. Δέκα από εδώ, είκοσι από εκεί, αρκετές χιλιάδες ευρώ θα μαζευτούν σε λίγο καιρό. Έτσι απαντάμε εμείς οι ανίδεοι.

  Τέλος, έχω βαρεθεί να διαβάζω για έλλειψη αναγνωστικού κοινού. Αναγνωστικό κοινό υπάρχει, απλώς δεν αντέχει να διαβάζει ατάλαντους* και να τους πληρώνει πλατίνα. Δεν ενδιαφερόμαστε για κολλητούς και κριτικού που εναλλάσονται και αλληλοσυγχαίρονται, σε πολιτικοεκδοτικούς κύκλους μιας κληρονομικής «μεταπολίτευσης».

  * Μετά μιλάνε για τη «σιωπή» των «ανθρώπων του πνεύματος». Πράγματι, υπάρχει σιωπή, γιατί δεν έχουν να πουν κάτι. Ποτέ δεν είχαν. Όσο για το πνεύμα, προφανώς κάποιος είχε αρκετό πνεύμα για να τους κάνει «γνωστούς».

 53. Αγαπητή Ελένη Νικολοπούλου, χαίρομαι για εσάς, λυπάμαι για το Πασόκ που χάνει τέτοιο άξιο δείγμα ψηφοφόρου του. Δεν θέλω να κάνω άλλες υποθέσεις για το τι ψηφίζετε γιατί πλέον δεν έχει πλάκα.

  Σον κ. Καλημέρη που αναρωτιέται πιο πάνω, απαντώ ρητά και κατηγορηματικά πως όχι, οτιδήποτε έγραψα για τον καπιταλισμό εις απάντηση αυτών που έγραφε ο κος Καστανιώτης δεν ήταν καθόλου τρολάρισμα. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι η πολιτική δεν έχει θέση στη συζήτηση.
  (τρόλαρα λίγο την φίλτατη Ελένη, γιατί εντάξει, το να της απαντήσεις σοβαρά είναι χάσιμο χρόνου).

  1. Στο άρθρο εκφράζεται η άποψη πως οι εκδόσεις θα έπρεπε να είναι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ώστε μα μην επηρεάζονται οι επιλογές τους αποκλειστικά από την αγορά:

   «O χαρακτηρισμός ενός νομικού προσώπου ως μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό που του έχουν δώσει οι ιδρυτές του και προκύπτει από το καταστατικό, κρίνεται σε κάθε περίπτωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔOY, γιατί εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά. Ένα νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει να χρησιμοποιεί το όποιο οικονομικό πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του σκοπού του, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιεί διανομή κερδών. Eπιβάλλεται να λειτουργεί με αρχές εξυπηρέτησης του κοινωφελούς σκοπού για τον οποίο έχει ιδρυθεί, η ωφέλεια από τη δραστηριότητά του δεν αφορά αποκλειστικά τα μέλη, αλλά μεγαλύτερες ομάδες και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με την επιχείρηση.»

   Οι καπιταλιστές έχουν σα στόχο το κέρδος, σωστά;

   1. Όταν μιλάμε με καπιταλιστές πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις.
    Συγκεκριμένα από το εν λόγω άρθρο:
    «…σε συνδυασμό με γενναιόδωρες κρατικές ενισχύσεις»
    «…Το γαλλικό ΕΚΕΒΙ, επίσης, που διαχειρίζεται 37 εκατ. ευρώ ετησίως, διοχετέτευσε πρόσφατα 10 εκατ. στην ψηφιοποίηση βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε ν’ αναχαιτίσει τις μονοπωλιακές πρακτικές της Google, δίνοντας ένα εκατομμύριο ακόμα για τη μετάφραση γαλλικών έργων σε ξένες γλώσσες» (κρατικές επιδοτήσεις υποθέτω)
    «…που τους παρέχει άτοκα δάνεια για τον εκσυγχρονισμό τους…»
    «…Οι ποσότητες μάλιστα των βιβλίων που αγοράζονται από το κράτος κάθε χρόνο, έναντι 11,3 εκατ. ευρώ…»

   2. Μάλλον το «διαβάζω πίσω από τις λέξεις» σημαίνει «συγκρατώ ότι με συμφαίρει» ή «ότι στηρίζει τις δοματικές απόψεις μου» γιατί ούτε την εισαγωγή του άρθρου δε διάβασες:

    «Κορυφαία φυσιογνωμία στον χώρο του, ο γαλλοαμερικανός εκδότης Αντρέ Σίφριν -αυτός που εισήγαγε στις ΗΠΑ το έργο του Σαρτρ και του Φουκό και συνεχίζει μέσω του μη κερδοσκοπικού οίκου «Newpress» να δημοσιεύει Μπουρντιέ, Χόμπσμπαουμ και Τσόμσκι- χτύπησε το 1999, με το δοκίμιό του «Εκδόσεις χωρίς εκδότες» («Πόλις»), ένα ηχηρό καμπανάκι προς τους ευρωπαίους συναδέλφους του, προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εφαρμογή των κανόνων του άκρατου καπιταλισμού στην πνευματική ζωή.»

    Ίσως γι’ αυτό αδυνατείς να συνησφέρεις με ουσιαστικό τρόπο στον διάλογο και απλά φαίνεται σα να τρολάρεις.

   3. Βασικά η αδυναμία μου να συνεισφέρω ουσιαστικά έγγειται στο γεγονός ότι ακόμα τρέμω από συγκίνηση μετά την αποκάλυψη του πως αντιλαμβάνονται τον όρο «φορέας πολιτισμού» οι Έλληνες εκδότες.

   4. μπααααα, μην νομίζεις, κατά βάθος είμαι συντηρητικούρα.

    και για να απαντήσω μια και καλή στα περί τρολαρίσματος, παρακολουθώ και σχολιάζω στο blog από το πρώτο του ποστ. Και θα συνεχίσω να σχολιάζω με όποιον τρόπο θεωρώ ότι αρμόζει στην κάθε περίπτωση.

 54. Νομίζω ότι, άδικα γίνονται πολλές συζητήσεις για διαφορές τιμών, μικρές ή μεγάλες, που παρατηρούνται στην αγορά.

  Πρόσφατα αγόρασα, για δώρο, από τον Ελευθερουδάκη τον Άτλαντα Ανατομίας του Sobotta (ο καλύτερος που υπάρχει για όσους γνωρίζουν) με 29.99 ευρώ! Σημειώνω ότι, είναι ο πλήρης Άτλας (με όλα τα συστήματα) και όχι κάποια από τις μικρότερες εκδόσεις που έχουν μόνο ένα από τα συτήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν υπάρχει τέτοια τιμή στο Amazon, ούτε και πλησιάζει. Η φθηνότερη προσφορά του Amazon για οποιαδήποτε πλήρη έκδοση του Άτλαντα του Sobotta, σε οποιαδήποτε γλώσσα, είναι 86.23 λίρες (τα έξοδα αποστολής δεν τα έβαλα). Σας τον συνιστώ. Είναι καταπληκτικό δώρο για γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, γιατρούς, κ.ά.

  Μετά από αυτό, θα συνεχίζω να αγοράζω από τον Ελευθερουδάκη. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να στηρίζω Ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα Έλληνες που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό ένα βιβλιοπωλείο, που η ύπαρξη και λειτουργία του είναι τιμή για την Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.

   1. Δε διαφωνώ με το Γιώργο. Ναί, είναι ένα συγκεκριμένο είδος, αλλά είναι πολύ ωραίο για δώρο και είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο δουλειάς κα ενημέρωσης για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών. Εξ άλλου, έχει πολύ μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό (πολύ περισσότερους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους) από αρκετά από τα βιβλία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 55. Ναί Κε Thanopoule οι υπάλληλοι/συνεργάτες μου παίρνουν και bonus και αυξήσεις όταν οι δουλιές μας πάνε (πήγαιναν) καλά.

  Την «αρπαχτή» και το υπερκέρδος θέλω να πιστεύω ότι την καταδικάζουν οι περισσότεροι έμποροι.

  Δεν έχεις μακρύ μέλλον όταν κοροϊδεύεις συναθρώπους σου. Οποιος κοροϊδεύει, βασικά τον εαυτό του κοροϊδεύει. Αυτά για τα αγενή σχόλια που γράφτηκαν από μερικούς.

  1. Μπράβο (ειλικρινά) κα Νικολακοπούλου που μοιράζεστε και τις ζημιές και τα κέρδη.

   Επειδή όμως οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν είναι σαν και εσάς και μοιράζονται τις ζημιές αλλά τα κέρδη τα κάνουν Cayenne και εξοχικά αφήστε αυτούς που φωνάζουν και διαδηλώνουν στο κέντρο. Και πιστέψτε με δε σας προξενούν οι διαδηλωτές το πρόβλημα. … μεταξύ άλλων διαδηλώνουν για να έχουν ένα μισθό που θα τους επιτρέπει να αγοράζουν και κάποια βιβλία.

 56. Νομίζω ότι, άδικα γίνονται πολλές συζητήσεις για διαφορές τιμών, μικρές ή μεγάλες, που παρατηρούνται στην αγορά.

  Πρόσφατα αγόρασα, για δώρο, από τον Ελευθερουδάκη τον Άτλαντα Ανατομίας του Sobotta (ο καλύτερος που υπάρχει για όσους γνωρίζουν) με 29.99 ευρώ! Σημειώνω ότι, είναι ο πλήρης Άτλας (με όλα τα συστήματα) και όχι κάποια από τις μικρότερες εκδόσεις που έχουν μόνο ένα από τα συτήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν υπάρχει τέτοια τιμή στο Amazon, ούτε και πλησιάζει. Η φθηνότερη προσφορά του Amazon για οποιαδήποτε πλήρη έκδοση του Άτλαντα του Sobotta, σε οποιαδήποτε γλώσσα, είναι 86.23 λίρες (τα έξοδα αποστολής δεν τα έβαλα). Σας τον συνιστώ. Είναι καταπληκτικό δώρο για γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, γιατρούς, κ.ά.

  Μετά από αυτό, θα συνεχίζω να αγοράζω από τον Ελευθερουδάκη. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να στηρίζω Ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα Έλληνες που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό ένα βιβλιοπωλείο, που η ύπαρξη και λειτουργία του είναι τιμή για την Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.

 57. Kε Thanopoule, λέγομαι Νικολοπούλου και όχι Νικολακοπούλου…. το λέω μήπως και γνωριστούμε κάποια μέρα και δεν πιστέψετε ποια είμαι (έτσι για να ευθυμήσουμε και λίγο).
  Όταν γράφετε περί εξοχικών κατοικιών και πολυτελών αυτοκινήτων, ισχυροποιείται η άποψή μου ότι στην Ελλάδα έχουμε δαιμονοποιήσει το κέρδος.
  Εξηγώ: Αν κάποιος έχει βγάλει λεφτά προφανώς είναι πιο έξυπνος, εργατικός ή ίσως απλώς τυχερός (φυσικά εννοώ από νόμιμες δουλειές, έχει πληρώσει τους φόρους του τούς συνεργάτες το ΙΚΑ κλπ) γιατί να τον κριτικάρω για το τι κάνει τα λεφτά του; Μπορεί να βρίσκω άσχημο το γούστο του αλλά τότε (αν τον γνωρίζω ) απλώς δεν τον κάνω παρέα.
  Γιατί εσείς ή εγώ να αποφασίσω τι θα κάνει τα περισσευούμενα λεφτά του;
  Ξεχνάμε ότι ο καπιταλισμός όπως και το εμπόριο είναι στοχευμένο στο κέρδος;
  Και φυσικά ξεχνάμε ότι τα άλλα συστήματα απλώς απέτυχαν.
  Πως έφτασαν οι πολίτες αυτής της χώρας να νομίζουν ότι όταν κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο χαράζουν πολιτική; Η άποψή μου είναι ότι απλώς οδηγούν τους πολιτικούς σε ψηφοθηρικές και επιπόλαιες αποφάσεις (π.χ του τύπου «Τσοβόλα δώστα όλα») και δυστυχώς πιστέψτε με (και ρωτήστε σε μιά βόλτα σας και τους άλλους μικροέμπορους στην Αιόλου, Βίσσης, Αθηνάς κλπ) ότι οι πορείες, διαδηλώσεις κλπ μας έχουν τσακίσει/γονατίσει και διαλύσει.
  Αυτές οι ξυπόλητες συναισθηματικά καθοδηγούμενες εγωιστικές στρατιές ανθρώπων αδιαφορούν για τα πάντα πιστεύοντας μάλιστα ότι το κάνουν για το συλλογικό καλό!!!! Φρικτή και επικίνδυνη πλάνη του συναισθηματικού τους κόσμου.
  Έτσι επιπόλαια παίρνουμε αποφάσεις και διαλύσαμε το κράτος μας.
  Μία bloger παραπάνω κάπου έγραψε «δεν με ενδιαφέρουν οι έμποροι (μάλιστα χρησιμοποίησε χειρότερη λέξη), ας κλείσουν όλοι».
  Της απαντώ με κάτι που άκουσα για πρώτη φορά από έναν ξεναγό στην επίσκεψή μου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Auschwitz. Είπε ένας καθολικός ιερέας: «Πρώτα ήρθαν να μαζέψουν τους Εβραίους, εγώ δεν ήμουν Εβραίος και δεν ανησύχησα. Μετά τους Ομοφυλόφιλους, και πάλι δεν ανησύχησα. Μετά τους Τσιγγάνους και πάλι δεν ανησύχησα. Στο τέλος όταν είρθαν να μαζέψουν εμένα δεν είχε μείνει κανείς να με υπερασπιστεί»
  Εξηγώ: όταν θα ακουμπήσει η κρίση τον δικό της μικρόκοσμο θάναι αργά. Είμαστε άρυκτα συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Γιαυτό πριν καταγγείλουμε κάποιον ή κάτι πρέπει να συλλέγουμε σωστές πληροφορίες και φυσικά να παίρνουμε θέση με νόμιμα μέσα και όχι του πεζοδρομίου, του όχλου ή των μαζών.
  Αλλιώς ακολουθούμε τους νόμους τις ζούγκλας από την οποία μόλις (ούτε 3.000 χρόνια) φύγαμε …..

 58. Σε επαρχιακο βιβλιοπωλειο, βιβλια του Φρανζεν και του Κοου εφταναν σημερα που τα κοιταξα στα 28 ευρω! Στο amazon κανουν, αν δεν κανω λαθος, γυρω στις 8 λιρες. Unbelievable! Κι εχω ψωνισει τοσα απο το συγκεκριμενο καταστημα που πριν ενα διμηνο περιπου μου εδωσαν το The room δωρεαν…

 59. Η τιμή πώλησης ενός ελληνικού βιβλίου καθορίζεται από τον εκδότη του. Σ’αυτήν προστίθεται το ΦΠΑ 6,5% (σε μερικές περιπτώσεις παιδικών 13% ή 23%). Αυτά καθορίζουν την ονομαστική τιμή πώλησης. Δηλαδή σ’ένα βιβλίο που ο εκδότης του ορίζει ότι αξίζει 10 ευρώ προστίθεται το 6,5% και φτάνει στο ράφι με τιμή 10,65 ευρώ. Τότε ξεκινά η λειτουργία της Εννιαίας Τιμής Βιβλίου, που παρά τον τίτλο της αφορά την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση στην εκπτωτική πολιτική. Σύμφωνα με την ΕΤΒ, η μεγαλύτερη έκπτωση που επιτρέπεται να κάνει ο βιβλιοπώλης σ’αυτό το βιβλίο είναι έως 10%. Αυτό σημαίνει 9,58 ευρώ τελική τιμή πώλησης. Απαγορεύεται να κατεβάσει πιο κάτω την τιμή. Θα θεωρηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Όμως, αυτά ισχύουν για βιβλία που εκδόθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια. Για τα γηραιότερα βιβλία, παιδιά, μπορείτε να κάνετε και παζάρια. Ανοίξτε την τρίτη σελίδα,τσεκάρετε έτος έκδοσης και δηλώστε την επιθυμία σας στο ταμείο. Κάπου αλλού, όμως, βρίσκεται ένα ζήτημα. Τι κάνει έναν εκδότη όπως ο Αρμός να δίνει χαμηλές τιμές στα βιβλία του κι έναν άλλον όπως ο Γαβριηλίδης να δίνει ακριβές τιμές;

 60. Για μένα δεν τίθεται θέμα το να ψωνίσω εκτός amazon. Τα ελληνικά τα ψάχνω στις βιβλιοθήκες, bookcrossing ή έστω θα αγοράσω πολύ σπάνια. Αλλά έχω συνηθίσει και από την Αγγλία και γι αυτό φρίκαρα όταν πρωτοεπέστρεψα Ελλάδα.

  Οι τιμές που εχει το Amazon να επισημάνω ότι δεν απέχουν δραματικά από τις τιμές λιανικής της Αγγλίας. Αγόραζα, θυμάμαι, μια ωραιότατη, καινούρια έκδοση μυθιστορήματος στις 8 λίρες (και ο μισθός μου σε λίρες ήταν υψηλότερος από τώρα) και πολλές φορές επωφελούμουν προσφορά του ‘πάρε ένα, και πάρε το δεύτερο σε μισή τιμή’. Δλδ 12 λίρες=2 βιβλία. Και αγόραζα τακτικότατα.

  Εκεί αν ήθελα ένα ‘καλό’ δώρο για φίλο, δε σκεφτόμουν το βιβλίο γιατί πχ ήθελα να δώσω 20-25 λίρες και μπορούσα να πάρω κάτι πιο ‘μεγάλο’. Εδώ δίνεις 20-25 και εμφανίζεσαι με ένα βιβλίο. Οσο και να δικαιολογούν οι έμποροι τις τιμές, δε μπορώ να τους πάρω στα σοβαρά γιατί δε συγκρίνω με αμαζον προσωπικά αλλά με τους αντίστοιχους εμπόρους μια άλλης (πιο πλούσιας) χώρας.

 61. Παράθεμα: demo | Lesvosnews.net
 62. Στέφαν Τσβάιχ: Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ.

  Όταν αυτό το βιβλίο γίνει το μανιφέστο του κάθε βιβλιοπώλη, θα μπορούμε να μιλήσουμε σε άλλη βάση.

  Υ.Γ.: Παρακαλώ, να αφαιρεθεί το προηγούμενο σχόλιο. Νόμισα πως μπορούσα να ανεβάσω την φωτογραφία του συγκεκριμένου βιβλίου, αλλά δεν τα κατάφερα. Ευχαριστώ.

 63. Προσωπικά δε με απασχολεί αν πρόκειται για αισχροκέρδεια, άγνοια ή κάτι άλλο.

  Είμαι καταναλωτής. Θα αγοράσω αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μου. Εναλλακτικές υπάρχουν. Αν μια επιχείρηση έχει πρόβλημα, είναι δική της ευθύνη να ψάξει να βρει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο. Αν πραγματικά προσφέρει υπηρεσία, αυτό κρίνεται από τους αγοραστές. Αν δεν πετύχει να ικανοποιήσει το καταναλωτικό της κοινό, απλώς εξαφανίζεται. Ο κόσμος δεν έχει ηθική υποχρέωση να προτιμήσει κάποια εξυπηρέτηση έναντι κάποιας άλλης.

  1. Ο καταναλωτης ομως οφειλει να εχει και ενα ηθικο κριτιριο καταναλωσης….
   Αλλιως θα επιλεγει παντα τις μεγαλες πολυεθνικες (ακομα και οταν αυτες εφαρμοστουν στον χωρο των γραμματων) οι οποιες εκμεταλευονται αυτους που δινουν τον ιδρωτα τους (υλικο και πνευματικο),

   Χαμογελατε…

   1. Δηλαδή οι πολυεθνικές είναι εξ’ορισμού πιο ανήθικες από τα μικρά μαγαζάκια;

    Στερεότυπα… υποστήριξε την άποψή σου με στοιχεία, αλλιώς άσε τις μεγαλοστομίες σου για «ηθικά κριτήρια κατανάλωσης» (το τη με ήτα).

   2. Προφανως και ειναι?
    Εκτος αν πιστευεις οτι μεσα σε καπιταλιστικο συστημα αγοραπωλησιας, καποιος καταφερε να φτιαξει και να διατηρησει μια πολυεθνικη μονο με σκληρη δουλεια…..
    Δεν ειναι στερεοτυπο…..ειναι η πραγματικοτητα στην οποια ζεις και ζω.
    Αν θες «στοιχεια» δεν μενει παρα να επιλεξεις μια πολυεθνικη και να κανεις ελαιχστη ερευνα πανω σε αυτη…..
    Αλλωστε εγω δεν εθεσα θεμα συγκρισης αγορων….αλλα θεμα κριτηριου καταναλωσης.

    Χαμογελατε….

 64. Σαν να μην υπάρχουν ελληνικά βιβλία για τη μαγειρική, παραγγέλνουμε Jamie Oliver να μας μάθει να μαγειρεύουμε. Δηλαδή τι περίμενες; Είναι δυνατόν ξενόγλωσσο βιβλίο να έρθει στην Ελλάδα σε τιμές ανταγωνιστικές με τις μεγάλες πολυεθνικές των 100 εκατομμυρίων πελατών/ημέρα; Τα ελληνικά βιβλιοπωλεία και οι ελληνικές εκδόσεις φέρνουν ελληνικούς τίτλους και είναι άριστα σε αυτό. Άμα εσένα δε σου κάνουν, και θες ξένους τίτλους, ψώνιζε από τους καπιτάλες αλλά μη διαμαρτύρεσαι. Ποιός σε υποχρέωσε να δώσεις 43 ευρώ στον Ελευθερουδάκη;

 65. Κυρια Νικολοπουλου, σε όλα τα ποστ σας δηλώνετε ότι οι διαδηλώσεις ευθύνονται για τον οικονομικό μαρασμό των εμπόρων του κέντρου της Αθήνας και γενικά απορρίπτετε με όλους τους τόνους τη συλλογικη διαμαρτυρια σε δημόσιους χώρους ως μέσο πολιτικής δράσης των πολιτών.
  Αν το πιστευετε δε μπορουμε να κανουμε κατι γι αυτο. Ομως κλεινοντας το τελευταιο ποστ λετε
  «Γιαυτό πριν καταγγείλουμε κάποιον ή κάτι πρέπει να συλλέγουμε σωστές πληροφορίες και φυσικά να παίρνουμε θέση με νόμιμα μέσα και όχι του πεζοδρομίου, του όχλου ή των μαζών.
  Αλλιώς ακολουθούμε τους νόμους τις ζούγκλας από την οποία μόλις (ούτε 3.000 χρόνια) φύγαμε …..»
  Πρέπει να συνηδειτοποιήσετε ότι η δημόσια συλλογική διαμαρτυρία παραμένει ακόμη νόμιμο μέσο: είτε είναι στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα. είτε ασκείται από όχλο, από μάζα, είτε από τους πολέμιούς των διαδηλώσεων. Οπότε μην προτρέχετε. Αν εσείς υποστηρίζετε την κατάργηση ενος μερους των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας θα πρέπει να περιμένετε κι άλλο…

 66. για να πάρω το μέρος τον βιβλιοπωλείων, αυτή είναι μια petition που υπογραφουν οι βιβλιοπώλες τις Αγγλίας

  First Jessops, now HMV — two iconic chains forced to call in the administrators in 2013. The British high street is facing unrelenting pressure from huge online retailers like Amazon undercutting prices — and it’s endangering many UK high street businesses.

  We run the Kenilworth and Warwick bookshops, independent shops which have been a proud part of our local high street for many years. It’s always going to be tough to compete with online retailers but what’s even worse is that Amazon, despite making sales of £2.9 billion in the UK last year, does not pay any UK corporation tax on the profits from those sales.

  In our book, that is not a level playing field and leaves independent retailers like us struggling to compete just because we do the right thing.

  That’s why we’ve started a petition on Change.org calling on Amazon to pay their corporation tax in the UK. Click here to join us.

  All Amazon UK book sales are routed through its Luxembourg subsidiary. So when the British public buy goods from Amazon, they are in fact paying a Luxembourg company.

  This means Amazon can avoid paying British corporation tax on the profits it makes. Tax experts say if Amazon’s total UK sales profits were not funnelled to Luxembourg, it could be paying as much as £100m a year in British corporation tax.

  As Independent booksellers, we are happy with competition in the market but believe it should be on level terms and by dodging corporation tax in this way, Amazon start with an unfair advantage.

  As they grow bigger it’s inevitable that shops like ours will be under even more pressure. That’s bad for customers, bad for the high street and bad for the UK.

  Amazon may be obeying the letter of the law – but they’re certainly not being fair. In December Starbucks announced that they had caved to public pressure and would look at their tax affairs in the UK. It’s time that Amazon did the same.

  David Cameron has said we need a national debate about what is unacceptable in terms of tax avoidance. Let’s show politicians the strength of feeling in the UK about Amazon’s tax affairs. We pay our taxes and so should they — please take a stand with us and tell Amazon to pay their fair share.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s