In Your Eyes

Τις προάλλες, στο αεροπλάνο για δουλειά πάλι, νυσταγμένη (οι πολύ πρωινές πτήσεις θα έπρεπε να απαγορευτούν δια νόμου), χάζευα το περιοδικό της αεροπορικής εταιρείας, αυτό που είναι πάντα στο τσεπάκι της μπροστινής θέσης.

Το μισοκοιμισμένο μάτι μου έπεσε σε ένα μονόστηλο άρθρο – στο Παρίσι (το οποίο δυστυχώς δεν ήταν ο δικός μου προορισμός) γίνεται αυτές τις μέρες μια έκθεση με τίτλο Writers’ Portraits Exhibition. Δηλαδή, στο σπίτι όπου κάποτε ζούσε ο Βίκτωρ Ουγκώ εκτίθενται περίπου 200 πορτραίτα σημαντικών συγγραφέων από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Samuell Beckett, William Burroughs, Alexandre Dumas, και άλλοι σπουδαίοι κύριοι της λογοτεχνίας μας κοιτούν κατά πρόσωπο μέσα από τα πορτραίτα του. Ατμοσφαιρικό.

Ως γνωστόν, όποιος ψάχνει βρίσκει. Ψάχνοντας, λοιπόν, παρόμοιες εκθέσεις, ανακάλυψα ότι ένας διάσημος Ολλανδός φωτογράφος ονόματι Keke Keukelaar έκανε τα τελευταία χρόνια εκθέσεις στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη με θέμα πορτραίτα συγγραφέων. Κάτι σαν αυτό που γίνεται τώρα στο Παρίσι πλην όμως στο πιο μοντέρνο. Από το φακό του Keukelaar παρελαύνουν διάσημοι και πολύ μοδάτοι συγγραφείς όπως, για παράδειγμα ο Jonathan Safran Foer.

Ο Ian McEwan όπως τον φωτογράφησε ο Keukelaar

Σε αυτό το βίντεο παίρνει κανείς μια γεύση από την έκθεση του Keukelaar στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ. Εντυπωσιακό.

Έχω παρατηρήσει ότι όποτε βλέπω το πρόσωπο ενός συγγραφέα, σε πορτραίτο ή φωτογραφία, κάθομαι και το χαζεύω για ώρα. Κοιτάζω τα μάτια του και σκέφτομαι, εκεί μέσα γεννήθηκαν άραγε όλοι αυτοί οι χαρακτήρες, όλη η πλοκή, πώς ένας άνθρωπος με μάτια, μύτη και στόμα όπως όλοι μας ήταν ικανός να μου χαρίσει τόσες ώρες απόλαυσης, σκέψης, πώς είναι δυνατόν να είναι ένας άνθρωπος σαν κι εμένα;

Θέλω πολύ να γίνει μια τέτοια έκθεση στην Αθήνα. Μια μεγάλη έκθεση. Να μπω σε μια αίθουσα ενός ελληνικού μουσείου και να νοιώσω ότι με κοιτάζουν από τους τοίχους τα μάτια όλων των συγγραφέων που αγάπησα.

Advertisements

5 thoughts on “In Your Eyes

  1. Στην περίπτωση μου οι αγαπημένοι συγγραφείς είναι γκραβούρες!και τι δε θα δινα να δω το βλέμμα του Dickens για παράδειγμα. Ενας καλός φωτογράφος μπορεί να σου περάσει ακόμα και αυτό που κρύβουν τα μάτια,το «εκεί μέσα».
    Βέβαια τελευταία φορά που στάθηκα σε φωτογραφία συγγραφέα ήταν σε αυτήν που βρίσκεται στο περισσότερα εσώφυλλα των βιβλίων του Stephen King.Και η πρώτη μου σκέcη ήταν η εξής: «Έτσι εξηγούνται όλα…»Ριξε της μια ματιά και θα καταλάβεις!

  2. Εγώ, αντίθετα, θα προτιμούσα να μην υπήρχαν φωτογραφίες των συγγραφέων ούτε στα βιβλία. Όπως λέει και η Δημουλά σε ένα ποίημά της «και τι θα ήταν τ’ άστρα δίχως την υποστήριξη που τους παρέχει απόσταση». Ίσως γι αυτό να αποφεύγω και τις βιογραφίες όπως ο διάολος το λιβάνι.

    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο – θέλω να κάνω ένα post για αυτό το θέμα. Συμφωνώ απόλυτα. Οι συγγραφείς είναι πρόσωπα μυστικά, σχεδόν μυστικιστικά, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό. Θα προτιμούσα να μην ξέρω τίποτα για αυτούς. Αλλιώς τους αποδομώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s