Εγχειρίδιο Πολιτικής Καριέρας και λοιπών επίκαιρων ταλέντων

Ο Αντώνης Καμμάς δεν είναι συγγραφέας. Είναι γιατρός. Λίγο μεγαλύτερος από της μεταπολίτευσης την καημένη γενιά, που λέει και το τραγούδι, εκεί γύρω στην πολύφερνη και φιλόδοξη γενιά του Πολυτεχνείου. Σαν το πατέρα μου δηλαδή. Ανήκουν και οι δύο στη γενιά των μεγάλων προσδοκιών και των μεγαλύτερων κοινωνικών και πολιτικών διαψεύσεων, τη γενιά εκείνη που ανέδειξε ή/και θήτευσε η ίδια στην “επαγγελματική πολιτική” – την πολιτική δίχως ιδεολογία και ηθική.

Το Εγχειρίδιο Πολιτικής Καριέρας – Τρεχεδείπνων Δημοπιθήκων Διδαχή κυκλοφόρησε το 2008. Δηλαδή, επί κυβερνήσεως κόμματος “Συντηρητικών Σοσιαλιζόντων Νεοφιλελευθέρων (άλλως καλούμενο και Δεξιά)”, όπως λέει. Ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση περιήλθε στα χέρια “Κόμματος Προοδευτικών Νεοφιλελευθεριζόντων Σοσιαλιστών (άλλως καλούμενο και Δημοκρατική Παράταξη)”.

Σήμερα, παραμονές δημοτικών (ή/και εθνικών;) εκλογών, η ανοιχτή αυτή επιστολή προς κάθε νέο ή νέα που επιθυμεί να πολιτευτεί, είναι και πάλι επίκαιρη. Όσο θλιβερά επίκαιρες είναι πάντα οι εκλογές στην Ελλάδα, η κουβέντα για τη διαπλοκή, τα ρουσφέτια, την ιδεολογία που ταυτίζεται πάντα και ανεξαιρέτως με την πολιτική θέση και τα συμφέροντα της εκάστοτε παράταξης, τη ρουφιανιά.

Το βιβλίο είναι λίγο σατυρικό, λίγο κωμικό, και πολύ πικρό. Πικρό και πικραμένο. Και, νομίζω, ελαφρώς ενοχικό.

Η επιστολή, γραμμένη σε β’ ενικό πρόσωπο, ξεκινάει με τις αρχές μιας πολιτικής καριέρας στην Ελλάδα και τις κομματικές νεολαίες (με λεπτομερείς συμβουλές μέχρι και για τη διοργάνωση των γνωστών σχετικών πάρτυ). Συνεχίζει με την κατάκτηση της βουλευτικής έδρας (με λεπτομερείς συμβουλές μέχρι και για την επιλογή “σωστού” Διευθυντή βουλευτικού γραφείου), της υφυπουργίας (με λεπτομερείς συμβουλές μέχρι και για τη συμπεριφορά στους δημοσιογράφους, “είτε προέρχονται από μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό είτε από τη ‘Φωνή της Κάτω Παναγιάς’”), της υπουργίας (με χρυσές πλέον συμβουλές όπως “Πρώτος πλέον βασικός κανόνας είναι η διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας στο υπουργείο σου αδιατάρακτη” και “Στη Βουλή θα εμφανίζεσαι μόνον όταν συζητείται ο Νόμος που κατέθεσες ή όταν πρόκειται να μιλήσει ο Πρωθυπουργός σου, για να τον χειροκροτήσεις”). Καταλήγει δε, σε συμβουλές για το υπέρτατο πολιτικό επίτευγμα στην Ελλάδα, την ίδρυση μία πολιτικής δυναστείας. Ενός παντοδύναμου τζακιού.

Τυχαίνει να γνωρίζω τον Καμμά προσωπικά, όχι βέβαια πολύ καλά, αλλά θα μπορούσα να τον έχω ρωτήσει γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο. Σκέφτομαι πως δεν ήθελε απλά να σχολιάσει ή να καυτηριάσει. Ούτε καν να κάνει την αυτοκριτική του. Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι καταλήγω στο ότι είχε απλά την ανάγκη να εκφράσει μία πίκρα, όπως την ένοιωσε εκείνος, όπως τη νοιώθω εγώ, όπως τη νοιώθουμε όλοι μας. Δεν τον αδικώ.

Θα μπορούσα να τον έχω ρωτήσει και σε ποιον πραγματικά απευθύνεται. Σε μένα; Στα παιδιά του; Στη γενιά του την ίδια; Δεν έχω καταλήξει.

Ξέρω, πάντως, πως διαβάζοντας το βιβλίο του, μού ήρθε στο μυαλό μία κουβέντα που είχα πει κάποτε στον πατέρα μου. Τον άκουγα να μου μιλάει για την πολιτική (φύσει και θέσει αντιπολίτευση πάντα: “Μού είναι πιο εύκολο το όχι”, λέει διαρκώς, και δε θα τον κρίνω τώρα πια), μέχρι που μια μέρα δεν άντεξα, του είπα μια βαριά κουβέντα που δεν ξέρω καν εάν πλέον την πιστεύω: “Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η γενιά σου κι εσύ καταστρέψατε αυτή τη χώρα;”. Δεν απάντησε αμέσως. “Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα”, είπε. “Δεν ήταν αρκετό προφανώς”.

Εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι η ερώτησή μου δεν είχε νόημα. Και ότι η απάντησή του μού φάνηκε σχεδόν έτοιμη, λες και, με τα χρόνια, περίμενε πως κάποτε θα τον ρωτούσα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν τον αδικώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s